search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 20:16
MENU CLOSE

Επίδειξη ισχύος από τον Μητσοτάκη – Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις οι «καρατομήσεις» Μηταράκη και Πατούλη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2293
03/08/2023
04.08.2023 06:03
KYRIAKOS-MITSOTAKIS

Η… ορθόδοξη πολιτική προσέγγιση λέει ότι, όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται στην… πολύ αρχή της, καλό θα είναι να αποφεύγονται οι αλλαγές σε πρόσωπα, καθώς δημιουργείται η αίσθηση δυσλειτουργιών και λάθος επιλογών.

Ωστόσο, κόντρα στην πολιτική ορθοδοξία, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε μέσα σε ελάχιστες ημέρες σε δύο ηχηρές «καρατομήσεις»: του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη και του νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, τη στήριξη της εκ νέου υποψηφιότητας του οποίου η Ν.Δ. είχε ανακοινώσει μόλις πριν από μερικές ημέρες.

Μάλιστα, σε πρώτη ανάγνωση τα δύο στελέχη που εστάλησαν στο… πουργατόριο τιμωρήθηκαν για πταίσματα: ο μεν Μηταράκης επειδή έφυγε για ολιγοήμερες διακοπές εν μέσω πυρκαγιών, με τον ίδιο να αναφέρει μέσω πηγών του ότι είχε ενημερώσει το Μαξίμου, καθώς όλο τον Αύγουστο θα ήταν στο υπουργείο, ο δε Πατούλης για ένα ζεϊμπέκικο που χόρεψε (πάλι εν μέσω πυρκαγιών) σε μια εκδήλωση γυναικών της ομογένειας στο Ζάππειο.

Διαθέσεις

Κι αν θεωρηθεί ότι ο Μηταράκης – ως ένας εκ των καθ’ ύλην αρμοδίων υπουργών για τις πυρκαγιές – προφανώς θα έπρεπε να παραμείνει στο υπουργείο του μέχρι να περάσει η κρίση, η αποπομπή του Πατούλη είναι ακόμα πιο ενδεικτική των διαθέσεων του Μητσοτάκη, καθώς ο περιφερειάρχης θεωρείτο ως το μεγάλο φαβορί για την Αττική στις εκλογές του Οκτωβρίου, ήδη «έτρεχε» την προεκλογική του καμπάνια και είχε ανακοινώσει δεκάδες υποψηφίους.

Ωστόσο φαίνεται ότι και τα δύο στελέχη δεν… μέτρησαν σωστά τα όσα έχει πει μετά τις εκλογές του Ιουνίου και ώς τώρα ο Μητσοτάκης και το πλήρωσαν, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση και ότι λάθη, παραλείψεις και συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο προφίλ της δεν θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτές από τον ίδιο.

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: ο Μητσοτάκης είχε «αδειάσει» τον Μηταράκη για την έφιππη αστυνομία και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου είχε ενοχληθεί και από την πρωτοβουλία τού πρώην υπουργού να συναντηθεί με εκπροσώπους της Εκκλησίας σχετικά με τις νέες ταυτότητες και να τους διαβεβαιώσει ότι «δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που προσβάλλει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη».

Επίσης θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ανακοινώνοντας τους περιφερειάρχες που στηρίζει η Ν.Δ. έγινε εμφανές ότι το κυβερνών κόμμα δεν δίστασε να προχωρήσει και σε κινήσεις σχετικού ρίσκου, όπως στο Βόρειο Αιγαίο με την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή ή στην Πελοπόννησο με τον Δημήτρη Πτωχό, παρότι οι νυν περιφερειάρχες (Κώστας Μουτζούρης και Παναγιώτης Νίκας) θεωρούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «δικοί του» και ήταν φαβορί για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Τα μηνύματα

Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων δημιουργεί μια μεγαλύτερη εικόνα, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον Μητσοτάκη και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος φέρεται να θέλει να διαχειριστεί την πολιτική λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος από τούδε και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα:

● Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., με τις «καρατομήσεις» Μηταράκη και Πατούλη, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ισχύος προς όλες τις κατευθύνσεις: ότι ο ίδιος είναι το «αφεντικό» μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα, και δεν διστάζει να λάβει ακόμα και σκληρές αποφάσεις ή και αποφάσεις με – σχετικό – ρίσκο, αν κρίνει ότι είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία τους (και σε επίπεδο επικοινωνίας).

● Σε δεύτερο επίπεδο, μια από τις επιδιώξεις του Μητσοτάκη, μέσω των κινήσεων αυτών, αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα, καθώς δείχνει ότι ο ίδιος – ελλείψει ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου – αποτελεί τον αυστηρότερο αξιολογητή του κυβερνητικού (και όχι μόνο) έργου και ότι, όταν κάτι πηγαίνει στραβά, δεν περιμένει την κριτική της αντιπολίτευσης για να το διορθώσει, αλλά κινείται άμεσα και χωρίς πολλά – πολλά.

