search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 05:31
MENU CLOSE

Οργή στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας – Διεθνής κατακραυγή για το φονικό χτύπημα

18.10.2023 16:06
aravikos kosmos diadiloseis- new

Οργισμένες διαδηλώσεις προκάλεσε η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας που άφησε πίσω της τουλάχιστον 471 νεκρούς Παλαιστινίους και την ομόθυμη καταδίκη πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, ακόμη και σύμμαχοι του Ισραήλ το κατηγορούν για την επίθεση, παρόλο που η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει ότι δεν ευθύνεται για το τυφλό χτύπημα στο νοσοκομείο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Λιβύη, την Υεμένη, την Τυνησία, την Τουρκία, το Μαρόκο, το Ιράν και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου που έχουν γίνει ως τώρα.

Ο ισραηλινός στρατός αμέσως μετά την επίθεση στο νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να έχει εκκενωθεί το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, στις 9.37 το βράδυ (τοπική ώρα), το live blog της αραβικής σελίδας του Aljazeera, επικαλούμενο εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού έγραψε: «ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ: Είχαμε προειδοποιήσει να εκκενωθεί το Νοσοκομείο των Βαπτιστών (Αλ-Αχλί) και άλλα 5 νοσοκομεία για να μην μπορεί να τα χρησιμοποιεί ως καταφύγια η Χαμάς».

Την ύπαρξη αυτής της προειδοποίησης επιβεβαίωσε η διοίκηση το νοσοκομείου Αλ Αχλί, ανακοινώνοντας ότι υπήρχε απειλή πως αν δεν εκκενωθεί το νοσοκομείο θα το βομβάρδιζαν.

Ωστόσο ήταν απολύτως αδύνατη η εκκένωση ενός νοσοκομείου σε τέτοιες συνθήκες και με τόσους ασθενείς. Όχι μόνο γιατί ούτως ή άλλως τα νοσοκομεία υποτίθεται ότι δεν μπορούν να είναι στρατιωτικοί στόχοι, αλλά και γιατί δεν υπήρχε πουθενά αλλού  όπου θα μπορούσαν να μετακινηθούν χιλιάδες ασθενείς και οι συγγενείς τους.

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση της σφαγής στο νοσοκομείο Αλ Αχλί και είδαν το φως της δημοσιότητας οι φρικιαστικές εικόνες των διαμελισμένων θυμάτων – πολλά από τα οποία είναι παιδάκια – η ισραηλινή πλευρά άλλαξε αφήγημα.

Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, τα οποία δημιούργησαν δεσμούς με το Ισραήλ στις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, καταδίκασαν την «ισραηλινή» επίθεση. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν έντονα την ισραηλινή επίθεση… που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ νωρίς την Τετάρτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν «εξέφρασε την καταδίκη του Βασιλείου για τον ισραηλινό βομβαρδισμόύ». Το Μαρόκο, μια άλλη χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ το 2020, το κατηγόρησε επίσης για την επίθεση, όπως και η Αίγυπτος. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο «τον ισραηλινό βομβαρδισμό» του νοσοκομείου Ahli Arab, που οδήγησε «στον θάνατο εκατοντάδων αθώων θυμάτων». Χαρακτήρισε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» μια «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τερματίσει τις συνομιλίες για πιθανούς δεσμούς με το Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, χαρακτήρισε την έκρηξη «ειδεχθές έγκλημα που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

Η Ιορδανία είπε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό», ενώ το Κατάρ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, καταδίκασε τη «βίαιη σφαγή».

Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης, κατηγορώντας επίσης το Ισραήλ, το χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οργανωμένη κρατική τρομοκρατία».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες να «σταματήσουν αμέσως αυτή την τραγωδία». «Ποιο διαβολικό μυαλό βομβαρδίζει σκόπιμα ένα νοσοκομείο και τους ανυπεράσπιστους τροφίμους του;» έγραψε στο X, παλαιότερα στο Twitter.

Το χτύπημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός κύματος φονικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που σκότωσε 1.400 ανθρώπους.

Το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν κάλεσε σε «ημέρα οργής» κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας τη νύχτα, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Περισσότερες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με τον Λίβανο να ενώνεται με άλλα αραβικά κράτη κηρύσσοντας ημέρα εθνικού πένθους.

Το Ιράκ, το οποίο επίσης κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές, ζήτησε«άμεση και επείγουσα απόφαση» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ εκατοντάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες.

Η Αλγερία καταδίκασε την επίθεση ως «βάρβαρη πράξη» που πραγματοποιήθηκε από «δυνάμεις κατοχής».

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο «απεχθές έγκλημα», ενώ αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο τόνισε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε στο Ισραήλ με την ελπίδα να σταματήσει η εξάπλωση του πολέμου. Ο Μπάιντεν αγκάλιασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την άφιξή του και αργότερα είπε ότι για την έκρηξη δεν φαινόταν να φταίει το Ισραήλ. «Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς», είπε στον Νετανιάχου σε δηλώσεις του ενώπιον των ΜΜΕ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3.478 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και 11.000 τραυματίστηκαν. Άλλοι 1.200 άνθρωποι σε όλη τη Γάζα είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η επίθεση είχε επίσης ως αποτέλεσμα περίπου 200 να αιχμαλωτιστούν στη Γάζα. Οι μαχητές στη Γάζα εκτοξεύουν καθημερινά ρουκέτες από τότε, στοχεύοντας πόλεις σε όλο το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους (περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας) και το 60% βρίσκεται τώρα στην περιοχή μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων (8 μιλίων) νότια της ζώνης εκκένωσης, ανέφερε ο ΟΗΕ. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε πάντως και πάλι τους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από την πόλη της Γάζας και να κατευθυνθούν νότια, λέγοντάς του ότι εάν παραδοθεί βοήθεια θα είναι κοντά στην πόλη Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Στο πέρασμα της Ράφα η μόνη σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο, φορτηγά με βοήθεια περίμεναν να μπουν. Δεν περνούσε ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ράφα το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Διεθνής κατακραυγή

Η Ιορδανία ακύρωσε την προγραμματισμένη τετραμερή σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως στις 5:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Kαμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να χτυπηθεί νοσοκομείο γεμάτο πολίτες” τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «η ευθύνη για αυτό το έγκλημα πρέπει να αποδειχθεί ξεκάθαρα» και «οι δράστες να λογοδοτήσουν».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και προειδοποίησε το Ισραήλ ενάντια στη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter, ότι η χώρα του καταδικάζει “την επίθεση στο νοσοκομείο” και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη στοχοποίηση ενός νοσοκομείου ή αμάχων.

Δεν θα μεταβεί τελικά στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι αυτό.

Τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας εκφράζει με ανακοίνωσή του το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Το «πράσινο φως» του Μπάιντεν στον Νετανιάχου και η πρόταση της Αιγύπτου για γκέτο Παλαιστινίων στην έρημο (videos)

Γαλλία: Εκκενώθηκε ξανά το ανάκτορο των Βερσαλλιών μετά από απειλή για βόμβα

Φάταχ αλ Σίσι: «Όχι» σε μαζική έξοδο των Παλαιστινίων – Η Αίγυπτος δεν έχει κλείσει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02