search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:40
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Σαρωτικό το πλήγμα του τυφώνα «Idalia» – Συγκλονιστικά πλάνα από τη θεομηνία (photos/videos)

31.08.2023 13:26
idalia_tifonas_3108_1920-1080_new
credit: AP

Ο τυφώνας «Idalia» υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα καθώς κινείται στη Νότια Καρολίνα, την οποία σαρώνει με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 60 μιλίων την ώρα.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε σαρώσει τις ακτές της Φλόριντα και ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή Μπιγκ Μπεντ.

Ο τυφώνας έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες σε πολλές περιοχές και έχει αφήσει χωρίς ηλεκτροδότηση 400.000 νοικοκυριά στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, το κέντρο του συστήματος κινείται τώρα περίπου 20 μίλια νοτιοδυτικά της παραλίας Μιρτλ, στη Νότια Καρολίνα και «αναμένεται μικρή αλλαγή στην ισχύ του συστήματος τις επόμενες 48 ώρες». Στο μεταξύ παραμένει σε ισχύ η προειδοποίηση από τις αρχές για επικίνδυνα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια.

Στη Τζόρτζια ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Savannah/Hilton Head και έκλεισαν οι δημόσιες υπηρεσίες στην πόλη Σαβάνα.

Στη Φλόριντα οι ομάδες διάσωσης απομάκρυναν περίπου 150 πολίτες από πλημμυρισμένες γειτονιές στην κομητεία Πάσκο. Ορισμένες περιοχές της Φλόριντα σαρώθηκαν από ανέμους ταχύτητας 85 μιλίων την ώρα.

Κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και στην κομητεία Πάσκο υπέστησαν ζημιές περίπου 6.000 σπίτια. Μία  τέτοια περίπτωση, όπου ο τυφώνας παρέσυρε ένα ολόκληρο σπίτι, καταγράφηκε σε βίντεο.

Εκτεταμένες είναι οι πλημμύρες στην πόλη Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα.

Στον ποταμό Στάινχάτσι δεκάδες σκάφη βρέθηκαν να παρασύρονται ακυβέρνητα όταν καταστράφηκαν τα αγκυροβόλια και έσπασαν τα ιστία των ιστιοφόρων, όταν προσέκρουσαν σε πεζογέφυρα.

«Έδωσα διαβεβαιώσεις στους κυβερνήτες ότι θα είμαστε εκεί για ό, τι χρειαστούν», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ένας από τους προβεβλημένους πολιτικούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που κάνει εκστρατεία να πάρει το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου, «εμπιστεύεται την κρίση μου και την επιθυμία μου να βοηθήσω και πιστεύω πως δεν θα σκεφτεί πως αυτά που λέω είναι για την πολιτική».

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο κυβερνήτης Ρόι Κούπερ κάλεσε τους κατοίκους να στοκάρουν εφόδια και να μην βγαίνουν στους δρόμους. Η πολιτεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η άνοδος της θερμοκρασίας στους ωκεανούς και ο τυφώνας

Το πλήγμα του τυφώνα «Idalia» είναι συντριπτικό για πολλές περιοχές και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες οι συνέπειές του είναι κατά 50% πιο σοβαρές πιθανώς λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στα νερά των ωκεανών.

Πριν πλήξει χερσαία τμήματα ο «Idalia» ενισχύθηκε, από το βράδυ της Τρίτης μέχρι την Τετάρτη, καθώς ο τυφώνας μετέτρεψε την θερμοκρασία της θάλασσας σε ισχυρούς ανέμους, που είναι και τα πιο επικίνδυνα από τα φαινόμενα που συνοδεύουν τον τυφώνα.

Ο μετεωρολόγος Τζεφ Μάστερς ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media ότι οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία στον ωκεανό, οι άνεμοι που συνοδεύουν τον τυφώνα μπορούν να αυξάνονται σε ένταση κατά 4-5%, κάνοντας πιο καταστροφικό τον τυφώνα κατά 40-50%.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας – Διάδοχος ο Γκραντ Σαπς

Γιοχάνεσμπουργκ: Τουλάχιστον 73 οι νεκροί από τη φωτιά σε πενταώροφο κτίριο – Παιδιά ανάμεσα στα θύματα (photos/videos)

Νέο βίντεο του Πριγκόζιν πριν σκοτωθεί: «Όλα καλά, είναι Σαββατοκύριακο και είμαι στην Αφρική» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58