search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:40
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αποκαλύπτει το CNN

13.10.2023 22:44
BIDEN
AP

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν πολλές ημέρες για την επίθεση που ετοίμαζε η Χαμάς στο Ισραήλ και είχαν στα χέρια τους αρκετά στοιχεία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Είχαν παραδώσει δύο έγγραφα στον Τζο Μπάιντεν, με πληροφορίες βασισμένες σε όσα ήξεραν από το προειδοποιώντας την κυβέρνηση για αυξημένο κίνδυνο σύγκρουσης.

Αυτό αποκαλύπτουν πηγές που μίλησαν στο CNN και μετέδωσε σήμερα (13.10.2023) το αμερικανικό μέσο, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται στην 7η ημέρα και ξεκίνησε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το CNN, ένα έγγραφο που κατατέθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση στις 28 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσε, βασισμένο σε πολλές πηγές πληροφοριών, ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη να κλιμακώσει τις επιθέσεις με ρουκέτες πέρα από τα σύνορα.

Η CIA σήμανε συναγερμό στις 5 Οκτωβρίου για αυξανόμενες πιθανότητες να χρησιμοποιήσει βία η Χαμάς ενώ στις 6 Οκτωβρίου, 24 ώρες πριν την πρώτη επίθεση της Χαμάς δηλαδή, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι υπάρχει κινητικότητα από τη Χαμάς, βάσει ενδείξεων από το Ισραήλ.

Ωστόσο, καμία από τις εκτιμήσεις των Αμερικανών δεν περιείχε λεπτομέρειες ή ενδείξεις για το εύρος της ομοβροντίας των ρουκετών από τη Χαμάς και τη βαρβαρότητα των μετέπειτα επιθέσεών της στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο CNN.

Μάλιστα, δεν είναι καν σαφές αν οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς για τις εκτιμήσεις τους. «Το πρόβλημα είναι ότι τίποτα από αυτά δεν είναι είδηση», είπε μια από τις πηγές που γνωρίζει εκ των έσω τι συνέβη.

«Ιστορικά, αυτές οι πληροφορίες ήταν ο κανόνας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Νομίζω ότι αυτό που συνέβη είναι ότι όλοι είδαν αυτές τις αναφορές και δεν έδωσαν περαιτέρω σημασία», είπε μεταξύ άλλων η πηγή.

Eρωτήματα για τον συντονισμό μεταξύ Ισραήλ και Ουάσιγκτον

Οι τελευταίες αυτές εκτιμήσεις για ξέσπασμα πολέμου στη Μέση Ανατολή ήταν η συνέχεια μιας σειράς ειδοποιήσεων προς την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τόσο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες όσο και από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εγείροντας ερωτήματα για τον συντονισμό μεταξύ Ισραήλ και Ουάσιγκτον.

Ανώτερος αξιωματούχος αραβικής χώρας της Μέσης Ανατολής δήλωσε στο CNN ότι η χώρα του εξέφρασε επανειλημμένα τις ανησυχίες της σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, πως η παλαιστινιακή οργή έφτασε σε επικίνδυνο σημείο. «Ποτέ δεν μας άκουσαν», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Πρεσβευτής χώρας της Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον δήλωσε, επίσης, στο CNN ότι η κυβέρνηση της χώρας του είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τον Λευκό Οίκο και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ότι η Χαμάς μαζεύει όπλα και οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να εκραγούν.

«Τα όπλα που υπάρχουν στη Γάζα είναι πέρα από τη φαντασία», δήλωσε ο πρέσβης. «Τα όπλα που υπάρχουν στη Δυτική Όχθη, μέσω της Χαμάς, γίνονται επίσης πρόβλημα και ο έλεγχος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη είναι ζήτημα. Αυτό συζητούσαμε σε κάθε συνάντηση τον τελευταίο 1,5 χρόνο», πρόσθεσε ο πρέσβης.

Διαβάστε επίσης:

Λουτρό αίματος στη Γάζα: «Αυτό είναι μόνο η αρχή, πολεμάμε σαν λιοντάρια» λέει ο Νετανιάχου – Άγριο σφυροκόπημα από το Ισραήλ, ξεκίνησαν οι επιδρομές – Έληξε το τελεσίγραφο

Μέση Ανατολή: Επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου – Ισραηλινά drones χτύπησαν θέσεις της Χεζμπολάχ μέσα στον Λίβανο

Πιέσεις βουλευτών σε Μπάιντεν – Να υποχρεώσει το Ισραήλ να ακολουθήσει το διεθνές δίκαιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06