search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:07
MENU CLOSE

Τα τρία «φάουλ» που έστειλαν τον Μηταράκη στα… αποδυτήρια

29.07.2023 06:22
mitarakis-new

Πριν καν κλείσει ένα μήνα «ζωής» η κυβέρνηση μετράει την πρώτη απώλειά της, καθώς ο – πρώην, πλέον – υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, αν και φαίνεται ότι το κλίμα είχε βαρύνει πολύ για τον βουλευτή Χίου μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως έγραψε και το topontiki.grη στάγονα που ξεχείλισε το ποτήρι για το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι ήταν το γεγονός ότι ο Ν. Μηταράκης, ένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς για ζητήματα πολιτικής προστασίας, εν μέσω πύρινης λαίλαπας που κατάκαψε τη χώρα και απείλησε μια από τις πλέον κρίσιμες αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα, εντοπίστηκε να… διακοπεύει σε νησί των Δωδεκανήσων, την ώρα, μάλιστα, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σχεδόν… κατασκηνώσει στο Μαξίμου και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, στη σύντομη θητεία του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο Ν. Μηταράκης, λέει το ρεπορτάζ, κατόρθωσε να κάνει άλλα δύο σοβαρά «φάουλ» τα οποία και έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και υποχρέωσαν τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να παρέμβει και να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με ζητήματα που θεωρούνται σημαντικά – τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο – για τη ΝΔ, και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά την καθαρή της νίκη στις εκλογές, αλλά και την αναγνώριση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος από τους πολίτες.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο Ν. Μηταράκης ουσιαστικά προανήγγειλε ότι καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία και το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ περνάει στους πρυτάνεις, λέγοντας, μάλιστα, ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος της αστυνομίας σχετικά με την ασφάλεια των ιδρυμάτων, καθώς, όπως είπε «δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις – είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είχε σημειώσει στο ρ/σ Παραπολιτικά FM ότι «για την πανεπιστημιακή αστυνομία νομίζω ότι είναι μια σωστή απόφαση η κατάργησή της και η ανάληψη της ευθύνης από τα πανεπιστήμια και από τα ιδρύματα οι οποίοι έχουν υποχρέωση και βεβαίως από εκεί και πέρα καλούν την Αστυνομία όταν πρέπει» – ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είχε ξεκαθαρίσει (αδειάζοντας τον υπουργό του) ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Ούτε αυτό είπε ο υπουργός. Ποιο είναι το ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε; Ότι υπήρχε πρόβλημα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Το αντιμετωπίσαμε με πολλές τολμηρές κινήσεις βάζοντας την ίδια την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη. Στο σχέδιο επικουρικά λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία μαζί με τους πρυτάνεις. Εξαρχής η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργούσε επικουρικά».

Το ζήτημα των ταυτοτήτων

Το δεύτερο «φάουλ» που χρεώνεται στο Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στο ζήτημα των νέων ταυτοτήτων (το οποίο έχει μετατραπεί σε… γιοφύρι της Αρτάς) και στην πρωτοβουλία του, ο ίδιος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, να συναντηθούν με τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ και να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον μητροπολίτη Σερρών, Θεολόγο, τους οποίους, όπως ανέφερε ο – πρώην – υπουργός, «ενημερώσαμε αναλυτικά, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δυσαρεστήθηκε… σφόδρα από την πρωτοβουλία αυτή του Ν. Μηταράκη, καθώς, όπως επισημαίνεται, το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων είναι αμιγώς κοσμικό και δεν θα έπρεπε να εμπλακεί η Εκκλησία στην όλη υποθέση και μάλιστα με τόσο εμφανή τρόπο. Μάλιστα, τα πράγματα πήραν ακόμα πιο… ενδιαφέρουσα (και ευρωπαϊκή) τροπή όταν η γνωστή φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής, Σόφι Ιν’τ Βελντ, σημείωσε σε ανάρτησή της: «Ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει έναν ηγέτη της εκκλησίας ότι τα νέα κρατικά έγγραφα ταυτότητας δεν θα “προσβάλλουν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη”. Δηλαδή,… πώς;», υποχρεώνοντας τον Ν. Μηταράκη να απαντήσει ότι «για τη Σόφι, η συνάντηση με την Εκκλησία της Ελλάδος, με εκατομμύρια μέλη, για να συζητηθεί μια νέα κυβερνητική πρόταση είναι “ενδιαφέρουσα”. Ενώ η συνάντηση με οποιαδήποτε ειδική ΜΚΟ για να συζητήσει τις ανησυχίες της θα ήταν “καθήκον συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών”…».

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η ιστορία με την έφιππη αστυνομία (η ατάκα του Κ. Μητσοτάκη για τις… καμήλες ήταν όλα τα λεφτά), θα έλεγε κανείς ότι ο Ν. Μηταράκης, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε περισσότερα «φάουλ» απ’ όσα ήταν ανεκτά, έστω κι αν από το περιβάλλον του πρώην υπουργού αναφέρεται ότι ο ίδιος «είχε ενημερώσει το Μαξίμου για την ολιγοήμερη απουσία του» και ότι αιφνιδιάστηκαν από την τροπή που πήρε το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Ζεϊμπεκιές Πατούλη εν μέσω πύρινης κόλασης – Έντονη ενόχληση ΝΔ, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το χρίσμα (Videos)

ΠΑΣΟΚ για παραίτηση Μηταράκη: Είναι το κερασάκι σε μια αλυσίδα αστοχιών του επιτελικού κράτους

Ορκίστηκαν οι δύο νέοι υπουργοί Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:05