search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:17
MENU CLOSE

Παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

19.10.2023 17:27
polemos israil ipa- kina rosia- new

Την ώρα που οι αμερικανικές κινήσεις υποστήριξης του Ισραήλ συνεχίζονται, «καμπανάκια» κινδύνου για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή ηχούν από τις υπόλοιπες υπερδυνάμεις του πλανήτη, όπως τη Ρωσία και τη Κίνα.

Η μεγάλη επιχείρηση στήριξης στο πεδίο άμυνας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει. Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ παρέλαβε ειδικότερα ένα φορτηγό αεροπλάνο από τις ΗΠΑ που μετέφερε την πρώτη αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων που προορίζονται για χρήση από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.


Τα οχήματα, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, μεταφέρονται στον στρατό για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μπάιντεν: Πακέτο στήριξης για την άμυνα του Ισραήλ

Την Τετάρτη από το Ισραήλ ο  Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφού τόνισε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν αναμφίβολα την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», υιοθέτησε πλήρως την θέση του Ισραήλ, ότι το νοσοκομείο στη Γάζα χτυπήθηκε από ρουκέτα τρομοκρατών μέσα από τη Γάζα και όχι από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν παρατηρητές απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι «η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS, εξαπολύοντας καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. «Ο κόσμος ήξερε τότε και παρακολουθούσε. Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Τόνισε μάλιστα πως η κορυφαία προτεραιότητά του παραμένει η απελευθέρωση και η ασφαλής επιστροφή με ομήρους, και το έχει συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν τον σιδερένιο θόλο πλήρως εφοδιασμένο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι θα προέτρεπε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα «πακέτο στήριξης χωρίς προηγούμενο για την άμυνα του Ισραήλ».

Λαβρόφ: Υπαρκτός ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου

Την ίδια ώρα η Ρωσία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργέι Λαβρόφ,  προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η τρέχουσα κρίση στη Γάζα να «κλιμακωθεί σε σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για το βέτο που άσκησαν σε ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε τώρα να οδηγήσει τη σύγκρουση σε μεγέθυνση.

«Γινόμαστε μάρτυρες προσπαθειών να τα ρίξουμε όλα στο Ιράν και πάλι. Θεωρούμε αυτές [τις κατηγορίες] αρκετά προκλητικές. Η ιρανική ηγεσία παίρνει μια υπεύθυνη, ισορροπημένη θέση και ζητά να αποτραπεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή – στις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ερωτηθείς σχετικά με τους τρόπους για να σταματήσει η αιματοχυσία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καλεί όλες τις πλευρές να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει.

«Ποιες είναι οι προοπτικές; Υποθέτω ότι οι διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες θα συνεχιστούν. Η Αίγυπτος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία. Όλοι θα θέλαμε να δούμε αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε.

Περιπολίες ρωσικών MIG – «Προειδοποίηση, όχι απειλή»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του από το Πεκίνο «υπενθύμισε, δεν απείλησε», όπως είπε ο ίδιος, ότι οι πύραυλοι στη Μαύρη Θάλασσα έχουν βεληνεκές μέχρι τη Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και, όπως είπε, ο ίδιος διέταξε ρωσικά αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτό που λέω τώρα, αυτό που πρόκειται να σας πω δεν είναι απειλή. Με δική μου εντολή, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα ξεκινήσει μόνιμα τις περιπολίες στην ουδέτερη ζώνη του εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα αεροσκάφη μας MIG-31 είναι εξοπλισμένα με τα πυραυλικά συστήματα Kinzhal τα οποία είναι γνωστό πως έχουν βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα με ταχύτητα 9 μαχ», σημείωσε ο Πούτιν.

Κίνα: Απογοήτευση για το βέτο των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα η  Κίνα εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο ζητούσε να κηρυχθεί «ανθρωπιστική παύση» στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με την Ουάσινγκτον να καταγγέλλει κείμενο που δεν αναφέρεται «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

«Η Κίνα είναι βαθιά απογοητευμένη από την παρεμπόδιση από τις ΗΠΑ της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας σχεδίου απόφασης για το παλαιστινιακό», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

 Οι ΗΠΑ έθεσαν χθες Τετάρτη βέτο σε ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Η αμερικανική πρεσβεία προτρέπει τους πολίτες της να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν»

Κομισιόν: Έρευνα σε Meta και TikTok για fake news και «παράνομο περιεχόμενο» για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Μεσανατολικό: Για ποιους λόγους είναι σημαντικό το πέρασμα της Ράφα – Η μεταφορά βοήθειας, οι εκτοπισμοί και η στάση της Αιγύπτου (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:17