search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 11:31
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερος γύρος με το κόμμα σε περιδίνηση – Σκληρό μπρα ντε φερ Κασσελάκη-Αχτσιόγλου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2300
21/9/2023
21.09.2023 06:05
KASSELAKES_AXTSIOLGOU
Eurokinissi

Μέσα σε ένα σκηνικό πρωτοφανούς κρίσης και περιδίνησης οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει άρδην για το ιστορικό κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς.

«Φαβορί» πλέον είναι ο υποψήφιος της «τελευταίας στιγμής» Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες του «παραδοσιακού» ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε 45% σε μια εκλογική διαδικασία με υψηλή συμμετοχή που θύμισε την εκλογή Τσίπρα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η νίκη του «ουρανοκατέβατου» υποψηφίου από την ομογένεια με διαφορά 9 μονάδων έναντι της Έφης Αχτσιόγλου η οποία ξεκίνησε την κούρσα της διαδοχής ως «φαβορί» αιφνιδίασε και προκάλεσε ισχυρό σοκ στον κομματικό κορμό, μεγάλη μερίδα της ενεργούς βάσης, τους υποψηφίους που προέρχονται από την κομματική δομή και τα επιτελεία τους. Προκάλεσε όμως το έντονο ενδιαφέρον και ευρύτερα, με πολιτικούς και αναλυτές να επιχειρούν να εξηγήσουν πώς ένα κόμμα με ιστορική διαδρομή βρίσκεται στα πρόθυρα του να χάσει τα «κλειδιά» από ένα πρόσωπο παντελώς άγνωστο στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν λίγους μήνες.

Η μάχη προς την ερχόμενη Κυριακή ξετυλίγεται μέσα σε ένα άγριο περιβάλλον σύγκρουσης με πολιτικούς και μη, όρους, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε κορυφαίο ερώτημα ποια θα είναι επόμενη μέρα, αν θα είναι εφικτή η συμβίωση των δύο στρατοπέδων υπό την ίδια σκέπη.

Για ενότητα δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς. Οι περισσότεροι την επικαλούνται, λίγοι την εννοούν και ακόμη λιγότεροι μπορούν να δουν πως αυτή θα επιτευχθεί με όρους πολιτικούς και ψυχικούς, καθώς τα δύο στρατόπεδα μοιάζει να τα χωρίζει ένα «πολιτισμικό» χάος. Ο νικητής, από θέση ισχύος είναι πολύ εύκολο να την επικαλείται χωρίς να προβαίνει και σε κινήσεις που αποδεικνύουν ότι την επιδιώκει, ο ηττημένος ακούει ενότητα και καταλαβαίνει υποταγή. Η αλλιώς «πειθάρχηση», όπως ήταν και η λέξη που χρησιμοποίησε στο άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός μεταφέροντας τις θέσεις Τσίπρα για την επόμενη μέρα.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την κρίσιμη και αποφασιστική κάλπη του δεύτερου γύρου, κομμένος περίπου στα δύο με βουλευτές και στελέχη είτε να στέκουν αμήχανα μπροστά στις εξελίξεις, είτε να επιλέγουν να κινηθούν γρήγορα προς την πλευρά του νικητή υπό το πνεύμα ότι παίρνουν το μήνυμα της κοινωνίας, αν και σαφώς υπάρχει και το κριτήριο της πολιτικής επιβίωσης την επόμενη μέρα.

Το φαβορί και ο τασάρχης

Πλέον από το βράδυ της Κυριακής έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα νίκης για τον Στέφανο Κασσελάκη, που αποτυπώνεται και στις «προσχωρήσεις» βουλευτών και στελεχών στο στρατόπεδό του. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα στελέχη αυτά προέρχονται και από την πλευρά των εσωκομματικών πλέον αντιπάλων του: της Έφης Αχτσιόγλου, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ελενα Ακρίτα, ή του Ευκλείδη Τσακαλώτου όπως ο Χάρης Μαμουλάκης

Μέχρι στιγμής, πέρα από τους προαναφερθέντες, με τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν συνταχθεί πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Χαρά Καφαντάρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Μάριος Κάτσης, ο Ευάγγελος Αντώναρος, κ.ά.

