search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:11
MENU CLOSE

Κώστας Αρβανίτης για κυβέρνηση: Αλλάζει την ΑΔΑΕ για να βγάλει λάδι την ΕΥΠ

27.09.2023 18:53
kostas arvanitis

«Τουλάχιστον ύποτπη» χαρακτηρίζει την επικείμενη αντικατάσταση των μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, «λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της κατά την οποία θα συζητούνταν η άρνηση συνεργασίας της ΕΥΠ στο πλαίσιο διερεύνησης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», όπως επισημαίνει.

«Η θητεία των μελών της ανεξάρτητης αρχής έχει λήξει, ωστόσο με ρητή συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 101Α παρ. 2) η θητεία τους παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι να αντικατασταθούν, άρα δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση επιτακτική ανάγκη αντικατάστασης τους. Επιπλέον, πρόκειται ακριβώς για τα ίδια μέλη τα οποία έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Θεωρούταν σχεδόν βέβαιο ότι με την προηγούμενη σύσταση της ανεξάρτητής αρχής θα καταλογιζόταν πρόστιμο στην ΕΥΠ. Με τα νέα δεδομένα, δεν θεωρείται τίποτε βέβαιο. Οι αιφνιδιαστικοί και ύποπτοι κυβερνητικοί χειρισμοί ασκούν αφόρητη αθέμιτη πίεση και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Αρχής, Χρήστο Ράμμο, ο οποίος έχει προσπαθήσει να ρίξει φως στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με ορατό το ενδεχόμενο του εξαναγκασμού του σε παραίτηση.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο, σε ερώτησή μας για τη νομοθετικές παρεμβάσεις που φαλκιδεύουν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της ΑΔΑΕ, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ κ. Ρέιντερς είχε στείλει ένα ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα υπέρ της διαφύλαξης της Ανεξαρτησίας τόσο της ΑΔΑΕ όσο και κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής.

Νωρίτερα, τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε φέρει ενώπιον της Κομισιόν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος των Ανεξάρτητων Αρχών, και ειδικά σε βάρος της ΑΔΑΕ, αλλά και του επικεφαλής της με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση προκειμένου «να ενισχύσει και να διασφαλίσει τις εγγυήσεις απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών στα Κράτη Μέλη».

Διαβάστε επίσης:

«Καρφί» Μάντζου για Κασσελάκη: «Αλίμονο αν παραδώσουμε την πολιτική στην επικοινωνία»

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία με μέτρα ενάντια στην ακρίβεια

Σκρέκας: Δεν θα μπει διατίμηση στο ελαιόλαδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09