search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 16:58
MENU CLOSE

Ισραήλ: Η «τρύπα» στις μυστικές υπηρεσίες που εκμεταλλεύτηκε η Χαμάς

08.10.2023 19:05
israil stratiotes

Η μαζική επίθεση στο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς που υποστηρίζονται από το Ιράν ήταν αποτέλεσμα ενός φιάσκου των υπηρεσιών πληροφορίων για τη χώρα όσο ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ του 1973, όταν η Αίγυπτος και η Συρία ξεκίνησαν μια κοινή επίθεση που αιφνιδίασε τις περίφημες υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανάλυση του POLITICO, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διοικητές της Χαμάς επέλεξαν να ξεκινήσουν την απροσδόκητη επιχείρησή τους από τη Γάζα – τον παράκτιο θύλακα των 140 τετραγωνικών μιλίων που παρακολουθεί στενά το Ισραήλ με πολλαπλά επίπεδα επιτήρησης – στην 50ή επέτειο του πολέμου για συμβολικούς λόγους.

Όμως, παρά την έντονη ψηφιακή και δορυφορική παρακολούθηση, καθώς και τη χρήση τεχνολογιών πρόβλεψης και αναγνώρισης προσώπων, η Χαμάς έπιασε τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ στον ύπνο, όπως ακριβώς η Αίγυπτος και η Συρία πριν από μισό αιώνα.

Αλλά ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ άφησε μια κληρονομιά αντεγκλήσεων γύρω από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ. Η ηγεσία του Ισραήλ είχε αγνοήσει τα σαφή σημάδια μιας επερχόμενης επίθεσης, πιστεύοντας λανθασμένα ο τότε Αιγύπτιος ηγέτης Muhammad Anwar el-Sadat δεν θα επέλεγε να χτυπήσει επειδή δεν είχε ισχυρή πολεμική αεροπορία.

Την παραμονή της επίθεσης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ, Έλι Ζέιρα, είχε μάλιστα γράψει ένα σημείωμα στην τότε πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι δεν πρόκειται να επιτεθούν. δεν έχουμε αποδείξεις. Τεχνικά, είναι σε θέση να δράσουν. Υποθέτω ότι αν πρόκειται να επιτεθούν, θα έχουμε καλύτερες ενδείξεις».

Αυτή τη φορά, οι μαχητές της Χαμάς διέρρηξαν τον φράχτη των συνόρων που οριοθετούν τη Γάζα και το νότιο Ισραήλ, επιτρέποντας σε μαχητές ευθυγραμμισμένους με το Ιράν να κατακτήσουν ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, προχωρώντας σε απαγωγές και σφαγιασμό αμάχων.

Οι εικόνες του Iron Dome του Ισραήλ να κατακλύζεται από χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς, καθώς και οι σκηνές των ομάδων επίθεσης της Χαμάς που κατακλύζουν τα Κιμπούτς και «γαζώνουν» διερχόμενα αυτοκίνητα με πυροβολισμούς, θα αφήσουν ένα τραύμα που πιθανόν να διαμορφώσει την πολιτική του Ισραήλ για τις επόμενες δεκαετίες.

«Αυτό θα κλονίσει το Ισραήλ μέχρι τον πυρήνα του», υποστηρίζει ο συγγραφέας Jonathan Schanzer. «Η πλειονότητα των αμυντικών τακτικών στις οποίες βασίστηκε το Ισραήλ τα τελευταία 20 χρόνια φαίνεται να έχει καταρρεύσει. Προφανώς αυτό το γεγονός εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και τη Μοσάντ», είπε στο POLITICO.

Προς το παρόν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας είναι όλα στο πλευρό της κυβέρνησης, καλώντας για ενότητα απέναντι στην επίθεση. «Σε μέρες σαν αυτές, δεν υπάρχει αντιπολίτευση και συνασπισμός στο Ισραήλ», ανέφεραν οι ηγέτες τους σε κοινή δήλωση. «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία» και στην ανάγκη να χτυπήσουμε με «μια δυνατή και αποφασιστική γροθιά», πρόσθεσαν, ζητώντας αντίποινα.

«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Εύχομαι πολλή δύναμη στον IDF, στους διοικητές και τους μαχητές του και στο σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας και διάσωσης», έγραψε ο πρόεδρος Isaac Herzog στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ. «Μαζί θα θριαμβεύσουμε έναντι αυτών που θέλουν να μας βλάψουν».

Ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Daniel Hagari, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πάνω από 2.200 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ κατά τις πρώτες ώρες της επίθεσης. Η Χαμάς διείσδυσε από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Πώς έγινε η προετοιμασία για αυτήν την επίθεση;

Η Χαμάς πιθανόν να χρησιμοποίησε το τεράστιο δίκτυο των σηράγγων της που συνδέει τον θύλακα με την Αίγυπτο, αλλά πώς εισήγαγε λαθραία τον στρατιωτικό εξοπλισμό που απαιτείται για μια τόσο τεράστια επίθεση χωρίς το Ισραήλ να το καταλάβει; Και πώς οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν κατάλαβαν ότι η Χαμάς κατασκεύαζε και συναρμολογούσε χιλιάδες εγχώριους πυραύλους Qassam;

«Η τελευταία φορά που το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε τόσο άσχημα ήταν ο πόλεμος του ’73», σημείωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Πάτρικ Φοξ. «Το εύρος αυτής της επίθεσης διείσδυσης δείχνει ένα τεράστιο επίπεδο σχεδιασμού και προετοιμασίας που εκτείνεται σε μήνες ή χρόνια», πρόσθεσε.

