search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:17
MENU CLOSE

«Σκούρα τα πράγματα» για Ζελένσκι: Μυστική έκθεση αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ δεν τον εμπιστεύονται πλέον

02.10.2023 22:02
baiden-zelenski-new

Δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν τον εμπιστεύονται πλέον σύμφωνα με μυστική έκθεση που βρίσκεται στην κατοχή του Politico.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη διαφθορά στην Ουκρανία απ’ ό,τι παραδέχονται δημοσίως, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο στρατηγικής των Αμερικανών.

«Οι αντιλήψεις για διαφθορά υψηλού επιπέδου», προειδοποιεί η εμπιστευτική έκδοση του εγγράφου που έχει περιέλθει στην κατοχή του Politico, θα μπορούσαν «να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του ουκρανικού λαού και των ξένων ηγετών στην κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου».

Αυτό είναι πιο αυστηρό μήνυμα από την ανάλυση 22 σελίδων, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του χωρίς τυμπανοκρουσίες πριν από περίπου έναν μήνα.

Η εμπιστευτική έκδοση της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τη Χώρα» είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη και περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους των ΗΠΑ στην Ουκρανία, από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών της μέχρι τη βοήθεια σε περισσότερα σχολεία να διδάσκουν Αγγλικά και την ενθάρρυνση του στρατού της να υιοθετήσει τα πρωτόκολλα του ΝΑΤΟ. Πολλοί στόχοι αποσκοπούν στη μείωση της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα.

Η αθόρυβη δημοσιοποίηση της στρατηγικής αυτής και το γεγονός ότι η πιο σκληρή γλώσσα έμεινε στην εμπιστευτική έκδοση, υπογραμμίζει την πρόκληση της επικοινωνίας που αντιμετωπίζει η ομάδα του Τζο Μπάιντεν.

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να πιέσει την Ουκρανία να μειώσει τη δωροδοκία, όχι μόνο επειδή διακυβεύονται αμερικανικά δολάρια, αλλά γιατί θα μπορούσε να ενθαρρυνθούν οι αντίπαλοι της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, πολλοί από τους οποίους είναι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που προσπαθούν να εμποδίσουν την εν λόγω βοήθεια. Οποιαδήποτε αντίληψη αποδυναμωμένης αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο θα μπορούσε, επίσης, να κάνει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να σκεφτούν δύο φορές τον ρόλο τους.

Όσον αφορά στους Ουκρανούς, γίνονται «κάποιες ειλικρινείς συζητήσεις στο παρασκήνιο», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει την πολιτική για την Ουκρανία. Όπως και άλλοι, το πρόσωπο αυτό ζήτησε πλήρη ανωνυμία για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα.

Η ουκρανική δωροδοκία απασχολεί εδώ και καιρό τους Αμερικανούς αξιωματούχους μέχρι και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα υποβαθμίστηκε στον απόηχο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, την οποία ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε πραγματική μάχη της δημοκρατίας εναντίον της απολυταρχίας.

Για μήνες, οι βοηθοί του Τζο Μπάιντεν αρκέστηκαν σε σύντομες αναφορές στη διαφθορά. Ήθελαν να δείξουν αλληλεγγύη στο Κίεβο και να αποφύγουν να δώσουν τροφή σε έναν μικρό αριθμό Ρεπουμπλικανών βουλευτών που επικρίνουν τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελείς για Τραμπ: Κέρδισε 1 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας ψευδή οικονομικά στοιχεία σε τράπεζες

Μυστηριώδη αντικείμενα στο μέγεθος του Δία κινούνται σε ζεύγη στο νεφέλωμα του Ωρίωνα (Photos)

Σαν Φρανσίσκο: «Νεκροταφείο» σκαφών πολυτελείας ο βυθός της θάλασσας – Πειρατές τα λεηλατούν και τα «βουλιάζουν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:07