search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:51
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιο είναι το σχέδιο για την Γάζα (Video)

13.10.2023 11:44
gaza new

Η εντολή του ισραηλινού στρατού για απομάκρυνση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Παλαιστίνιων από το βόρειο τμήμα της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας αποκαλύπτει το σχέδιο του Ισραήλ.
Οι βασικές συνιστώσες του σχεδίου είναι:

-να προκληθεί χάος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να μετακινηθούν με τάξη και ασφάλεια άνω του ενός εκατομμυρίου άνθρωποι μέσα σε ένα 24ωρο, και

-να παραμείνουν οι –κατά το δυνατό- λιγότεροι άμαχοι στη βόρεια Γάζα ώστε να μείνει ανοιχτό πεδίο για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού,

-να μεγιστοποιηθεί η απόγνωση των αμάχων, αφού θα εγκλωβιστούν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε μία έκταση περίπου 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χωρίς καμία διέξοδο, καθώς το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα στο νότιο τμήμα βρίσκεται στη Ράφα και η Αίγυπτος που το ελέγχει έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να υποδεχτεί πρόσφυγες στην Χερσόνησο του Σινά, και

-με το πεδίο ανοιχτό στο βόρειο τμήμα και τη μετάθεση του προβλήματος των προσφύγων στην Αίγυπτο, να μπορέσει η στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ να ισοπεδώσει και να καταλάβει τη μισή Γάζα.

Τακτική εκφοβισμού του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων, αλλά και κατά του ΟΗΕ

Ήδη στην Λωρίδα της Γάζας επικρατεί πανικός και τρόμος, όχι μόνο από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, αλλά από την προειδοποίηση και μόνο ότι μέσα σε 24 ώρες θα πρέπει να έχουν εκτοπιστεί οι μισοί Παλαιστίνιοι.

Οι άμαχοι και οι εργαζόμενοι στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν μαζικά ενώ συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές και τα πλήγματα με βολές πυροβολικού, καθιστώντας πρακτικά αδύνατο να βρεθεί ασφαλής διαδρομή.

Το μήνυμα του ισραηλινού στρατού στους Παλαιστίνιους ότι «αυτή η εκκένωση γίνεται για την ασφάλειά σας», μόνο ως ωμός εκβιασμός και κυνική ομολογία των καταστροφικών προθέσεων μπορεί να εκληφθεί.

Μάλιστα το Ισραήλ τα έβαλε και με τον ΟΗΕ, επειδή ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Στέφαν Ντούζαριτς, δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ανέφικτη μια τέτοια μετακίνηση σε ασφαλές μέρος, χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν ισχυρή έκκληση ακύρωσης της εντολής, για να αποφευχθεί η μετατροπή της τραγωδίας που συμβαίνει σε μία καταστροφική κατάσταση».

Οι άνθρωποι του ΟΗΕ – της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες-UNRWA – έχουν ήδη επωμιστεί το τιτάνιο έργο της περίθαλψης και παροχής βοήθειας στο 60% των 423.000 Παλαιστίνιων που εκτοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, δήλωσε ότι «η απάντηση του ΟΗΕ στην έγκαιρη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας, είναι ντροπή»…

Εργαλειοποίηση των αμάχων από Χαμάς και Ιράν

Οι Παλαιστίνιοι εκτός από την ασφυκτική πίεση που ασκεί το Ισραήλ βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις εντολές της Χαμάς να μην φύγουν από τα σπίτια τους.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Σαλάμα Μαρούφ δήλωσε ότι η προειδοποίηση είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να διασπείρει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των πολιτών και να πλήξει την εσωτερική ομοψυχία».

Η κλιμάκωση των ισραηλινών πιέσεων προς τους άμαχους Παλαιστίνιους, που μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς ζουν και με την απειλή της απόλυτης καταστροφής, συμπίπτει με την προειδοποίηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Χοσεϊν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ότι η συνέχιση των εγκλημάτων εναντίον των Παλαιστίνιων θα προκαλέσει απάντηση «από τον υπόλοιπο άξονα».

Πρόκειται για αναφορά στον άξονα της Τεχεράνης με τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που δρουν στην ευρύτερη περιοχή και για απειλή γενίκευσης του πολέμου, με την εμπλοκή της Χεζμπολάχ, του Ισλαμικού Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων.

Η Χαμάς απηύθηνε ήδη έκκληση στους Παλαιστίνιους να ξεσηκωθούν και να διαδηλώσουν κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών και μάλιστα τους κάλεσε να πάρουν μέρος σε μαζική πορεία στο τέμενος Αλ Άκσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά την προσευχή.

Προφανής στόχος της Χαμάς είναι η εξέγερση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο κατά του Ισραήλ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχη Ρίτσαρντ Χεκτ, ήδη οι χερσαίες δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα.

Γύρω από τον φράχτη της Γάζας το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει 360.000 στρατιώτες, οι οποίοι περιμένουν την εντολή της πολιτικής ηγεσίας για να εισβάλουν.

Από τους βομβαρδισμούς έχουν καταστραφεί πλήρως 752 κτήρια και 2.835 οικίες και άλλες 1.800 συγκροτήματα κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές που δεν επιδέχονται επισκευές και είναι πλέον ακατοίκητα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης

Κολομβία: «Το τέρας της Χένοβας» που σκότωσε και βίασε πάνω από 170 παιδιά πέθανε στη φυλακή

Νύχτα κόλασης στη Λωρίδα της Γάζας – Τελεσίγραφο από Ισραήλ προς 1,1 εκατ. Παλαιστινίους: «Φύγετε εντός 24 ωρών» (Video)

Η σκακιέρα στη Μέση Ανατολή – Πώς αλλάζει μετά την επιδρομή της Χαμάς και τα ισραηλινά αντίποινα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:50