search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 14:19
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχήματα των αυτοδιοικητικών εκλογών με το βλέμμα στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό

07.10.2023 07:14
Kasselakis-korinthos

Χωρίς υψηλές προσδοκίες οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών μετά τη διπλή εκλογική ήττα των εθνικών εκλογών και την εσωκομματική περιδίνηση στην οποία έχει εισέλθει έκτοτε.

Η εκλογική συντριβή ανέτρεψε τους μέχρι τότε υπολογισμούς και δυσκόλεψε την προεκλογική προετοιμασία και την συγκρότηση ψηφοδελτίων, ενώ η προεκλογική εκστρατεία σε δήμους και περιφέρειες ουσιαστικά πέρασε σε δεύτερη μοίρα καθώς συνέπεσε με την κούρσα διαδοχής για την ηγεσία και τις αναδιατάξεις στο κόμμα που έφερε το αποτέλεσμα των εκλογών στη συνέχεια.

Εκ των πραγμάτων, θεωρείται πως το όποιο αποτέλεσμα δεν θα βαρύνει τη νέα ηγεσία, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε μπει ακόμη στο προσκήνιο όταν έγιναν οι επιλογές των υποψηφίων από τη συλλογική ηγεσία του κόμματος, την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Ενδεχομένως θα εξαχθούν κάποια πολιτικά συμπεράσματα για το αν η παρουσία του  – βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής αυτή τη στιγμή – θα καταφέρει να δώσει κάποια ώθηση στους υποψηφίους ή έστω, να αποτρέψει απώλειες και να συγκρατήσει δυνάμεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ποντάρει στη νωπή ακόμη ενεργοποίηση των πολιτών που προσήλθαν στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες και ευελπιστούν ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο κόμμα το τελευταίο διάστημα θα λειτουργήσει όσο το δυνατόν προωθητικά.

Ένα στοίχημα είναι να πετύχει την είσοδο υποψηφίων του στο δεύτερο γύρο στις περιφέρειες εκείνες που υπάρχει περιθώριο, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, η Στερεά Ελλάδα με τον Απόστολο Γκλέτσο (απέναντι στον Φάνη Σπανό της ΝΔ), και η Θεσσαλία με τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στον Κώστα Αγοραστό.  

Το βασικό του στοίχημα πάντως είναι αυτό του κέντρου, δηλαδή ο Δήμος της Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής που θα εκπέμψουν τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα. Στον Δήμο της Αθήνας ο στόχος είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας εκτός τον Χάρη Δούκα του ΠΑΣΟΚ, και να δώσει την τελική μάχη με τον Κώστα Μπακογιάννη. Πάντως, αν δεν συμβεί αυτό και στον δεύτερο γύρο περάσει ο Χάρης Δούκας, ο Κώστας Ζαχαριάδης έχει δηλώσει πως θα τον στηρίξει και έχει ταχθεί σε κάθε περίπτωση υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στο Δήμο της Αθήνας.

Ομοίως, στην περιφέρεια Αττικής όπου στις δημοσκοπήσεις ο Γιώργος Ιωακειμίδης εμφανίζεται τρίτος σε μικρή απόσταση όμως με τον Γιάννη Σγουρό, εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει αισιοδοξία για ανατροπή και είσοδο στον δεύτερο γύρο με τον Νίκο Χαρδαλιά.

Το πολιτικό διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στις απανωτές κρίσεις αμέσως μετά τις εκλογές να εκφραστεί στην δική του κάλπη και να του επιτρέψει να διατηρήσει τις αποστάσεις ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ σε αντιστοιχία με την κεντρική πολιτική σκηνή.  

Οι περιοδείες Κασσελάκη – Φάμελλου στο παρά πέντε για στήριξη υποψηφίων

Επιχειρώντας, στην τελική ευθεία, να ενισχύσει υποψήφιους περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε χθες την Κόρινθο προς στήριξη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Μανώλη Μάκαρη, την Πάτρα για τη στήριξη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Κώστα Καρπέτα και την Ρόδο για τη στήριξη στην υποψήφια για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Χρύσα Καραγιάννη. Την Πέμπτη έδωσε το παρών στην Κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη στο Μοναστηράκι και στην συνέχεια σε αυτή του Γιώργου Ιωακειμίδη στην πλατεία Κοραή. Στις αρχές της εβδομάδας επισκέφθηκε τον Βόλο, την Λάρισα και την Καρδίτσα, ενώ στον Δομοκό (Φθιώτιδα) είχε συνάντηση με τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Απόστολο Γκλέτσο.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επισκέφθηκε χθες την Καβάλα όπου είχε συνάντηση με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Στέργιο Ηλιόπουλο, ενώ στην συνέχεια βρέθηκε στην Κοζάνη και συναντήθηκε με την υποψήφια για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Γεωργία Ζεμπιλιάδου (υποψήφια του ΠΑΣΟΚ την οποία στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ).

Διαβάστε επίσης:

Γρανάδα: 3 συν 1 συμπεράσματα για την Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής – Τι δείχνουν οι δηλώσεις Μητσοτάκη

ΠΑΣΟΚ για βουλευτή της ΝΔ: «Εκβιάζει τους ψηφοφόρους» – «Έτσι αντιλαμβάνεται η ΝΔ την αυτοδιοίκηση»

«Πυρά» Πλεύρη σε Κασσελάκη για το «θέλουμε ν’ αποκτήσουμε δύο αγόρια» – Αντίδραση και από την Ακρίτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 14:19