search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:20
MENU CLOSE

Το παρασκήνιο της καρατόμησης Μηταράκη μετά τα μπάνια εν μέσω πυρκαγιών

28.07.2023 20:28
Mitarakis-mitsotakis-1-new

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της αποχώρησης του πρώην πλέον υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, ο οποίος παραιτήθηκε επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», ενώ κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που ζήτησε την παραίτηση μετά την πληροφορία περί διακοπών εν μέσω κρίσης και μεγάλων πυρκαγιών. Πηγές από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι είχε ενημερώσει το Μαξίμου για την απουσία του και ότι δεν του τηλεφώνησε κανείς για να επιστρέψει.

Δημοσίευμα της Καθημερινής σχετικά με τις… δραστηριότητες του – τέως πλέον – υπουργού Προστασίας του Πολίτη αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο Μαξίμου, αφού προκάλεσε έντονο εκνευρισμό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί με τον Νότη Μηταράκη, και να του ανακοινώνει την απόφαση του, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να υποβάλει στη συνέχεια την παραίτησή του επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους». 

Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ τη θέση του ανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου. Το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού που άφησε ο κ. Οικονόμου περνάει στον βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση. Οι δύο υπουργοί ορκίστηκαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού στις 19:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Καθημερινή είχε γράψει ότι «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες, και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…».

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου υπήρχε ήδη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Νότη Μηταράκη, τόσο για το θέμα που δημιουργήθηκε με την έφιππη αστυνομία (ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοια προοπτική), όσο και για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία διατηρείται… καταργούμενη.

Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι η πληροφορία περί διακοπών ενός εκ των καθ’ύλην αρμόδιων υπουργών εν μέσω κρίσης και μεγάλων πυρκαγιών δεν άφησε άλλα περιθώρια από την παραίτηση του Ν. Μηταράκη και την άμεση αντικατάστασή του από τον Γιάννη Οικονόμου.

Η ανακοίνωση:

«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο».

Αμέσως μετά την παραίτησή του, ο Νότης Μηταράκης ανανέωσε την σελίδα του στο facebook και ενημέρωσε τους ακολούθους του πως ολοκληρώθηκε η θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Πάντως, από το περιβάλλον του Νότη Μηταράκη σημειώνουν ότι «είχε ενημερώσει το Μαξίμου για την ολιγοήμερη απουσία του» και πως αιφνιδιάστηκαν από την τροπή που πήρε το θέμα.

«Ο Μηταράκης είχε εξηγήσει ότι επειδή το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου θα ήταν στην Αθήνα -για να δουλέψει για διάφορα καίρια θέματα του υπουργείου- δεν θα είχε χρόνο για διακοπές με τη γυναίκα του και το παιδί του. Έτσι, ενημέρωσε ότι το μόνο κενό που υπήρχε για δει την οικογένειά του ήταν τώρα. Το ταξίδι ήταν για τρεις ημέρες. Έφυγε για Πάτμο την Τετάρτη και θα γυρνούσε το Σάββατο», είπαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του τέως υπουργού στο ieidiseis.gr.

Όπως λένε οι ίδιοι, δεν του τηλεφώνησαν από το Μαξίμου να γυρίσει πίσω αλλά μόνο όταν διέρρευσε η είδηση ότι βρίσκεται σε διακοπές εισέπραξε την οργή. «Όταν κατάλαβε ότι υπάρχει αυτό το κλίμα τότε παραιτήθηκε. Όπως εξήγησε έφυγε για μόλις τρεις ημέρες γιατί μόνο τότε μπορούσε να δει την οικογένειά του», είπαν.

«Βαφτίζουν «προσωπικούς λόγους» παραίτησης του κ. Μηταράκη τις διακοπές του, τη στιγμή που η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Αλλά μιας και οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη άρχισαν τις παραιτήσεις για «προσωπικούς λόγους», σκέφτεται κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του για τις εικόνες κατάρρευσης και καταστροφής που ζούμε αυτές τις μέρες;» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «το κερασάκι σε μια αλυσίδα αστοχιών του “καλοκουρδισμένου” επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη». Προσθέτει ακόμη ότι περιοχές της χώρας έχουν παραδοθεί στα πύρινα μέτωπα λόγω πλημμελούς προστασίας και ότι καταστράφηκαν κομβικής σημασίας εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ ανικανότητας».

Αναλυτικά το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ:

«Οι καλοκαιρινές διακοπές του τ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, εν μέσω πυρκαγιών, είναι το κερασάκι σε μια αλυσίδα αστοχιών του «καλοκουρδισμένου» επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περιοχές της χώρας έχουν παραδοθεί στα πύρινα μέτωπα, που καίνε για μέρες, πιστοποιώντας την πλημμελή προετοιμασία και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης των ακραίων φυσικών φαινομένων, που συνεχώς θα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κομβική για την εθνική ασφάλεια 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, καταστράφηκαν.

*Πολύ νωρίς ξεκίνησε το ρεσιτάλ ανικανότητας του επιτελικού κράτους!*»

Διαβάστε επίσης:

Σπαρτιάτες: Την Κοινοβουλευτική Ομάδα συγκαλεί ο Στίγκας μετά το αντάρτικο των «9» υπέρ Κασιδιάρη – «Εγώ διοικώ το κόμμα»

Κικίλιας για φωτιές: Έχουν καεί 400.000 στρέμματα – Μακριά από εμάς η άποψη ότι έγιναν όλα σωστά (video)

Δένδιας για Νέα Αγχίαλο: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:20