search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:41
MENU CLOSE

Αθηνά Λινού: Υποεκτιμώνται τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης – Δεν έχει δοθεί προληπτική αγωγή στον πληθυσμό της Θεσσαλίας

25.09.2023 13:29
ATHINA-LINOU

«Τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας. Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν έχουν δώσει προληπτικά φαρμακευτική αγωγή για τη λεπτόσπειρα, στον πληθυσμό της Θεσσαλίας που ήρθε σε επαφή με τα μολυσμένα νερά». Τα παραπάνω δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λίνου μιλώντας στο topontiki.gr

Όπως μάλιστα επισημαίνει η ίδια οι εξετάσεις για τη λεπτόσπειρα γίνονται σε λίγα εξειδικευμένα κέντρα της χώρας, όπως το Ινστιτούτο Πάστερ : «Δεν γνωρίζω εάν στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας υπάρχει η αντίστοιχη υποδομή για τη διερεύνησης τέτοιων περιστατικών».

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο, από την επόμενη κιόλας ημέρα θα έπρεπε να είχε γίνει συστηματική ενημέρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα μολυσμένα νερά, εξαιτίας των νεκρών ζώων και τρωκτικών: «Όταν επισκέφτηκα το χωριό Παλαμά Καρδίτσας, μια εβδομάδα μετά την πλημμύρα, διαπίστωσα ότι οι κάτοικοι δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για τους κινδύνους που απειλούσαν της ζωή τους. Δέκα μέρες αργότερα, όλοι βλέπαμε σε πλάνα της τηλεόρασης, ότι οι κάτοικοι κυκλοφορούσαν με σαγιονάρες μέσα στα βρώμικα νερά και καθάρισαν τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν λάβει τα απαιτούμε μέτρα προστασίας, όπως γάντια, γαλότσες, μάσκες. Και αυτό επειδή η Πολιτεία δεν είχε στείλει αυτόν τον εξοπλισμό» εξηγεί η κυρία Λίνου.

Καμία συζήτηση για προληπτική φαρμακευτική αγωγή

Σήμερα, τρείς εβδομάδες μετά τη θεομηνία, η κυρία Λινού επισημαίνει ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση για την τετρακυκλίνη (tetracycline). Πρόκειται για το φάρμακο που έπρεπε να δοθεί στον πληθυσμό προκειμένου να προλάβουν τη σοβαρή αυτή νόσο: «Πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι η λεπτοσπείρωση είναι θανατηφόρα σε ποσοστό 10%. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 ασθενείς οι δέκα δεν θα επιβιώσουν. Το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί τετρακυκλίνη με ανησυχεί ιδιαίτερα».

Μάλιστα το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να «χτυπήσει» τη Θεσσαλία, θα επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Οι βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα πέσουν στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές, με συνέπεια η κορεσμένη γη, να αδυνατεί να απορροφήσει γρήγορα τα νερά.

Ο χρόνος επώασης της Λεπτόσπειρα

Να σημειωθεί ότι ο χρόνος επώασης της λεπτοσπείρωσης είναι 20 έως 30 ημέρες που σημαίνει ότι μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, από τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, η εικόνα με τα περιστατικά θα αλλάξει ραγδαία όπως εκτιμά η κυρία Λίνου: « Το πρόβλημα θα το δούμε σε όλη του την έκταση το επόμενο διάστημα» επισημαίνει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο του Υπουργείου Υγείας, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, 41 είναι τα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 91 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 3 κρούσματα λεπτοσπείρωσης εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία, εκ των όποιων 2 στην Καρδίτσα και ένα στη Λάρισα.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 20 περιστατικά λεπτοσπείρωση το χρόνο.

Λεπτοσπείρωση: Τι είναι – Τι πρέπει να προσέξετε

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και βρίσκεται στα τρωκτικά αλλά και στα πρόβατα κλπ.

Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

« Ένας άνθρωπος που έχει αμυχές στα χέρια και στα πόδια και έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, που βρίσκεται στα μολυσμένα νερά από τα χιλιάδες νέκρα ζώα και τρωκτικά που υπάρχουν στην Θεσσαλία, τότε μπορεί πολύ εύκολα να μολυνθεί» είπε στο topontiki.gr η κυρία Λίνου.

Η λεπτόσπειρα εκτός από τους μικροτραυματισμός, εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα).

Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κεφαλαλγία, εξάνθημα, ακόμα και ίκτερο, εμετούς, διάρροιες και ερυθρότητα στους οφθαλμούς.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το μικρόβιο κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να είναι άμεση.

Διαβάστε επίσης:

Τα οστά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας – Δείτε πώς να τα διατηρήσετε δυνατά

Ποιο φρούτο προστατεύει την καρδιά και βελτιώνει τη μνήμη

Έφαγες σκόρδο; Έτσι θα εξουδετερώσεις τη μυρωδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:34