Κατά κάποιο τρόπο, φαίνεται ότι το Ισραήλ κοιτούσε προς τη λάθος κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Jacob Dallal, έναν Ισραηλινό έφεδρο αξιωματικό και πρώην εκπρόσωπο του IDF, αυτού του είδους η επίθεση αναμενόταν να πραγματοποιηθεί από τον Λίβανο από τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

«Το στρατιωτικό σενάριο έλεγε ότι η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί από τον Βορρά και όχι η Χαμάς από τη Γάζα. Κανείς δεν πίστευε ότι η Χαμάς είχε τέτοια ικανότητα, ειδικά με την «ομπρέλα» των πληροφοριών από την Ισραηλινή Σαμπάκ και την Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ», έγραψε στην εφημερίδα Times of Israel.

Ωστόσο, ορισμένοι φοβούνται τώρα ότι μια επίθεση από τη Χεζμπολάχ μπορεί να συμβεί και ότι το Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίζει έναν ευρύτερο πόλεμο.

Ιστορικά, οι περισσότεροι από τους πολέμους που χρειάστηκε να κάνει το Ισραήλ αφορούσαν μάχες σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Αλλά εάν η Χεζμπολάχ εξαπολύσει διασυνοριακές επιδρομές από το νότιο Λίβανο, ενώ η Χαμάς πιέζει από τη Γάζα, σύμφωνα με τον Schanzer και άλλους, αυτό θα σηματοδοτούσε μια πολύ πιο φιλόδοξη στρατηγική προσπάθεια από ιρανούς πληρεξούσιους, πιθανώς ενορχηστρωμένη από την Τεχεράνη.

Και αν αυτό συνέβαινε, «ο πιθανός θάνατος και η καταστροφή μπορεί να ξεπεράσουν οτιδήποτε έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», προειδοποίησαν πρώην αξιωματούχοι των εθνικών πληροφοριών των Η.Π.Α.

Την ίδια ώρα, ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμαντ Ντέιφ κάλεσε την «ισλαμική αντίσταση στο Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία να συντονιστούν και να αρχίσουν να βαδίζουν προς την Παλαιστίνη».

Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα, με τους ηγέτες της ομάδας να λένε ότι παρακολουθούν την κατάσταση. Ωστόσο, την Κυριακή, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ένα πλήγμα, χρησιμοποιώντας πυροβολικό και κατευθυνόμενους πυραύλους σε ισραηλινές θέσεις σε μια αμφισβητούμενη περιοχή κατά μήκος των συνόρων με τα Υψίπεδα Γκολάν της Συρίας — και ο ισραηλινός στρατός απάντησε. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είπε ότι η επίθεση με το πυροβολικό ήταν μια προειδοποίηση. «Λέμε στους Ισραηλινούς και στις Η.Π.Α. να σταματήσει αυτή η “ηλιθιότητα”, αλλιώς ολόκληρη η περιοχή θα εμπλακεί στον πόλεμο», είπε.

Ωστόσο, καθώς οι Ισραηλινοί μάχονται με τη Χαμάς και παρακολουθούν προσεκτικά τη Χεζμπολάχ, οι ερωτήσεις σχετικά με το πώς συνέβη αυτό και πώς οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έκαναν λάθος, θα συνεχίσουν να είναι στο τραπέζι. Και όπως και το 1973, είναι πιθανό να υπάρξει μια πολιτική και κατασκοπευτική εκτίμηση μόλις τα όπλα σιωπήσουν.

Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ κλόνισε την πίστη των Ισραηλινών στους ηγέτες τους, πυροδοτώντας ένα κίνημα διαμαρτυρίας που έβαζε στο στόχαστρο την Εργατική κυβέρνηση της Μέιρ για κακοδιαχείριση. Και τελικά οδήγησε στην αποχώρησή της από την πολιτική όταν ο συνασπισμός της έχασε έδρες και δεν μπόρεσε να σχηματίσει πλειοψηφία.

Είναι αυτή η μοίρα που περιμένει και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου;

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Ραγίζει καρδιές η μάνα που έχασε τα παιδιά της – Τους μιλούσε στο τηλέφωνο όταν τα απήγαγαν

Πόλεμος στο Ισραήλ: Είναι νωρίς να μιλάμε για για διαμεσολάβηση λέει η Άγκυρα

Τραγωδία δίχως τέλος στο Αφγανιστάν: Στους 2.053 οι νεκροί, 9.240 οι τραυματίες από τον σεισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 16:56