search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 12:09
MENU CLOSE

Πόσο αντέχει η Ουκρανία χωρίς δυτική βοήθεια; – «Μια εβδομάδα», λέει ο Πούτιν

07.10.2023 06:07
zelensky

Η Ουκρανία δεν αντέχει πάνω από μία εβδομάδα χωρίς την στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από την Δύση, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτή η εκτίμηση δεν έχει καμία αξία πέραν της έκφρασης της επιθυμίας του ηγέτη του Κρεμλίνου, αλλά διατυπώθηκε τη μέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι το μπλοκ δεν μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το Κίεβο, που βλέπει να στερεύει η κύρια πηγή στήριξης από τις ΗΠΑ.

«Όλα θα τελειώσουν σε μια εβδομάδα»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σε συνάντηση του think tank Valdai Discussion Club, ανέφερε πως η Ουκρανία στηρίζεται στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση «με πολλά δισεκατομμύρια που πηγαίνουν κάθε μήνα στο Κίεβο». «Αν κάποιος σταματήσει, όλα θα τελειώσουν σε μία εβδομάδα», υποστήριξη ο ηγέτης του Κρεμλίνου.

«Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν σταματούσε αύριο η στρατιωτική βοήθεια. (Η Ουκρανία) θα ζούσε μόνο μια εβδομάδα ακόμα ξεμένοντας από πυρομαχικά», είπε ο Πούτιν.

Ο Τζιμ Ντούμπικ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Μελετών Πολέμου, στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Αl Jazeera ότι ο Πούτιν υπολογίζει στην εξασθένηση της βοήθεια που προσφέρουν στο Κίεβο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, εκτίμηση την οποία εδράζει και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον.

Δυστυχώς δεν μπορούμε, λένε οι Ευρωπαίοι

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν στη Γρανάδα, όπου ζήτησε νέα οικονομική και στρατιωτική στήριξη από τους Ευρωπαίους, με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει πλέον ο Τζο Μπάιντεν να στέλνει αφειδώς βοήθεια στο Κίεβο, λόγω των αντιρρήσεων των ρεπουμπλικανών. Παρότι ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι «δεν ανησυχεί» για την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Αν δεν μας στηρίξετε, θα πάρουν σειρά κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μπορεί να δεχτούν επίθεση από την Ρωσία, υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Αλλά στη συνάντηση της Γρανάδα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ήταν ξεκάθαρος: η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως κύριος τροφοδότης του Κιέβου.

«Μπορεί η Ευρώπη να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ; Σίγουρα η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ», παραδέχτηκε ο Μπορέλ.

Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι ο Πούτιν υπολογίζει στην κόπωση που επέρχεται στη Δύση για τον πόλεμο, για να οδηγηθεί εκ του ασφαλούς στην νίκη. «Νομίζω ότι η Ρωσία περιμένει από εμάς να κουραστούμε», προειδοποίησε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου.

Αλλά τα μηνύματα που στέλνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι η κόπωση έχει ήδη επέλθει. Η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι παγώνει τις αποφάσεις για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών και την νίκη του Ρόμπερτ Φίτσο. Η Πολωνία δια του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι «δεν θα μεταφέρει πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία» και θα επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό του δικού της στρατεύματος. Η Ουγγαρία ασκεί βέτο κατ΄ επανάληψη σε θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ενίσχυση του Κιέβου και θέτει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία. Και πιθανώς έπεται συνέχεια στο κάδρο αυτό.

Οι «πολιτικές καταιγίδες» στην Ουάσινγκτον και τα σύννεφα πάνω από το Κίεβο

Η βοήθεια που παίρνει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να συνεχίζει τον πόλεμο είναι ζωτικής σημασίας. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει και το κόστος των εξοπλισμών. Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί για στρατιωτική βοήθεια ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Κογκρέσο έχει εγκρίνει συνολική βοήθεια 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνεται και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο έχει παγώσει η νέα βοήθεια καθώς ο Λευκός Οίκος υποχρεώθηκε σε υποχωρήσεις από τους ρεπουμπλικανούς προκειμένου να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών στις ΗΠΑ. Η πίεση που ασκούν κάποιοι ρεπουμπλικανοί στον πρόεδρο Μπάιντεν για να παγώσει την βοήθεια στο Κίεβο είναι ασφυκτική.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Γρανάδα εξέφρασε ανησυχίες για τις «πολιτικές καταιγίδες» στην Ουάσινγκτον, αλλά ευχήθηκε πως θα επιτευχθεί διακομματική συναίνεση για να συνεχιστεί η στήριξη της χώρας του. Αλλά έμεινε στις ευχές.

Διαβάστε επίσης:

Φθινοπωρινή απόδραση στην … πατρίδα του Τιραμισού

Ρωσία – Δοκιμή του πυρηνοκίνητου πυραύλου: Μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε στόχο και  φέρει και πυρηνική κεφαλή 

Κωνσταντινούπολη: «Στρατιά» αρουραίων έχει κατακλύσει γειτονιά της πόλης (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 12:08