ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:36
MENU CLOSE

Προειδοποίηση Ερντογάν σε ΕΕ: Μπορεί να χωρίσουν οι δρόμοι μας

16.09.2023 16:04

Προειδοποίηση στις Βρυξέλλες έστειλε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα μπορούσε να πάρει άλλο δρόμο από αυτόν της ΕΕ, αν κριθεί απαραίτητο.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν είπε για τις ΗΠΑ: «Εσείς έχετε Κογκρέσο, εμείς έχουμε κοινοβούλιο».

Η έκθεση που ενόχλησε τον Ερντογάν

Η έκθεση -που ενέκρινε το ευρωκοινοβούλιο με 434 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές- προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της να ξεπεράσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο και να προχωρήσουν προς μια στενότερη εταιρική σχέση, συνιστώντας την εξεύρεση ενός παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Καλεί την Κομισιόν να διερευνήσει πιθανές μορφές ενός τέτοιου πλαισίου.

Οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν πως η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος στην ασφάλεια, τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και τη μετανάστευση, τονίζουν ωστόσο πως η χώρα οφείλει να σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρεί τους νόμους και τις υποχρεωσεις της ΕΕ.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνει παράλληλα την τροπολογία για την καταδίκη της παρανομίας στην Πύλα.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Στη Λαμπεντούζα την Κυριακή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Γαλλία: Πολιτικός «μεταμορφώθηκε» στο photoshop και κατηγορείται για παραπλάνηση

Λαμπεντούζα: Νεκρό νεογέννητο εντοπίστηκε σε βάρκα με μετανάστες

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:32
Exit mobile version