search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:12
MENU CLOSE

«Τρύπα της κόλασης» η Γάζα: Το Ισραήλ εισβάλλει και η Χαμάς απαντά με ρουκέτες, τρέχει στα καταφύγια ο κόσμος (Photos/Videos)

14.10.2023 00:26
gaza119-NEW

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή είναι ο πλανήτης. Δύσκολες και κρίσιμες ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς άδειασε η κλεψύδρα για τη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ. Το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βορείου τμήματος της Γάζας, έληξε στις 20:00. Το Ισραήλ μπαίνει στη Γάζα και η Χαμάς απαντά.

Μέχρι τώρα οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 1.900 και από αυτούς οι 614 ήταν παιδιά και 370 γυναίκες ενώ 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Στο Ισραήλ ον αριθμός των νεκρών είναι 1.300 ενώ πάνω από 3.000 έχουν τραυματιστεί.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν «εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Τις τελευταίες 24 ώρες πραγματοποιήθηκαν τοπικές έφοδοι με στόχο εξουδετέρωση δυνάμεων της Χαμάς και ανεύρεση ομήρων. Στις επιδρομές συμμετείχαν «δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων». Χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετακινήθηκαν προς το νότιο τμήμα.

Απειλεί ο Νετανιάχου: «Αυτό είναι μόνο η αρχή»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου έδωσε νέα συνέντευξη Τύπου, στην οποία είπε ότι το Ισραήλ «δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτές τις φρικτές πράξεις των εχθρών μας». «Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι μαχόμαστε για την πατρίδα, μαχόμαστε σαν λιοντάρια» ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Χτυπάμε τους εχθρούς μας με πρωτοφανή δύναμη – αυτό είναι μόνο η αρχή», πρόσθεσε και είπε πως το Ισραήλ συγκεντρώνει «τεράστια διεθνή υποστήριξη» για τη χώρα.

«Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε τη νίκη, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Θα βγούμε από τον πόλεμο πιο δυνατοί από ποτέ» υπογράμμισε. Επίσης, είπε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους παγκόσμιους ηγέτες και είχε συγκεντρώσει «τεράστια» διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ.

Τρέχει ο κόσμος στα καταφύγια

Τα αντίποινα θεωρούνται δεδομένα και ήδη από το βράδυ της Παρασκευής σε πολλά σημεία της χώρας ηχούν σειρήνες όπως το Τελ Αβίβ, όπου έγινε επίθεση με ρουκέτες, αμέσως ήχησαν σειρήνες με τον κόσμο να τρέχει στα καταφύγια και να μπαίνει σε κτήρια, έτσι ώστε να προστατευτεί.

Η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Τελ Αβίβ, με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν «πιο δυνατά από ποτέ», όπως δήλωσε ένας δημοσιογράφος στην ανάρτησή του στο Χ και τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος να βρει καταφύγιο, ενώ γιόρταζε το εβραϊκό Σάββατο.

CNN: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς

Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αποκάλυψε νωρίτερα το CNN. Σύμφωνα, λοιπόν, με το CNN, ένα έγγραφο που κατατέθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση στις 28 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσε, βασισμένο σε πολλές πηγές πληροφοριών, ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη να κλιμακώσει τις επιθέσεις με ρουκέτες πέρα από τα σύνορα.

Η CIA σήμανε συναγερμό στις 5 Οκτωβρίου για αυξανόμενες πιθανότητες να χρησιμοποιήσει βία η Χαμάς ενώ στις 6 Οκτωβρίου, 24 ώρες πριν την πρώτη επίθεση της Χαμάς δηλαδή, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι υπάρχει κινητικότητα από τη Χαμάς, βάσει ενδείξεων από το Ισραήλ.

Ωστόσο, καμία από τις εκτιμήσεις των Αμερικανών δεν περιείχε λεπτομέρειες ή ενδείξεις για το εύρος της ομοβροντίας των ρουκετών από τη Χαμάς και τη βαρβαρότητα των μετέπειτα επιθέσεών της στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο CNN.

«Να πεθάνουμε στα σπίτια μας»

«Αν είναι να πεθάνουμε, να πεθάνουμε στα σπίτια μας», είπε νωρίτερα κάτοικος της Γάζας στο Al Jazeera, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο. Εκπρόσωπος του IDF αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την Haaretz.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο στρατός του άρχισε τις χερσαίες επιδρομές εν αναμονή πιθανής επίθεσης ως απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Εντωμεταξύ, το Ισραήλ έδωσε νωρίτερα, νέο τελεσίγραφο σε νοσοκομείο της Γάζας μόλις… δύο ώρες για την εκκένωσή του.

