search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:04
MENU CLOSE

To debate των δημάρχων: Μπακογιάννης και Δούκας σε πολιτισμένο διάλογο, αλλά με «βροχή» από αιχμές

12.10.2023 07:00
BAKOGIANNES_DOUKAS
Eurokinissi

Κατ’ αρχάς το προφανές: η τηλεμαχία στη δημόσια τηλεόραση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και του αντιπάλου του στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, Χάρη Δούκα, ήταν μια πραγματική όαση σε σχέση με τα αποστειρωμένα προεκλογικά debate των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

To format που επιλέχθηκε – αυτό του διαλόγου, των ερωτήσεων και των παρατηρήσεων μεταξύ των δύο μονομάχων – επέτρεψε να γίνει μια ζωντανή συζήτηση, να ανοίξουν θέματα για την πρωτεύουσα, να αναλυθούν πολιτικές και στόχοι και, εν τέλει, όπου χρειάστηκε, να υπάρξουν και αιχμές για τους διεκδικητές του νεοκλασικού κτιρίου του Παναγιώτη Κάλκου στην πλατεία Κοτζιά.

Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι και ο Κ. Μπακογιάννης, αλλά και ο Χ. Δούκας επιχείρησαν να κρατήσουν την αντιπαράθεσή τους σε πολιτισμένα όρια, προφανώς και για να μην απομακρύνουν κι άλλους ψηφοφόρους από τις κάλπες της Κυριακής – στον α’ γύρο η συμμετοχή στο δήμο Αθηναίων έφθασε μόλις το 32,3%, δηλαδή, ψήφισε μόνο ένας στους τρεις εγγεγραμμένους.

Κατά τα λοιπά, ο νυν δήμαρχος Αθηναίων υπερασπίστηκε το έργο της πρώτης θητείας του, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και σε έργα υποδομής, όπως στον Λυκαβηττό και στον Εθνικό Κήπο. Ειδικά για τον «Μεγάλο Περίπατο», ο Κ. Μπακογιάννης είπε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του, ενώ για το κόστος του έργου ανέφερε ότι κόστισε μηδέν η Ομόνοια, 1,5 εκατ. το Σύνταγμα και σχεδόν 3 εκατ. η Πανεπιστημίου.

Για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος Αθηναίων παραδέχθηκε ότι έγιναν, αλλά προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι το αποτέλεσμα «μας αποζημιώνει». Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος, ανέφερε – και πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό σοκ, η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. «Μας βοηθάει να γίνουμε μια πιο ευρωπαϊκή πόλη», επισήμανε, και πρόσθεσε ότι «κλείνουμε τις πληγές της πόλης».

Διαφοροποίηση υπήρξε για το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών με τον Κ. Μπακογιάννη να δηλώνει ότι θα τοποθετηθουν 750 σύγχρονες κάμερες σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Χ. Δούκας είπε ότι δεν είναι προτεραιότητά του οι κάμερες, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος στις γειτονιές ζητά ένα-δυο αστυνομικούς», και ότι χρειάζεται ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας και καλός φωτισμός σε κάθε γειτονιά.

Από την άλλη φάνηκε να υπάρχει συμφωνία σχετικά με ζητήματα αρμοδιοτήτων που οδηγούν τους Αθηναίους στην… τρέλα, όπως ποιος φορέας έχει την ευθύνη για το καθάρισμα των αγωγών ομβρίων υδάτων στην πόλη, με τον Κ. Μπακογιάννη να δηλώνει ότι συνεργεία του δήμου έκαναν παρεμβάσεις παράνομα για μην χαθούν ζωές και προκληθούν καταστροφές σε σημεία που είχαν πλημμυρίσει στην κακοκαιρία Daniel.

Ωστόσο, ο Χ. Δούκας σημείωσε ότι «είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος» και «μετά από δύο ημέρες από τη δήλωση αυτή να κρατιούνται γυναίκες στη Β. Σοφίας από ένα στύλο». «Είναι μια ανοχύρωτη πόλη Αθήνα» τόνισε χαρακτηριστικά γιατί «δεν υπάρχει μελέτη. […] Τα θέματα της ανθεκτικότητας (σ.σ. της πόλης σε ακραία φαινόμενα) είναι επιστημονικά, τα οποία πρέπει να τα εντοπίσουμε σοβαρά. Δεν είναι έργα εδώ και εκεί».

Μάλιστα, πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «ζήτησα να πάρει ο δήμος στη γεωγραφική του επικράτεια όλες αυτές τις απαραίτητες υποδομές» και υπογραμμίζοντας πως «εάν με ψηφίσουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, θα αναλάβω την ευθύνη, δηλαδή με τις υπηρεσίες θα καθαρίσω τα φρεάτια, θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα» διότι, όπως είπε, «είναι θέμα ζωής».

«Θυμάμαι ότι ήταν προεκλογική δέσμευση το 80% των πεζοδρομίων να βελτιωθούν, στη συνέχεια άκουσα ότι είπατε 200.000 τ.μ. θα βελτιωθούν και τελικά καταλαβαίνω ότι από τον υπολογισμό σας βελτιώθηκαν 75.000, άρα έχουμε μία μεγάλη υστέρηση σε έναν στόχο πολύ σημαντικό» είπε ο Χ. Δούκας για την ποιότητα ζωής στην πόλη, ενώ ο Κ. Μπακογιάννης είχε πει νωρίτερα ότι ο δήμος «έχει κάνει πάνω από 60 δρόμους νέα πεζοδρόμια, πεζοδρόμους, πλατείες και προχωράμε για να γίνει η Αθήνα επιτέλους ασφαλής».

Εν πάση περιπτώσει – και αφού συζητήθηκαν κι άλλα θέματα, από τη γραμμή 4 του μετρό μέχρι τα γκράφιτι και από το λόφο του Στρέφη μέχρι τους δρόμους που κλείνουν από εκδηλώσεις και πορείες – αυτό που μένει είναι ότι οι δύο άνθρωποι που διεκδικούν τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας μπόρεσαν μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα να κάνουν μια πολιτισμένη συζήτηση και διάλογο, να διαφωνήσουν κόσμια, να εκθέσουν θέσεις και προτάσεις και ενίοτε να κάνουν και την αυτοκριτική τους, βάζοντας τα γυαλιά στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που προτιμούν debate-«ζουρλομανδύες».

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Ρεπούση: Στον ΣΥΡΙΖΑ στεγάζονται πλέον δύο κόμματα (Video)

Βασίλης Χιώτης: Μετά το σχόλιο για τα… σύκα και τον Κασσελάκη έκανε… και κωλοτούμπα (Video)

Παπανδρέου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον πόλεμο στο Ισραήλ: Πρέπει να πιέσουμε για να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:59