search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:52
MENU CLOSE

Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου λέει ότι το Ισραήλ αγνόησε προειδοποιήσεις για «κάτι μεγάλο»

09.10.2023 18:14
GAZA

Τα αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με την ολοκληρωτική κατάρρευση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να προβλέψει και να προετοιμαστεί για μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς αυξήθηκαν τη Δευτέρα όταν ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε ότι η Ιερουσαλήμ αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η τρομοκρατική ομάδα με έδρα τη Γάζα σχεδίαζε «κάτι μεγάλο».

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε ότι η Αίγυπτος, η οποία συχνά λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε μιλήσει επανειλημμένα στους Ισραηλινούς για «κάτι μεγάλο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahranoth κάνει λόγο για τηλεφώνημα απευθείας στο πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου, με τους Αιγύπτιους να εκφράζουν έκπληξη από την αδιαφορία του.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν την απειλή από τη Γάζα. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελείται από υποστηρικτές εποίκων της Δυτικής Όχθης που έχουν ζητήσει αύξηση της καταστολής εκεί ενόψει του αυξανόμενου κύματος βίας τους τελευταίους 18 μήνες.

«Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι έρχεται μια έκρηξη της κατάστασης, και μάλιστα πολύ σύντομα, και θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές προειδοποιήσεις», δήλωσε στο Associated Press ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει το περιεχόμενο ευαίσθητων πληροφοριών με τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, το Ισραήλ δεν αγνόησε μόνο τις σαφείς προειδοποιήσεις από τους συμμάχους του.

Για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, τα «μάτια» του Ισραήλ δεν είναι ποτέ πολύ μακριά. Τα drones επιτήρησης βουίζουν συνεχώς στους ουρανούς. Τα εξαιρετικά σφιχτά σύνορα σαρώνονται με κάμερες ασφαλείας και στρατιώτες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν πηγές και δυνατότητες στον κυβερνοχώρο για να αντλήσουν πληροφορίες.

Όμως τα «μάτια» του Ισραήλ φάνηκαν να ήταν κλειστά πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση από την Χαμάς, η οποία εισήλθε από τα ισραηλινά σύνορα και έστειλε εκατοντάδες μαχητές στο Ισραήλ για να πραγματοποιήσουν μια δίχως προηγούμενο επίθεση που σκότωσε πάνω από 700 ανθρώπους και τραυμάτισε 2.000.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ έχουν αποκτήσει μια αύρα αήττητου κατά τη διάρκεια των δεκαετιών λόγω μιας σειράς επιτευγμάτων.

Ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τις ακριβείς τοποθεσίες της ηγεσίας της Χαμάς και φάνηκε να το αποδεικνύει μέσω της στοχευμένης δολοφονίας ηγετών τρομοκρατών σε χειρουργικές επιθέσεις. Το Ισραήλ γνώριζε πού να χτυπήσει υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για να μεταφέρονται μαχητές και όπλα, καταστρέφοντας χιλιόμετρα των κρυφών διαδρόμων.

Παρά αυτές τις ικανότητες, η Χαμάς κατάφερε να κρατήσει το σχέδιό της κρυφό. Η άγρια ​​επίθεση, η οποία πιθανότατα χρειάστηκε μήνες σχεδιασμού και σχολαστικής εκπαίδευσης και περιελάμβανε συντονισμό μεταξύ πολλών τρομοκρατικών ομάδων, φάνηκε να πέρασε κάτω από τα ραντάρ πληροφοριών του Ισραήλ.

Διαψεύδει ο Νετανιάχου

Διαψεύδει το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Αιγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ για επίθεση και κάνει λόγο για «ψευδείς αναφορές»

Διαβάστε επίσης:

Οι δολοφόνοι (αμάχων) της Χαμάς και το Ισραήλ κράτος – δεσμοφύλακας – «Καμπανάκι» από ισραηλινό πολιτικό

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εννέα αμερικανοί νεκροί – Τουλάχιστον δέκα Βρετανοί σκοτώθηκαν ή αγνοούνται

Πόλεμος στο Ισραήλ: Καρέ καρέ η επίθεση της Χαμάς – Με drones, αλεξίπτωτα και βάρκες η εισβολή στο ισραηλινό έδαφος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:51