H Χαμάς ανακοίνωσε ότι 70 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον οχημάτων που διέφευγαν από την πόλη της Γάζας. Ο Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας δήλωσε με δάκρυα στα μάτια: «Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε το ηλεκτρικό ρεύμα, ξεχάστε τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν θα τα καταφέρετε, αν θα ζήσετε».

«Οι IDF θα προστατέψουν τον λαό του Ισραήλ. Η Χαμάς έσφαξε αδιάκριτα αθώους Ισραηλινούς πολίτες. Τώρα η Χαμάς κρύβεται πίσω από τους ανθρώπους στη Γάζα. Γι’ αυτό τους ζητάμε να μετακινηθούν. Γιατί ο Ισραηλινός Στρατός θα προστατεύσει τον λαό του Ισραήλ» τονίζει ο ισραηλινός στρατός. 

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε και σε στόχους της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποίησε νωρίτερα τοπικές επιδρομές στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να ολοκληρώσει τη σάρωση της συνοριακής περιοχής, καθώς έψαχναν για ομήρους που είχε πάρει η Χαμάς. «Σε αυτές τις επιχειρήσεις έγινε προσπάθεια και στη Λωρίδα της Γάζας για τον εντοπισμό αγνοουμένων» τονίζεται στην ανακοίνωση του IDF. Οι δυνάμεις των IDF (άρματα και μονάδες πεζικού) έψαχναν για ομήρους που είχε πάρει η Χαμάς, την ώρα που το ισραηλινό τελεσίγραφο για εκκένωση έληγε.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι ισραηλινές δυνάμεις «σάρωσαν και συνέλεξαν διάφορα ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων».
Το IDF ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν αριθμό τρομοκρατών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρήνα της Χαμάς που εκτόξευσε κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους στο Ισραήλ. Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν διείσδυσαν βαθιά στη Γάζα, διευκρινίστηκε.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι οι δυνάμεις τεθωρακισμένων και πεζικού διεξήγαγαν έρευνες και «απέτρεψαν ομάδες κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων που είχαν σκοπό να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος».

«Οι δυνάμεις βρήκαν ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων» τόνισε ο Χαγκάρι. 

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εντοπίσουμε κάθε λεπτομέρεια για τους αγνοούμενους και τους ομήρους», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Avichay Adraee,  δήλωσε νωρίτερα ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 μ.μ. να κινηθούν νότια του Ουάντι Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στρατός προετοιμάζεται για μια μαζική επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Αν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς ενδιαφέρονται μόνο για την προστασία του εαυτού τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Adraee.

Την ίδια ώρα πολλοί Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Γάζα, με όσα προσωπικά τους υπάρχοντα μπορούν να περισώσουν, αν και η συντριπτική πλειοψηφία διστάζει. Η Χαμάς λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς με στόχο το βόρειο Ισραήλ και καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, απορρίπτοντας ως ψυχολογικό πόλεμο το τελεσίγραφο του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με το Ιράν να προειδοποιεί το Ισραήλ πως βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη, ενώ το κύμα οργής κατά του Ισραήλ έχει εξαπλωθεί στις μεγάλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην Ευρώπη, όπου έχει σημάνει συναγερμός.

Γάζα: Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων – 1.799 οι νεκροί εκ των οποίων 583 παιδιά

Τουλάχιστον 1.799 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 583 παιδιά και 351 γυναίκες. Πάνω από 7.000 είναι οι τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σε Παλαιστίνιους που συγκεντρώθηκαν στο συγκρότημα του τεμένους Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν για τη Γάζα. Νωρίτερα η Χαμάς καλούσε Παλαιστίνιους της διασποράς, καθώς και «ελεύθερους ανθρώπους του αραβικού και ισλαμικού έθνους μας σε όλο τον κόσμο», να συγκεντρωθούν στο «πλησιέστερο σημείο στην Ιερουσαλήμ»

Κλιμάκωση με Λίβανο, απειλές από Ιράν

Την ίδια ώρα αυξημένη ανησυχία υπάρχει για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με το ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις του Ιράν, τις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία και τις αψιμαχίες με τον Λίβανο. Συναγερμός σήμανε για πιθανή διείσδυση στο βόρειο κιμπούτς Χανίτα στα σύνορα με τον Λίβανο, ο οποίος ήρθε αργότερα, αλλά και για ρουκέτες στην περιοχή του Ρεχοβότ. Σημειώνεται βέβαια ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετοί ψευδείς συναγερμοί στο Ισραήλ, καθώς η ένταση παραμένει υψηλή.  Μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτίθεται σε στόχους της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, όπως ενημέρωσε ο IDF.

