search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:23
MENU CLOSE

Μυστηριώδη αντικείμενα στο μέγεθος του Δία κινούνται σε ζεύγη στο νεφέλωμα του Ωρίωνα (Photos)

02.10.2023 20:12
Ανώνυμο σχέδιο (1)

Μυστηριώδη αντικείμενα στο μέγεθος του Δία, εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) ελεύθερα στο διάστημα, χωρίς να συνδέονται με κανένα αστέρι.

Το τηλεσκόπιο αποκάλυψε περίπου 40 ζεύγη σε μια εκπληκτικά λεπτομερή νέα έρευνα του διάσημου νεφελώματος του Ωρίωνα, ενώ ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα φαίνεται να κινούνται σε ζευγάρια. Οι αστρονόμοι προσπαθούν επί του παρόντος να εξηγήσουν την ύπαρξη τους.

Έχουν το παρατσούκλι Jupiter Mass Binary Objects ή «JuMBOs» για συντομία.

Μια πιθανότητα είναι ότι αυτά τα αντικείμενα να αναπτύχθηκαν από περιοχές του νεφελώματος όπου η πυκνότητα του υλικού ήταν ανεπαρκής για να δημιουργήσει πλήρη άστρα.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να δημιουργήθηκαν γύρω από αστέρια και στη συνέχεια να εκτοξεύτηκαν στο διαστρικό διάστημα μέσω διαφόρων αλληλεπιδράσεων.

«Η υπόθεση της εκτίναξης είναι η πιο δημοφιλής αυτή τη στιγμή», είπε ο καθηγητής Mark McCaughrean.

«Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής που διέπουν τα αέρια δεν είναι δυνατή η δημιουργία σωμάτων αποκλειστικά με τη μάζα του Δία ενώ γνωρίζουμε ότι μεμονωμένοι πλανήτες μπορεί να εκδιωχθούν από αστρικά συστήματα. Αλλά πώς γίνεται η εκδίωξη ζευγαριών μαζί; Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε απάντηση. Είναι μια απάντηση για τους θεωρητικούς», δήλωσε στο BBC News ο ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (Esa).

Ο καθηγητής McCaughrean ηγήθηκε της ομάδας που διεξήγαγε τη νέα έρευνα στον Ωρίωνα.

Συνδυάζοντας την εκπληκτική ανάλυση και ευαισθησία του JWST, οι αστρονόμοι έχουν προσθέσει ουσιαστικά πληροφορίες σε εκείνες που είχαν ήδη λάβει από παλαιότερα τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου προκατόχου του Webb, του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Το νεφέλωμα του Ωρίωνα, επίσης γνωστό με την ονομασία M42, είναι η πιο κοντινή, μεγάλη περιοχή σχηματισμού άστρων στη Γη.

Ο αστερισμός του Ωρίωνα πήρε το όνομά του από τον μυθικό Έλληνα κυνηγό. Το νεφέλωμα αποτελεί μέρος του «σπαθιού» του κυνηγού, που κρέμεται από τη «ζώνη» του. Η νέα εικόνα του JWST πρόκειται για ένα μωσαϊκό 700 προβολών που αποκτήθηκε από το όργανο NIRCam του Webb μέσα σε μια εβδομάδα παρατηρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: «Τρολάρει» τον Ζελένσκι μέσω Twitter – «Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχεις ζητήσει ένα δισ. σε οικονομική βοήθεια»

Στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο Τραμπ για να δικαστεί για απάτη 250 εκατ. δολαρίων – live

Υποβρύχια έρευνα ρίχνει φως σε καθοριστική ναυμαχία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:23