search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:35
MENU CLOSE

Σε έξαρση ο κορωνοϊός, αυξήθηκαν οι θάνατοι – Καμπανάκι για τους άνω των 65, πότε ξεκινά ο εμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια

05.10.2023 20:59
covid-19-new

Για έξαρση του κορωνοϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν απαιτείται η λήψη οριζόντιων μέτρων.  

«Η Covid είναι μια από τις λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν διαταραχές της πήξεως. Δημιουργούν θρόμβους. Μια από τις εντοπίσεις της είναι στον πνεύμονα και ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Άλλες θρομβώσεις μπορούν να συμβούν και σε άλλα όργανα και η πιο κλασική είναι αυτό που λέμε η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή θρόμβωση στα πόδια, στα κάτω άκρα. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Ξέραμε ότι η Covid-19 είναι θρομβωτική νόσος. Προφανώς, τώρα έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο αυτή η παρενέργεια της λοίμωξης και γι’ αυτό το λόγο έχει αρχίσει και γίνεται ξανά μάλλον αυτή η συζήτηση», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Ο καθηγητής σημείωσε ότι πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή της Covid-19, «δεν είναι στο 1% από αυτούς που κολλάνε. Γιατί αν ήταν -ας πούμε- το 1%, θα είχαμε χιλιάδες άτομα μέσα στα νοσοκομεία με πνευμονική εμβολή». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι συχνότερη και πως υπάρχει «μια αύξηση σημαντική σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά δεν είναι πάνω από ένα στα 1.000 ή ένα στα 10.000 τα άτομα που θα κάνουν μια τέτοια επιπλοκή», τόνισε. 

Ο ίδιος επεσήμανε πως εφόσον κάποιος άνω των 65 βγει θετικός, θα πρέπει αμέσως να αναζητήσει θεραπεία. «Υπάρχουν λοιπόν θεραπείες οι οποίες είναι είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια αν δεν μπορούν να πάρουν αυτό το φάρμακο από το στόμα το οποίο είναι για την Covid και πρέπει να το πάρουν όσο πιο νωρίς γίνεται. Το άλλο στοιχείο είναι, επειδή έρχεται ο εμβολιασμός, θα πρέπει να πάνε να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτό μειώνει και τις παρενέργειες, τις πιθανότητες δηλαδή κάποιος να κάνει και θρομβώσεις αλλά και εμβολές».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως «δεν σημαίνει ότι όποιος εμβολιάζεται έχει μηδενική πιθανότητα να κάνει εμβολή. Απλά έχει πολύ χαμηλότερη πιθανότητα να κάνει εμβολή από έναν που δεν είναι εμβολιασμένος. Έχουν παρατηρηθε πνευμονικές εμβολές και σε νεότερα άτομα δηλαδή και σε άτομα που ήταν 40 και 50 ετών».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα ο εμβολιασμός για την Covid-19 με τα επικαιροποιημένα εμβόλια και πως οι ευάλωτες ομάδες «θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους για να πάνε να κάνουν αυτά τα εμβόλια οπωσδήποτε».

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Διαβάστε επίσης:

Αύγουστος Κορτώ κατά Θάνου Ασκητή: Ομοφοβικός εμετός, σκουπιδαριό – Δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος ούτε για συνέλευση πολυκατοικίας

Γιάννης Ιωαννίδης: Σε λαϊκό προσκύνημα στο «Παλέ» η σορός του – Το τελευταίο «αντίο» στον θρυλικό  «Ξανθό»

Προσφυγή κατά Μπέου: Το Εφετείο επιδίκασε 1,5 εκατ. ευρώ σε βάρος του Βόλου – Παπαπέτρος: «Θα τα πληρώσεις ή θα στείλεις πάλι φιλάκια;»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31