Πράλληλη αεροπορική επιχείρηση στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο πραγματοποιεί το Ισραήλ, πλήττοντας θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή, ακόμη και εντός της επικράτειας του Λιβάνου.

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε την παράλληλη επιχείρηση, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, το Reuters έκανε λόγο για ισραηλινό βομβαρδισμό προς την πόλη Νταϊρά στο νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ έπληξε ένα παρατηρητήριο του λιβανέζικου στρατού, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας και μια άλλη πηγή, αφού ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε για ύποπτη ένοπλη διείσδυση στην οποία είπε ότι απαντούσε με πυρά πυροβολικού.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους κοντά στα σύνορα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι σημειώθηκε έκρηξη στον παρακείμενο φράχτη των συνόρων, ο οποίος υπέστη ελαφρές ζημιές.

Τα κρατικά μέσα του Λιβάνου ανέφεραν ότι οι οβίδες έπληξαν την Άλμα Αλ-Σάαμπ και την Νταϊρά. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ανταλλάσσονται πυρά πυροβολικού μεταξύ του λιβανέζικου στρατού και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ισραηλινών ΜΜΕ επρόκειτο για διείσδυση τρομοκρατών, η οποία αναφέρθηκε στη Χανίτα, στη Δυτική Γαλιλαία, νότια των λιβανικών συνόρων. Μια έκρηξη έσπασε τον διαχωριστικό φράχτη κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, ισχυρίζονται οι IDF, (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις). Οι δυνάμεις του ισραηλινού πυροβολικού πυροβολούν στόχους πέρα από τα σύνορα. Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι ήχησαν σειρήνες για ρουκέτες στην περιοχή του Τελ Αβίβ και σε όλο το κεντρικό Ισραήλ. Λίγο αργότερα ωστόσο ο στρατός ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος και οι κάτοικοι ενός μεθοριακού χωριού, στους οποίους είχαν δοθεί οδηγίες να κλειδωθούν στα σπίτια τους, μπορούν και πάλι να κυκλοφορούν ελεύθερα.

https://twitter.com/IDF/status/1712831486863294556

Το Al Jazeera από την πλευρά του μεταδίδει ότι ακούγονται πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί και ότι τα Ηνωμένα Έθνη στο νότιο Λίβανο κάλεσαν το προσωπικό τους στο δυτικό τομέα, να πάει σε καταφύγια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, στην περιοχή, μαχητές της Χεζμπολάχ ανατίναξαν το συνοριακό τείχος. Υπήρξε μάχη με τον ισραηλινό στρατό, με την κατάσταση να είναι πολύ τεταμένη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε τέσσερις ισραηλινές θέσεις και επιβεβαίωσαν ένα χτύπημα.

Η στιγμή που ρουκέτες χτύπησαν δημοσιογράφους

Δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο. Ρουκέτες έπεσαν σε μια περιοχή όπου ήταν παρούσα μια ομάδα δημοσιογράφων από τουλάχιστον τρία διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, στο χωριό Άλμα ελ Τσάαμπ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε και πέντε ακόμα τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με ο Ali Hashem του Al Jazeera από την πλευρά του Λιβάνου στα σύνορα: «Η ομάδα μας χωρίστηκε από αυτή την ομάδα. Πήγαν σε ένα σημείο με θέα το τοπίο. Ήταν συνάδελφοι από το Al Jazeera, από το Reuters, από το AFP. Φαίνεται ότι ένα βλήμα από τανκ τους χτύπησε άμεσα. Ήταν φρικτό. Η ομάδα ήταν καθαρή, όλοι φορούσαν κράνη και μπουφάν ασφαλείας με την ένδειξη “Τύπος”. Βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο. Ήταν σε ένα λόφο, ήταν ανοιχτό για να το βλέπουν όλοι. Δύο από τους συναδέλφους μας βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ένας άλλος συνάδελφος, ένας πολύ καλός φίλος έχασε τη ζωή του».

Χεζμπολάχ: Έτοιμη να μπει στον πόλεμο

Την ίδια ώρα σουνίτες και σίιτες έχουν αφήσει τις διαφορές τους και έχουν γίνει ένα. 

