ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.10.2025 21:51
MENU CLOSE

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε κοντά στην Προύσα

21.09.2023 16:14

Εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα αποτελεί μια άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στον δήμο Ντούτζε, κοντά στην Προύσα της Τουρκίας

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Konuralp και την παρέδωσαν στο μουσείο της σύγχρονης πόλης.

Οι συντηρητές και οι μελετητές του μουσείου επιβεβαίωσαν την «ταυτότητα» του εικονιζόμενου στην προτομή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου, «κατά την ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο βρέθηκε ένα κεφάλι του Αλέξανδρου, διαστάσεων 23 εκ. (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό), που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.».

Ο Μακεδόνας στρατηλάτης απεικονίζεται «με βαθιά, στραμμένα προς τα πάνω μάτια από μάρμαρο, σημάδια από τρυπάνι στην κόρη και ελαφρώς ανοιχτό στόμα που δεν αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια του. Το μακρύ σγουρό χτένισμά του μέχρι το λαιμό είναι σαν χαίτη λιονταριού- πολύ συγκεκριμένη απεικόνιση των μαλλιών του Μέγα Αλέξανδρου» καταλήγει η ανακοίνωση του μουσείου.

Διαβάστε επίσης:

Είναι έργα τέχνης δυο άδειοι καμβάδες; Τι αποφάσισε δικαστήριο της Δανίας

Ελαιόλαδο: Είδος πολυτελείας ο «υγρός χρυσός» – Αντικλεπτικά στα μπουκάλια βάζουν σούπερ μάρκετ στην Ισπανία

Μακελειό στη Λούτσα: Δέκα συλλήψεις στην Τουρκία για τις δολοφονίες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.10.2025 21:49
Exit mobile version