Κορυφαία σύμπραξη βέβαια είναι αυτή του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη η οποία επισημοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης – κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη βέβαια, τα μηνύματα είχαν δοθεί από πριν. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην ισχυρός «τασάρχης» της εσωκομματικής τάσης των προεδρικών την περίοδο Τσίπρα, ο οποίος υπήρξε και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου, στον πρώτο γύρο «τερμάτισε» στην τέταρτη θέση (οριακά πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) με ποσοστό 8,68% (12.787 ψήφοι). Ποσοστό και ψήφοι αναμένεται πως θα κατευθυνθούν (κατά ένα 70% σύμφωνα με εκτιμήσεις) στην κάλπη του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος κατέγραψε 45% (66.156 ψήφοι).

Ο Νίκος Παππάς είχε δείξει εκ των προτέρων ότι στο δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, στην βάση της εγγύτερης πολιτικής ατζέντας (άλλωστε είναι κοινός τόπος ότι η ατζέντα Κασσελάκη έχει διαμορφωθεί ουσιαστικά από τον «καθοδηγητή» του, Παύλο Πολάκη ο οποίος προέρχεται από την ίδια εσωκομματική τάση με τον Νίκο Παππά). Έτσι η «συμμαχία» εν όψει του δεύτερου γύρου (αλλά και της επόμενης μέρας) τέθηκε υπό ένα μίνιμουμ πολιτικό πλαίσιο με άξονες τα εθνικά θέματα – και σε μια κατεύθυνση «πατριωτική» που προβάλλεται ως συνέχιση της παρακαταθήκης Τσίπρα  – και την συνέχιση της στρατηγικής της διεύρυνσης προς το κέντρο.

Πέρα από την ατζέντα, θεωρείται ότι ο Νίκος Παππάς, ως έμπειρο κομματικό στέλεχος, θα βοηθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, στην προσαρμογή του στο νέο γι’ αυτόν πολιτικό και κομματικό περιβάλλον, θα τον «μυήσει» στα πολιτικά και κομματικά κατατόπια.

Ο δύσκολος αγώνας της Έφης

Η Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται να σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος αυτή τη στιγμή καθώς στην υποψηφιότητά της επενδύει ο «ιστορικός» ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ευελπιστεί ότι θα αποτρέψει την «άλωση» του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη που ήρθε από τα έξω και «επιβλήθηκε» με όρους επικοινωνίας.

Η ίδια, θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους, εκφράζοντας σημαντική μερίδα της κομματικής βάσης, δήλωσε άλλωστε ότι η μάχη είναι ανοιχτή έχοντας προηγουμένως αναγνωρίσει πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της.

Στο πλευρό της τάχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπερ σημαίνει ότι η δεξαμενή των ψήφων που συγκέντρωσε θα κατευθυνθεί προς την πλευρά της. Υπενθυμίζεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με σημαντική απόσταση όμως από την δεύτερη στη σειρά, Έφη Αχτσιόγλου, με ποσοστό  8,93% (13.156 ψήφοι), το οποίο αναμένεται να προστεθεί στις δικές της ψήφους (8,93%, 13.156 ψήφοι). Στην τοποθέτησή του ο πρώην ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά εξέφρασε τη στήριξή του στη λογική ότι η υποψήφια την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη εκ των δυο «μονομάχων» που έχει πολιτικό σχέδιο με αρχή μέση και τέλος, ενώ τάχθηκε κατά της υποψηφιότητας Κασσελάκη στην οποία βλέπει κυρίως προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά.