Παράλλληλα, νέα μέτωπα θα μπορούσαν να ανοίξουν εάν το Ισραήλ συνεχίσει τα «εγκλήματα πολέμου και την πολιορκία στη Γάζα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό.

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δηλωσε σήμερα πως η οργάνωση δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να μείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, λέγοντας πως το κίνημα είναι “πλήρως έτοιμο” να συνεισφέρει στις μάχες.

“Οι παρασκηνιακές εκκλήσεις προς εμάς από μεγάλες δυνάμεις, αραβικές χώρες, απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρέμβουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

“Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό”, είπε ο Κάσεμ.

Η οργάνωση έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ στην άλλη πλευρά των συνόρων του Λιβάνου αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας σε αντίποινα.

Όμως πηγές λένε πως η Χεζμπολάχ έχει σχεδιάσει μέχρι τώρα τις κινήσεις της έτσι ώστε να είναι περιορισμένου εύρους, αποτρέποντας μια μεγάλη υπερχείλιση στον Λίβανο, ενώ παράλληλα κρατάει απασχολημένες τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Κάσεμ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που μιλάει δημόσια για τη βία. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις εξελίξεις.

“Το ερώτημα είναι, αυτό που όλοι περιμένουν είναι: τι θα κάνει η Χεζμπολάχ και ποια θα είναι η συνεισφορά της;” είπε ο Κάσεμ. “Θα συνεισφέρουμε στην αντιπαράθεση εντός του σχεδίου μας… όταν έρθει η ώρα για δράση, θα τη διενεργήσουμε”, είπε.

Εγκαταλείπουν τη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Γάζα, με όποια μέσα μπορούσαν, μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ. Με όσα προσωπικά τους υπάρχοντα μπορούν να περισώσουν κατευθύνονται στα νότια της Γάζας σε μια προσπάθεια να διασωθούν από την επερχόμενη καταστροφή.   

Το BBC μεταδίδει πως εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, φορτωμένα με υπάρχοντα, αυτοκίνητα με στρώματα απλωμένα πάνω τους. Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια και όπως αλλιώς μπορούν.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός στρατός  έριξε χιλιάδες φυλλάδια στη Γάζα προκειμένου να προειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones. Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Πάντως, η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης αποφάσισε να μην εκκενώσει το νότιο τμήμα της Γάζας παρά την εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση.

«Η απόφαση έχει ληφθεί… δεν θα φύγουμε. Οι γιατροί μας θα συνεχίσουν τα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα. Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον θάνατο μόνοι τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αντίδραση ήρθε πρώτα από τον ΟΗΕ καθώς ανέφερε ότι είναι «αδύνατο» για τους Παλαιστίνιους να ακολουθήσουν την προειδοποίηση εκκένωσης του Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Για «δύσκολο εγχείρημα» μιλά και ο Λευκός Οίκος.

Η αντίδραση της Χαμάς στη διαταγή εκκένωσης ήταν άμεση, καλώντας τους Παλαιστίνιους να μείνουν στα σπίτια τους.

«Παραμείνετε στα σπίτια σας και να είστε ανυποχώρητοι μπροστά σε αυτόν τον αηδιαστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η δύναμη κατοχής», ανέφερε.

Νωρίτερα σήμερα τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πάντως, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη και αυτό διότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στη Γάζα είναι ήδη πρόσφυγες από πόλεις και χωριά που βρίσκονται τώρα στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη.

«Η Γάζα μετατρέπεται σε “τρύπα της κόλασης”»

Τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΠΟΥ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, απέρριψαν την εκκένωση και προειδοποίησαν ότι επίκειται καταστροφή εάν ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκαστεί να φύγει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησαν επίσης να αρθεί η πολιορκία του θύλακα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η Γάζα μετατρέπεται σε “τρύπα της κόλασης”» σχολίασε νωρίτερα κι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η μοναδική διέξοδος των Παλαιστινίων είναι το συνοριακό πέρασμα Ισραήλ-Αιγύπτου, στη Ράφα.

