search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:35
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιοι οι κανόνες πολέμου κατά το Διεθνές Δίκαιο και κατά πόσο τηρούνται (video)

13.10.2023 12:26
israel-palestine

Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ορίζει σαφείς κανόνες σε περιπτώσεις πολεμικών συρράξεων, τους οποίους οι εμπλεκόμενοι υποτίθεται πως πρέπει να τηρούν. Στο επίκεντρο αυτών των κανόνων είναι η αρχή ότι «οι άμαχοι δεν πρέπει να γίνονται στόχοι». Από την πρώτη μέρα του πολέμου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων έγιναν εκκλήσεις προς όλες τις πλευρές να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και διατυπώθηκαν κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου για τους πολέμους

Η θεμελιώδης αρχή είναι η προστασία των αμάχων. Οι τακτικές και τα μέσα πολέμου πρέπει να υπάγονται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, που ορίζεται από τις συνθήκες της Γενεύης, του 1949 και τα πρωτόκολλα του 1977. Ορίζεται επίσης σαφώς ότι δεν πρέπει να γίνεται επίθεση «εάν αναμένεται να προκαλέσει απώλειες ζωών αμάχων, καταστροφές σε πολιτικούς στόχους ή συνδυασμό αυτών» Απαγορεύεται επίσης η ομηρεία, οι εκτεταμένες καταστροφές ιδιοκτησιών και οι επιθέσεις σε νοσοκομεία. Επιβάλλεται εξάλλου η απρόσκοπτη πρόσβαση των αμάχων σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Τόσο η Χαμάς, όσο και το Ισραήλ έχουν κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις των βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για τους πολέμους.

Αυτοάμυνα

Στο διεθνές δίκαιο υπάρχουν προβλέψεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες τα κράτη μπορούν να καταφύγουν στον πόλεμο ή στην χρήση των ενόπλων δυνάμεων. Η αυτοάμυνα, την οποία επικαλείται το Ισραήλ, δικαιολογεί μία πολεμική επιχείρηση, με βάση το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς μία χώρα μπορεί να απαντήσει σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση.

Ωστόσο η άσκηση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα δεν σημαίνει ότι ένα κράτος μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς κανέναν περιορισμό τις στρατιωτικές δυνατότητες που έχει και οφείλει να μεριμνά για την ελαχιστοποίηση των απωλειών. Θέμα για το οποίο αναμένεται να γίνει αρκετή συζήτηση με αφορμή τον πόλεμο στην Γάζα.

Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας

Παράλληλα ισχύει το δίκαιο για τα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, αναφορικά με άτομα που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες.

Τα εγκλήματα πολέμου θεωρούνται «σοβαρές παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης» και τέτοιες πράξεις θεωρούνται οι δολοφονίες, οι εκτελέσεις, οι εκδιώξεις και η βίαιη μεταφορά πληθυσμού «όταν διαπράττονται στο πλαίσιο ευρείας ή συστηματικής επίθεσης με στόχο άμαχο πληθυσμό, εν γνώσει του επιτιθέμενου».

Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι οι περιπτώσεις που αναμένεται ότι θα διερευνηθούν στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Γενοκτονία

Η γενοκτονία είναι από τα πιο δύσκολα εγκλήματα για τα οποία ασκούνται διώξεις και σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν «πράξεις που διαπράχθηκαν με πρόθεση να καταστρέψουν στο σύνολο ή εν μέρει, μία εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα». Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η γενοκτονία δεν συνδέονται απαραίτητα με κάποια πολεμική σύρραξη.

Το Ισραήλ ωστόσο δεν είναι μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων, σε αντίθεση με την Παλαιστίνη, που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου από το 2015. Το 2021 το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων άρχισε έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που φέρονται να έχουν διαπραχθεί από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και ενέργειες που έγιναν στον πόλεμο της Γάζας, το 2014. Το Ισραήλ αρνήθηκε σθεναρά να διευκολύνει την έρευνα.

Οι κατηγορίες κατά του Ισραήλ

Η οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις επιχειρήσεις στην Γάζα και στο Λίβανο, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους για σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «δεν γνωρίζει προσώρας την χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φωσφόρο στην Γάζα», αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο για τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται εναντίον του Λιβάνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι με τον εκτοπισμό Παλαιστίνιων αμάχων και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στην Λωρίδα της Γάζας διαπράττει εγκλήματα πολέμου και κατέστησε «τη σιωνιστική οντότητα (το Ισραήλ) και τους υποστηρικτές της ως υπεύθυνους για τις συνέπειες αυτών».

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ημέρα τζιχάντ κήρυξε η Χαμάς – Μαχαίρωσαν Ισραηλινό διπλωμάτη στο Πεκίνο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιο είναι το σχέδιο για την Γάζα (Video)

Γάζα: Ισραηλινό «τελεσίγραφο» στους αμάχους για εκκένωση – «Σκοτώσατε ομήρους με τους βομβαρδισμούς», απαντά η Χαμάς (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:35