search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:52
MENU CLOSE

Θεσσαλία: Πόσα είναι πραγματικά τα «φρέσκα» χρήματα και τι ποσά θα μεταφερθούν από άλλα έργα για τη στήριξη της περιοχής

13.09.2023 12:12
eu leyen

Μόνο 400 εκατομμύρια ευρώ (από το Ταμείο Αλληλεγγύης) είναι προς το παρόν τα «φρέσκα» χρήματα, που έχουν εξασφαλιστεί για τη χώρα μας προς στήριξη των ανθρώπων και των περιοχών που έχουν καταστραφεί από τη φονική κακοκαιρία Daniel.

Τα υπόλοιπα ποσά από το συνολικό κονδύλι των 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως πακέτο στήριξης της Θεσσαλίας, θα προκύψουν από… «ανακατεύθυνση» κοινοτικών πόρων, που προορίζονταν για έργα και δράσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας και άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά πρόκειται για.. «ευέλικτους μηχανισμούς» και για κονδύλια που πρακτικά υπήρχαν αλλά δεν είχαν απορροφηθεί – είχαν μείνει στο «ράφι».

Συγκεκριμένα πάντως θα διατεθούν :

  •  τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),
  • την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
  • το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Θυμίζουμε ότι τα παραπάνω κονδύλια έως και 2,2 5 δισ. Ευρώ , θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των δασών ή των γεωργικών υποδομών κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεσει άμεσα να τα κινητοποιήσει ώστε να κλείσει πληγές της Θεσσαλίας.

Πρόκειται για κεφάλαια από τα το Ταμείο Συνοχής που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα χάνονταν, ενώ αδιάθετα κεφάλαια θα εκταμιευθούν με τον ίδιο τρόπο και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Παράλληλα η χώρα μας θα μπορέσει να επωφεληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και από κονδύλια του τρέχοντος σχεδίου της Ελλάδας για την ΚΓΠ.

Βέβαια μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Οι καταστροφές πάντως συμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ανεβάζουν την ζημιά στην περιοχή των 2,5 – 3 δισ ευρώ έκ οποίων το 1 δισ ευρώ αφορούν στις αποζημιώσεις που θα δοθούν σε νοικοκυριά επιχειρήσεις αγρότες και κτηνοτρόφους. Ταμειακά, ο προϋπολογισμός διαθέτει ένα αποθεματικό 400 εκατομμυρίων € για φυσικές καταστροφές. Γεγονος που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό υψους 600 εκατ ευρω.

Τωρα με βάση τον κανονισμό του Ταμείου, η πληγείσα χώρα (στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα) έχει περιθώριο 3 μήνες από την καταστροφή να αιτηθεί χρηματοδοτική ενίσχυση με βάση το κόστος της ζημιάς που έχει υποστεί.

Ωστόσο τα κράτη-μέλη ζητούν προκαταβολικές πληρωμές, για την χορήγηση της ενίσχυσης, με το ανώτατο ποσό της προκαταβολής να ανέρχεται στο 25% του ποσού της χρηματοδότησης του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι για τις πληγείσες περιοχές

Επιπλέον πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισρεύσουν στη χώρα για έργα στις πληγείσες περιοχές σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.

«Καταφέραμε να ξανανοίξουμε το κεφάλαιο αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έληξε για τις άλλες χώρες στις 31 Αυγούστου και μέσω της ελαστικότητας μπορούμε να διαθέσουμε άλλα 500 εκατ. ευρώ, για έργα στις πληγείσες περιοχές»,  ανέφερε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Παύλου Γερουλάνου και πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στη Θεσσαλία η Ελλάδα θα διεκδικήσει περισσότερους πόρους, μέχρι 400 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. «Είναι κάποιοι πόροι που δεν τους έχουμε προσθέσει στην συνολική ενίσχυση των 2,25 δις», είπε, σημειώνοντας πως θα προστεθούν και άλλοι πόροι, υποστήριξε, και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Στήριξης.

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σχέδιο για ουσιαστικές επενδύσεις σε τομείς της Οικονομίας ώστε να προχωρήσουν μπροστά και όχι να πάμε πάλι μόνο σε pass για την προσωρινή ανακούφιση των πληγέντων», τόνισε από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος. 

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel: H απόφαση για τις αποζημιώσεις οικοσκευών – Ποια τα δικαιολογητικά

Ακρίβεια: Έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο η τιμή της βενζίνης

Γυναικοκτονία στην Καλαμαριά: Στον διάδρομο της πολυκατοικίας σκότωσε ο αστυνομικός την πρώην σύζυγό του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:51