search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:56
MENU CLOSE

Debate: Nτρίμπλες του Μπακογιάννη, το άγχος Δούκα και το δημοσιογραφικό έλλειμμα της ΕΡΤ

12.10.2023 12:34
debate

Και μόνον για το γεγονός, ότι δηλαδή για πρώτη φορά είχαμε debate υποψήφιων δημάρχων, είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος χθες βράδυ την «αναμέτρηση» Κώστα Μπακογιάννη – Χάρη Δούκα στο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης.

Είχε ενδιαφέρον επίσης διότι έγινε με διαφορετικούς όρους από εκείνους που ορίζονται από την διακομματική επιτροπή για τα debate των πολιτικών αρχηγών στις βουλευτικές εκλογές.

Το debate που οργάνωσε η ΕΡΤ για τη δημαρχεία της Αθήνας ήταν πιο φιλικό προς τον τηλεθεατή, σύγχρονο σε σχέση με όσα παρόμοια είχαμε δει μέχρι τώρα και με τηλεοπτικούς όρους «κοντά» σε ανάλογα που διοργανώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές τηλεοράσεις. Τουλάχιστον ως προς την εικόνα του.

Μάλλον δεν θα περίμενε κάποιος ότι μπορεί να ήταν «αυθόρμητο» αυτό το debate. Με την έννοια ότι οι Δούκας και Μπακογιάννης θα ήταν αντικριστά στο πλατό χωρίς να γνωρίζουν τι θα ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι. Έδειξαν όμως ανακλαστικά στις μεταξύ τους παρεμβάσεις και ότι ήταν ετοιμόλογοι, αλλά και διαβασμένοι.

Πιο άνετος ο Μπακογιάννης, φαινόταν η εξοικείωση του με τις τηλεοπτικές κάμερες. Σφιγμένος μέχρι το τέλος της εκπομπής ο Δούκας. Ο Μπακογιάννης πιο χαλαρός, όταν μιλούσε κοιτούσε τον συνυποψήφιο/«αντίπαλο» του και τους δημοσιογράφους.

Ο Δούκας έδειχνε μαγκωμένος. Έδειχνε αγχωμένος, επηρεασμένος ίσως από τις οδηγίες που θα είχε λάβει προς ποια κάμερα έπρεπε να κοιτάει, όταν μιλούσε. Μια υποψία τρακ την είχε, απόδειξη ότι όταν απαντούσε ήταν λες και είχε αυχενικό. Αν και κοίταζε προς την κάμερα «του», αν και είχε σταθερή ματιά, το βλέμμα του δεν πήγανε κατευθείαν στον τηλεοπτικό φακό.

Επικοινωνιακό λάθος, ως πρωτάρης ίσως, ότι δεν απάντησε στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν θα στήριζε τον συνυποψήφιο του Κώστα Ζαχαριάδη, από την παράταξη «Ανοιχτή πόλη», αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, παρότι υποθετικό το ερώτημα.

Το διόρθωσε όμως λίγο μετά όταν ετέθη εκ νέου το ερώτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν απάντησε διότι το θεωρεί αυτονόητο και ότι το είχε πει κατ’ επανάληψη. Σε πανελληνία μετάδοση όμως ήταν πρώτη φορά.

Πιο χαλαρός ο Μπακογιάννης προσπάθησε να ξεγλιστρήσει σε πράγματα που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει σε μια πενταετία και αποτελούν χαίνουσες πληγές της πόλης.

Θα είναι αστείο να διαμορφώσει γνώμη κάποιος- πόσω μάλλον ψηφοφόρος, δημότης της Αθήνας- από μια τηλεοπτική εκπομπή για τον έναν ή τον άλλο, την οποία θα την εκφράσει στην κάλπη. Όμως έχει τη σημασία της κατά τους θεωρητικούς της Επικοινωνίας μια τέτοια εκπομπή.

Ακατάλληλη η επιλογή των δημοσιογράφων. Κοτζάμ ΕΡΤ, με 600 δημοσιογράφους στο μόνιμο δυναμικό της, φαίνεται ότι δεν έχει έναν στοιχειωδώς ικανό- αν όχι άξιο- δημοσιογράφο στο μόνιμο προσωπικό της που κάνει ρεπορτάζ τοπικής αυτοδιοίκησης.

Φαίνεται ότι δεν έχει έναν στοιχειωδώς ικανό- αν όχι άξιο- δημοσιογράφο στο μόνιμο προσωπικό της ο οποίος καλύπτει θέματα κοινωνικής πολιτικής έστω, ή κάποιον ρεπόρτερ από εκείνους που γυρίζουν όλη μέρα την Αθήνα για να θέσει ερωτήματα στις θεματικές του χθεσινοβραδινού debate. Αν ισχύει, είναι πρόβλημα. Ίσως να πρέπει να γίνουν και άλλες προσλήψεις με συμβάσεις έργου από την αγορά.

Η επιλογή να μεταδοθεί το debate από δύο κρατικά κανάλια, το ΕΡΤNews και την ΕΡΤ1, όπως και στις βουλευτικές εκλογές, υποδηλώνει εμμονή που προβληματίζει.

Αντί το επιθυμητό να είναι η συγκέντρωση τηλεθεατών σε ένα κανάλι, η τακτική της ταυτόχρονης μετάδοσης σε δύο, επιφέρει διάσπαση, κατακερματισμό της τηλεθέασης. Πόσω μάλλον όταν το ένα από τα κανάλια αποτελεί τη «σημαία» της ΕΡΤικής ενημέρωσης. Για το οποίο τα δεδομένα τηλεθέασης δεν είναι «ανοιχτά», κοινοποιήσιμα.

Η τηλεοπτική διαίρεση του debate για το δήμο της Αθήνας είναι αντίθετη προς τη φιλοσοφία και την επικοινωνιακή καμπάνια του ΕΡΤNews, σύμφωνα με την οποία «το ΕΡΤNews βάζει την ενημέρωση στη θέση της». Αλλά για ορισμένους στο Ραδιομέγαρο, είναι ψιλά γράμματα… Αυτό και πολλά ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Robbie Williams: Το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ στο Netflix (video)

Celebrity: Άγριος καβγάς ανάμεσα σε Ξιαρχό και Γαρδέλη – «Μη σε φτύσω στο στόμα» (Video)

Μη χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05