«Ολος αυτός ο πληθυσμός δεν μπορεί να μετακινηθεί οργανωμένα και με ασφάλεια προς τον νότο, όπως αναφέρει το τελεσίγραφο, ενώ τα χτυπήματα συνεχίζονται. Είναι μη ρεαλιστική η πρόταση του Ισραήλ», σχολιάζει η Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθύντρια των Εξωτερικών Σχέσεων του UNRWA-Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε «επικίνδυνα χαμηλό σημείο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση για να μεταφέρουμε καύσιμα, τρόφιμο και νερό σε όσους έχουν ανάγκη. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σχολίασε ότι μια τέτοια τεράστια εκκένωση είναι «δύσκολη υπόθεση» αλλά η Ουάσινγκτον δεν αμφισβητεί την απόφαση του Ισραήλ να καλέσει τους αμάχους να φύγουν. 

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε νωρίτερα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η εκτόπιση των Παλαιστινίων της Γάζας θα είναι μια δεύτερη «Νάκμπα», μια επανάληψη του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα εδάφη που σήμερα αποτελούν το Ισραήλ.Η Χαμάς από την πλευρά την κάλεσε τους Παλαιστινίους να αγνοήσουν την «ισραηλινή προπαγάνδα» και να μην φύγουν από τα σπίτια τους.

Ολοκληρωτικός πόλεμος από το Ισραήλ

Το Ισραήλ διεξάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των μαχητών της Χαμάς για να επιφέρει μόνιμη αλλαγή και να διαφυλάξει το μέλλον του εβραϊκού κράτους ως μιας ευημερούσας δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, τονίζοντας ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση είναι μέρος ενός «άξονα του κακού» που περιλαμβάνει το Ιράν.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξη του Ισραήλ ως μιας ευημερούσας χώρας, ενός δημοκρατικού κράτους, της πατρίδας του εβραϊκού λαού», ανέφερε ο Γκάλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, που βρίσκεται από το πρωί στο Ισραήλ.

Σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο αν η Τεχεράνη έδωσε τη συγκατάθεσή της στην επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, ο Γκάλαντ είπε: «Δεν έχει σημασία… (γιατί) η ιδέα είναι μια ιρανική ιδέα». Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εισέρχεται στην έβδομη ημέρα, ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι «που θέλουν να σώσουν τις ζωές τους» πρέπει να λάβουν υπόψη την ειδοποίηση του Ισραήλ να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός διέταξε την απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας. Ο Γκάλαντ δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το Ισραήλ -το οποίο έχει σηματοδοτήσει ότι ενδέχεται να εξαπολύσει μια χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα μετά από ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών- θα τηρήσει την 24ωρη διορία.

«Πολεμούμε για την πατρίδα μας. Πολεμούμε για το μέλλον μας», είπε. «Η πορεία θα είναι μακρά, αλλά στο τέλος σας υπόσχομαι ότι θα κερδίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης πήγαν το «κακό σε άλλο επίπεδο» από εκείνο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δεσμευόμενος για «αδιάλειπτη» υποστήριξη στο Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος.

Με το Ισλαμικό Κράτος, «ένιωθα ότι κοιτούσαμε τον κακό στα μάτια, ήταν πραγματικά κακό» (…) «Αυτό που έχουμε δει από τη Χαμάς είναι ότι το κακό έφτασε σε άλλο επίπεδο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία».

Η Ουάσινγκτον, ανέφερε, θα παράσχει στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ, κάτι που δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και ποτέ δεν θα γίνει», τόνισε.

Όπως είπε, το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι έτοιμο να αναπτύξει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Σημείωσε ότι πυρομαχικά, δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας και άλλοι εξοπλισμοί και πόροι «ρέουν ταχύτατα» προς τον στενότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. «Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι πλήρως έτοιμο να αναπτύξει πρόσθετα μέσα αν χρειαστεί».

Κάλεσε ωστόσο το ισραηλινό κράτος να μετρήσει την απάντησή του. «Δημοκρατίες όπως η δική μας είναι ισχυρότερες και πιο ασφαλείς όταν σεβόμαστε τους νόμους του πολέμου», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι «καλά καθοδηγούμενες» ισραηλινές δυνάμεις θα «πειθαρχήσουν» στις επιχειρήσεις τους. Είναι η ώρα για «επίλυση» και όχι για «εκδίκηση».

Τέλος είπε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία στον πόλεμο της τελευταίας κατά της ρωσικής εισβολής.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ημέρα τζιχάντ κήρυξε η Χαμάς – Μαχαίρωσαν Ισραηλινό διπλωμάτη στο Πεκίνο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιο είναι το σχέδιο για την Γάζα (Video)

Γάζα: Ισραηλινό «τελεσίγραφο» στους αμάχους για εκκένωση – «Σκοτώσατε ομήρους με τους βομβαρδισμούς», απαντά η Χαμάς (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20