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ότι η Έφη Αχτσιόγλου πλέον δίνει τη μάχη σε ένα περιβάλλον ανοίκειων επιθέσεων με βασική αιχμή ότι υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι όροι δείχνουν να μην είναι ισότιμοι, καθώς έχει κυριαρχήσει ουσιαστικά η φιλολογία ότι ο μεν Κασσελάκης είναι ένας νέος Τσίπρας ή απλώς συνεχιστής του, η μεν Έφη Αχτσιόγλου εμπεδώθηκε από ένα σημείο και μετά σε ένα ευρύ και αντικομματικό κοινό, ως «παιδί του κομματικού σωλήνα», και δη ενός κόμματος που υπονόμευσε συλλήβδην τον Αλέξη Τσίπρα, με την ίδια να υποδεικνύεται ως μέρος μιας βασικής ομάδας υποτιθέμενων «υπονομευτών». Ήδη από το Διαρκές Συνέδριο η Έφη Αχτσιόγλου υπέδειξε ως υποκινητές αυτών των επιθέσεων μηντιακά και σοσιαλμηντιακά κέντρα που απολήγουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας προς την πλευρά του «συστήματος» Πολάκη.

Έτσι η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία στον πρώτο γύρο επέλεξε μια χαμηλών τόνων καμπάνια υπό τη λογική πως ως φαβορί πρέπει να αποφύγει τα λάθη,  βρίσκεται πλέον σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη. Στα μισά του κρίσιμου δεύτερου γύρου,

-από τη μία επιχειρεί να ασκήσει πίεση στον συνυποψήφιό της και νικητή του πρώτου γύρου, τον οποίο ο Τσακαλώτος υπέδειξε ως εκφραστή της «μεταπολιτικής» καλώντας τον σε ντιμπέιτ με προφανή στόχο να εκθέσει τις πολιτικές του αδυναμίες,

-από την άλλη επιχειρεί να αντικρούσει τις επιθέσεις που δέχεται και έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Στο κάδρο ο «ιστορικός ηγέτης»

Κάπου εδώ έκανε και μια έμμεση εμφάνιση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δεν παρεμβαίνει υπό το σκεπτικό ότι επιθυμεί να τηρεί αυστηρή ουδετερότητα ώστε να μην επηρεάσει την εκλογή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Μέσω του αρθρογράφου της Αυγής Θανάση Καρτερού και στενού συνομιλητή του εμφανίζεται να διαψεύδει τα περί sms και να αδειάζει τα διάφορα σοσιαλμηντιακά κέντρα, που με τη δική του γραφίδα ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «αρουραίους» του διαδικτύου.  Από το επιτελείο της κ Αχτσιόγλου αυτή η παρέμβαση αξιοποιήθηκε έναντι των κάθε λογής «συκοφαντών» ωστόσο άλλοι θεωρούν ότι δεν ήταν επαρκής.

Χθες ο πρώην υπουργός και πρώην Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει μια επίσημη δήλωση ως το Σάββατο, καθώς όπως είπε «είναι πολιτική και ηθική του υποχρέωση» τη στιγμή μάλιστα που το όνομά του εργαλειοποιήθηκε από τον κ. Κασσελάκη στο Συνέδριο.

Εν ολίγοις, τελευταία στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να μην ξεφεύγει από το κάδρο των αντιπαραθέσεων, άλλωστε στο παρασκήνιο πολλοί είναι αυτοί που καταλήγουν πλέον ότι σχετίζεται σε ένα βαθμό με τις εξελίξεις. Ο ίδιος άλλωστε στο μήνυμά του μέσω Καρτερού, δεν έμεινε μόνο στην διάψευση του sms, αλλά εστίασε και στην επόμενη μέρα καλώντας τους πάντες σε ενότητα και σε «πειθάρχηση» σε αυτό που θα αποφασίσουν τα μέλη στην κάλπη.

Εν όψει του δεύτερου γύρου, λοιπόν είναι με ερωτηματικό πως θα λειτουργήσει για την κάθε πλευρά η ακραία πόλωση στην κάλπη της κάθε πλευράς και κυρίως πόσο διαλυτική θα αποδειχθεί από την Δευτέρα το πρωί. 

Διαβάστε επίσης

Αλλάζει τις ισορροπίες στην Ε.Ε. ο πόλεμος στην Ουκρανία

ΠΑΣΟΚ: Δύο γραμμές για επιστροφή στελεχών από ΣΥΡΙΖΑ – βλέπουν Αχτσιόγλου, αλλά και… έκπληξη Κασσελάκη  

Μόνο ανήφορος για την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 11:28