search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 04:40
MENU CLOSE

Τα οστά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας – Δείτε πώς να τα διατηρήσετε δυνατά

25.09.2023 11:02
perpatima new

Όπως οι μύες μας χάνουν δύναμη καθώς μεγαλώνουμε, έτσι και τα οστά μας αδυνατίζουν αυξάνοντας επικίνδυνα τις πιθανότητες για κατάγματα, που έχουν  καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής μας. Ευτυχώς, όμως, μπορούμε να ενισχύουμε τη δύναμη στους μύες μας και να διατηρήσουμε γερά οστά μέχρι τα βαθιά γεράματα, αρκεί να τα φροντίζουμε.

Τα οστά είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό ικρίωμα μέσα στο σώμα μας. Το οστό είναι ένα πολύπλοκο όργανο που έχει πολλά σχήματα και μεγέθη. Αποτελείται από ένα ποικίλο μείγμα οργανικών και ανόργανων συστατικών – όπως το κολλαγόνο και το ασβέστιο. 

Συνδυασμένα μαζί, αυτά τα συστατικά δημιουργούν μια αρκετά εύπλαστη δομή, ώστε οι μύες να μπορούν να «κολλήσουν» γερά πάνω της για να μπορούμε να κινηθούμε. Ταυτόχρονα είναι αρκετά ισχυρή αυτή η δομή, για να προστατεύει κρίσιμα όργανα.

Το οστό δεν είναι η συμπαγής, ακίνητη, μόνιμη δομή που πολλοί θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι είναι. Το υγιές, ζωντανό οστό παραμένει ισχυρό επειδή αναπλάθεται συνεχώς, με το παλιό και κατεστραμμένο οστό.

Στους υγιείς ανθρώπους ο σκελετός τους αντικαθίσταται περίπου κάθε δεκαετία. Αυτή η διαδικασία, όμως, είναι πιο αργή στους ασθενείς.

Ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερβολική απώλεια οστικής μάζας, όπως ο καρκίνος και οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους ιστούς, ( π.χ χόνδρος, τένοντας και οι μύες) όπου εμφανίζεται μόνο ένας μικρός αριθμός διαφορετικών τύπων κυττάρων, το οστό αποτελείται από ένα πλήθος διαφορετικών κυττάρων. 

Αυτά περιλαμβάνουν κύτταρα οστών, ανοσοκύτταρα, λιποκύτταρα, νευρικά κύτταρα και κύτταρα αίματος, για να αναφέρουμε μερικά.

Η συνδυασμένη δράση αυτών των τύπων κυττάρων βοηθά το σώμα μας να διατηρεί επαρκή όγκο οστού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, που μας βοηθάει να είμαστε ενεργοί.

Εξειδικευμένα οστικά κύτταρα ( οστεοβλάστες και οστεοκλάστες) βοηθούν στην τροποποίηση των οστών μας για την αποκατάσταση της βλάβης και την αύξηση του όγκου ανάλογα με τις απαιτήσεις που τίθενται σε αυτά. 

Για παράδειγμα, ένας τενίστας που σερβίρει επανειλημμένα με τον ίδιο βραχίονα θα έχει μεγαλύτερο όγκο οστών στο χέρι του σερβιρίσματος ως αποτέλεσμα.

Φροντίζοντας τα οστά σας

Η διατήρηση γερών οστών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε καλή υγεία και ευεξία. 

Μια ξαφνική απώλεια κινητικότητας ως αποτέλεσμα κατάγματος έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής καθώς ακόμη και οι μικρές καθημερινές εργασίες στο σπίτι μπορεί να είναι επώδυνες.

Διατροφή
Η οστική πυκνότητα (δύναμη) μπορεί να διατηρηθεί ανεξάρτητα από την ηλικία σας με καλή διατροφή.

Συνιστάται μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο Στόχος να καταναλώνετε 700 mg την ημέρα. 

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι όλα εξαιρετικές πηγές ασβεστίου.

Εάν είστε vegan, τροφές όπως το τόφου, τα φασόλια και οι φακές περιέχουν όλα ασβέστιο. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα εάν δεν μπορείτε να λάβετε τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου στη διατροφή σας.

Ο ήλιος

Είναι σημαντικό ότι το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει πλήρως το ασβέστιο, επομένως το να περνάμε χρόνο έξω είναι το μυστικό, καθώς το δέρμα μας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο. 

Το χειμώνα, όταν τείνει να υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Η ακινησία είναι αναπηρία

Η άσκηση είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διατηρήσετε γερά τα οστά – ειδικά ασκήσεις που φέρνουν βάρος. 

Το περπάτημα και το ανέβασμα στις σκάλες είναι εξαιρετικές επιλογές για να ξεκινήσετε εάν δεν ασκείστε τακτικά.

Πιο σκληρές ασκήσεις όπως το σχοινάκι ή η προπόνηση με βάρη – είναι καλύτερες, καθώς διεγείρουν περισσότερο τη διαδικασία ανάπτυξης των οστών. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν οι μύες τραβούν δυνατά το προσκολλημένο οστό διεγείρει την ανάπτυξη .

Αυτού του είδους οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν από οποιονδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας. Απλά φροντίστε να προσαρμόσετε την άσκηση που κάνετε στο επίπεδο φυσικής κατάστασης και τις δυνατότητές σας. 

Συνιστάται επίσης να αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα που ασκείτε για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Κόψτε το τσιγάρο, μειώστε το αλκοόλ

Η μείωση των ρύπων στο σώμα σας (όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ ) θα βοηθήσει επίσης να δώσετε στα κύτταρα των οστών σας την καλύτερη ευκαιρία να λειτουργούν σωστά σε όλη τη ζωή

Διαβάστε επίσης

Ποιο φρούτο προστατεύει την καρδιά και βελτιώνει τη μνήμη

Έφαγες σκόρδο; Έτσι θα εξουδετερώσεις τη μυρωδιά

Vibrio vulnificus: Πού βρίσκεται το βακτήριο που προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46