ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 00:28
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Σε υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος αναβαθμίζει την «Eris» ο ΠΟΥ - Έφτασε σε 51 χώρες

09.08.2023 21:13

Υπό…στενή επιτήρηση θα είναι πλέον η υποπαραλλαγή EG.5.1νωστή ως Eris) του κορωνοϊού. Η Eris αναβαθμίστηκε σήμερα (9/8/2023) σε παραλλαγή ενδιαφέροντος (VOI), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς έφτασε σε 51 χώρες. Τι αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης επιδημιολογικού κινδύνου του ΠΟΥ.

Για την ώρα όσον αφορά την κλινική εικόνα της Eris, κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει αν σχετίζεται ή όχι με σοβαρή νόσηση».

Σύμφωνα με νέα έκθεση κινδύνου, η Eris είναι μία υποπαραλλαγή Όμικρον η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Ιουλίου 2023, ο ΠΟΥ της έδωσε τον χαρακτηρισμό «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» (VUM). Πλέον την θεωρεί ακόμα πιο επικίνδυνη και την χαρακτηρίζει «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Ο χαρακτηρισμός αυτός προσδίδεται σε ολόκληρη την γενιά EG.5 και τις υποπαραλλαγές της.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που περιέχει η έκθεση, έως τις 7 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί κρούσματα σε 51 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Οι ΗΠΑ
Η Νότιος Κορέα
Η Ιαπωνία
Ο Καναδάς
Η Αυστραλία
Η Σιγκαπούρη
Η Βρετανία
Η Γαλλία
Η Πορτογαλία
Η Ισπανία

Συνολικώς, την 29η επιδημιολογική εβδομάδα (από 17 έως 23 Ιουλίου 2023), η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής που δημιούργησε ο κορωνοϊός έφτανε στο 17,4% των κρουσμάτων. Το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακά αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα (ήταν μόλις 7,6%).

Ωστόσο με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η Eris για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός και εφάμιλλος με εκείνον των άλλων δύο VOIs (της Κράκεν και της Αρκτούρος), προσθέτει ο ΠΟΥ.

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ έχει ικανότητες που της επιτρέπουν να διαφεύγει της ανοσίας. Ωστόσο έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λόγοι που νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι – Πώς να τους διορθώσετε

ΕΟΦ: «Καμπανάκι» για τζελ κατά του πόνου των αρθρώσεων – «Δεν είναι εγκεκριμένο»

Μακροζωία: Πόσο πρέπει να περπατάς κάθε μέρα ανάλογα με την ηλικία σου

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 00:24
Exit mobile version