● Ένας ακόμα στόχος, ο οποίος εκδηλώνεται πιο συνολικά, αφορά τον επερχόμενο αυτοδιοικητικό εκλογικό κύκλο, όπου η Ν.Δ. στοχεύει – αξιοποιώντας και την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα… παραπατήματα του ΠΑΣΟΚ – να βάψει όλη την Ελλάδα μπλε σε επίπεδο Περιφερειών και δήμων, επικυρώνοντας την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της και κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια ανάκαμψης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ειδικά σε επίπεδο Περιφερειών, ο Μητσοτάκης θέλει να στείλει και ένα πιο… εσωκομματικό μήνυμα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. στη Δυτική Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και αλλού) υπάρχουν και «αντάρτες» υποψήφιοι (προερχόμενοι, δηλαδή, από τον χώρο της Ν.Δ.), οπότε οι, ας πούμε, «επίσημοι» υποψήφιοι του κόμματος καλούνται να νικήσουν και… εσωτερικές έριδες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες, ενώ στη Ν.Δ. υπάρχει πραγματικός οργασμός σχετικά με τους υποψήφιους δημάρχους. Εδώ δεν θα πρέπει να παραλειφθεί και η ηχηρή υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος στον νυν δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μόραλη, ο οποίος, όπως και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δεν προέρχεται από το κόμμα, αλλά θεωρείται φαβορί για τρίτη θητεία.

Η βαθύτερη στόχευση

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής και με δεδομένο ότι ο Πατούλης είχε προχωρήσει πολύ στη σύνθεση των ψηφοδελτίων της παράταξής του, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόσωπα αυτά θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου του Χαρδαλιά – με κάποιες παρεμβάσεις από τον ίδιο τον υποψήφιο περιφερειάρχη –, ενώ ερώτημα αποτελεί η… μοίρα κάποιων υποψηφιοτήτων που προέρχονται από άλλους χώρους.

Όπως και να έχει, πάντως, μετά τον Οκτώβριο η βαθύτερη στόχευση του Μητσοτάκη και της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς είναι μια πιο μόνιμη αναδιάταξη του εκλογικού / πολιτικού σώματος της χώρας, με τη Ν.Δ. να καλύπτει τον χώρο από τις παρυφές της Άκρας Δεξιάς μέχρι την… τριτοδρομική σοσιαλδημοκρατία, περιορίζοντας δραματικά τις δυνατότητες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να απευθύνονται σε κοινά ευρύτερα από τα σημερινά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστούν τα «ανοίγματα» σε πρόσωπα προερχόμενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία είτε δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές είτε δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με την ηγεσία του κόμματος, όπως έγινε και με τη Ζέφη Δημαδάμα, η οποία ανέλαβε γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τα επερχόμενα εμπόδια

Ωστόσο όλα αυτά τοποθετούνται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μέχρι τις αυτοδιοικητικές κάλπες έχει μπροστά της αρκετά εμπόδια να υπερπηδήσει, έστω κι αν ουσιαστικά καλείται να αναμετρηθεί κυρίως με τις δικές της αδυναμίες:

● Πρώτα και κύρια, υπάρχει ο κίνδυνος για νέες πυρκαγιές μέσα στον Αύγουστο, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέα κύματα καύσωνα. Η έως τώρα διαχείριση του ζητήματος των πυρκαγιών δεν είναι και για… Όσκαρ (κάθε άλλο, μάλιστα), οπότε πάντα υπάρχει η ανησυχία επανάληψης του σκηνικού του Ιουλίου ή, ακόμα χειρότερα, του καλοκαιριού του 2021.

● Σε δεύτερο επίπεδο η ακρίβεια παραμένει ένα τεράστιο και άλυτο πρόβλημα, με τη βενζίνη να «αγγίζει» εκ νέου τα 2 ευρώ το λίτρο (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 22-23 του σημερινού «Π»), χώρια από όλες τις άλλες ανατιμήσεις που συνεχίζονται… ακάθεκτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο εκ νέου χορήγησης «fuel pass», αν και η κυβέρνηση θεωρεί παροδικές τις αυξήσεις στα καύσιμα.

● Επίσης στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθούν και σταδιακά το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης θα αρχίσει να βρίσκει τα πατήματά του και να αναδιοργανώνει τη στρατηγική του. Μάλιστα, δεν αποκλείουν και κάποια δημοσκοπική «άνοιξη» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν θεωρούν ότι θα είναι μόνιμη.

● Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην ατζέντα του χθεσινού ΚΥΣΕΑ βρέθηκε εκ νέου και η διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι ελπίδες για μια κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση του θέματος αποδεικνύονται, ύστερα από κάθε σύνοδο κορυφής, όλο και πιο μάταιες.

● Τέλος, έστω κι αν η κυβέρνηση αποφεύγει να συζητήσει το όλο θέμα, από το φθινόπωρο οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, θα αρχίσουν να μαζεύονται με εντολή Κομισιόν, με στόχο από το 2024 και εντεύθεν οι όποιες παρεμβάσεις να είναι απολύτως στοχευμένες και να αφορούν αποκλειστικά και μόνο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού – άρα οριζόντια μέτρα τέλος, παρά την εμμένουσα ακρίβεια.

Διαβάστε επίσης:

Μαύρη τρύπα το Καζίνο Λουτρακίου – Γιατί η Επιτροπή Παιγνίων προστατεύει παρανόμως μια φαλιρισμένη επιχείρηση;

Χοντραίνει το «παιχνίδι» στο Αιγαίο

ΣΥΡΙΖΑ: Η διεύρυνση στο Κέντρο και οι θυσίες που απαιτούνται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42