search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:13
MENU CLOSE

Οικονομικές σκέψεις επί του Jackson Hole Economic Symposium 2023

16.10.2023 00:41
mparkoulas-12-new

Jackson Hole, Wyoming, 24-26 Αυγούστου. Στην κεντρική πολιτεία του Wyoming των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τον περασμένο Αύγουστο διοργανώθηκε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά συμπόσια παγκοσμίως. Διοργανώτρια του οικονομικού συμποσίου ήταν η ομοσπονδιακή αποθεματική τράπεζα του Κάνσας ( Federal Reserve Bank of Kansas City).

Προσκεκλημένοι ήταν οι διοικητές πολλών κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οικονομολόγοι, στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Christine Lagarde, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ο κ. Jerome Powell, Υπουργοί Οικονομικών πολλών χωρών και ακαδημαϊκοί κλπ.

Η θεματική του συμποσίου ήταν εστιασμένη στις διαρθρωτικές ξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία (Structural Swifts in the Global Economy). Το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στις ομιλίες των Powell και Lagarde.

Αρχικά ο κ. Powell αναφέρθηκε στους τομείς της αγοράς εργασίας, τον πληθωρισμό, τη νομισματική πολιτική, τον στεγαστικό τομέα και τις επενδύσεις. Ακόμα ο κ. Powell ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν κριθεί απαραίτητο ώστε ο πληθωρισμός να ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο κ. Powell επισήμανε και την κρισιμότητα της σταθερότητας των τιμών η οποία θα συντελέσει και στην επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί. Ανέφερε πως η σταθερότητα των τιμών θα συντελέσει στην ισχυροποίηση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του στο Jackson Hole Economic Symposium ήταν ότι «πλοηγούμαστε από τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένους ουρανούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι εκτιμήσεις διαχείρισης κινδύνου είναι κρίσιμες».

Εκ των σημαντικών ομιλιών-συνεντεύξεων στο οικονομικό συμπόσιο αυτό ήταν της Christine Lagarde πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κ. Lagarde αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που αντιμετωπίζουμε στο διεθνές περιβάλλον. Διέκρινε 3 μεγάλες αλλαγές: Η πρώτη αναφέρεται στην πλήρη αλλαγή στην αγορά εργασίας, η δεύτερη στην πλήρη αλλαγή στο ενεργειακό μέλλον και η τρίτη  στην πλήρη αλλαγή «στον τρόπο με τον οποίο οι γεωπολιτικές δυνάμεις οργανώνουν τις οικονομίες».

Τις τρεις αυτές αλλαγές πλαισιώνει και η κλιματική αλλαγή. Η κ. Lagarde αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων από άλλες χώρες στην οικονομία ενώ θεωρεί ότι δεν υπάρχει τάση από-παγκοσμιοποίησης απλώς μία τάση πιο φυλλασσόμενου και προσεκτικού κόσμου. Εκ των παραπάνω ομιλιών παρατηρείται ότι ο πληθωρισμός συνιστά έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα για την οικονομική σταθερότητα των χωρών και τους τομείς της εργασίας ενώ η αύξηση από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών των επιτοκίων βοηθά στη μείωση του πληθωρισμού μέσω της αποταμίευσης αλλά και την δημιουργία χρηματικού κεφαλαίου για μελλοντικές επενδύσεις.

Οι αλλαγές στο επίπεδο τιμών γίνεται αντιληπτό και ειδικά αν είναι αυξητικές ότι μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (εφόσον παραμένουν και σταθεροί οι μισθοί) καθώς αυξάνουν το επίπεδο της ανεργίας λόγω δημιουργίας α) υψηλών κοστών για τις επιχειρήσεις και β) λόγω μείωσης της ζητούμενης ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων αφού μειώνεται η παραγωγή λόγω μειωμένης ζήτησης.

Ο πληθωρισμός αποτελεί συνεπώς σημαντικό τρόπο κατανόησης της οικονομίας και είναι σημαντικός.

Συνεπώς, είναι λογικό ότι και η ελληνική οικονομία χρειάζεται χαμηλό πληθωρισμό λόγω της ευαισθησίας που έχει και λόγω της οικονομικής κρίσης. Κρίσιμο ζήτημα στην κατανόηση του πληθωρισμού είναι η μελέτη της σχέσης μεταξύ φορολογικών εσόδων και πληθωρισμού. Ακόμα οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι σχετικές με τις αλλαγές που υφίστανται σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο εντός των χωρών και στις ευρύτερες αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο. Επιπρόσθετα, η αλλαγή στο ενεργειακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές στην αγορά ενεργειακών προϊόντων καθώς και στην στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η αύξηση της οικονομικής ισχύος πολλών χωρών μέσω οικονομικών-εμπορικών-γεωοικονομικών συμφωνιών που αναβαθμίζουν τον ρόλο και την ποιοτική ισχύ τους δημιουργούν νέες γεωπολιτικές δυναμικές.

Εν κατακλείδι, σ’ όλα αυτά τα διεθνή γεγονότα οικονομικές σκέψεις κατακλύζουν τον νου των πολιτών για την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία μέσα σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον.

Στην ελληνική οικονομία παρατηρείται ήδη υψηλός πληθωρισμός και τιμές ενώ οι ενεργειακές, εργασιακές και γεωπολιτικές αλλαγές θέτουν την ελληνική οικονομία σε ισχυρή δημοσιονομική πίεση.

Τέλος, σημαντική και ενδιαφέρουσα θα είναι η συνεδρίαση που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (Κεντρικοί Τραπεζίτες χωρών του ευρώ, πρόεδρος ΕΚΤ κλπ) στην Αθήνα όπου πιθανώς θα ανακοινωθεί και εάν συνεχιστεί η αυξητική πορεία των επιτοκίων και ανακοινώσεις για το ψηφιακό ευρώ).

Διαβάστε επίσης:

Οι ματωμένοι εθνικισμοί στη Μέση Ανατολή απέναντι σε λαούς και πατρίδες

Η ιστορία και το παρόν του νέφους…

Παναραβισμός και σιωνισμός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:13