search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:36
MENU CLOSE

Βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, πλήρης κάλυψη στο Ισραήλ από τον Μπάιντεν – Στο διεθνές ποινικό δικαστήριο προσφεύγουν οι Παλαιστίνιοι

18.10.2023 18:43
gaza-12-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 3.478 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.000 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά χτυπήματα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας την Τρίτη. 

Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Η Ουάσινγκτον, κατά παράδοση, προστατεύει το Ισραήλ, τον στενό σύμμαχό της, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θεωρεί ότι είναι σε βάρος του.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των ομήρων και να προωθηθεί βοήθεια στη Γάζα.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς». Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς.

Απογοήτευση Κίνας, οργή Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζανγκ Τζουν, δήλωσε ότι η Κίνα είναι απογοητευμένη που οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει καταστεί ακόμη πιο αναποτελεσματικό, για άλλη μια φορά δεν ανέλαβε τις ευθύνες του», δήλωσε ο Ερντογάν με ανάρτηση στο X (πρώην Twitter).

«Η αποτρόπαια επίθεση χθες εναντίον του νοσοκομείου Αλ Άχλι Αλ Άραμπι έφερε τη σφαγή στη Γάζα σε άλλο επίπεδο», τόνισε κι έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου, για γενοκτονία, αλλά και για μεροληψία και υποκρισία της Δύσης, η οποία ρίχνει λάδι στη φωτιά και είναι εξίσου υπέθυνη με τους δράστες για το μακελειό

Συνεχίζουμε να απλώνουμε το χέρι βοήθειας στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας που ζει υπό αποκλεισμό εδώ και 17 χρόνια.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Σημειώνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί υπό πολιορκία και υπό ανηλεή βομβαρδισμό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπό το πρίσμα του αιτήματος του (Αμερικανού) προέδρου (Τζο) Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών από την Αίγυπτο, εφόσον αυτές είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα στον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας» εάν «δεν γίνει η επιστροφή των ομήρων» που έχει πιάσει η Χαμάς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να περάσει στη Γάζα από την Αίγυπτο, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα κλοπής της βοήθειας από τη Χαμάς θα υποδηλώνει ότι «δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού». Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα… αποφάσισαν ότι φταίει η Χαμάς για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα κι ενώ υποτίθεται ότι διερευνώνται οι ευθύνες. «Πλήττονται οι άμαχοι» είπε ο Νετανιάχου «κλαίει μαζί του» ο Μπάιντεν.

«Το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρουκέτα τρομοκρατών – Δεν θα μείνουμε άπραγοι»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αφού τόνισε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν αναμφίβολα την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», υιοθέτησε πλήρως την θέση του Ισραήλ, ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρουκέτα τρομοκρατών μέσα από τη Γάζα και όχι από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν παρατηρητές απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι «η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS, εξαπολύοντας καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. «Ο κόσμος ήξερε τότε και παρακολουθούσε. Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Τόνισε μάλιστα πως η κορυφαία προτεραιότητά του παραμένει η απελευθέρωση και η ασφαλής επιστροφή με ομήρους, και το έχει συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν τον σιδερένιο θόλο πλήρως εφοδιασμένο».

Όπως είπε ο Μπάιντεν οι ΗΠΑ θα παράσχουν 100 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, εάν η Χαμάς εκτρέψει ή κλέψει τη βοήθεια, θα έχουν αποδείξει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού. Γιατί και ως πρακτικό θέμα, θα σταματήσει τη διεθνή κοινότητα από το να είναι σε θέση να παρέχει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση καθενός από τα Ηνωμένα Έθνη και τις υπηρεσίες του, όπως το παγκόσμιο πρόγραμμα και άλλους εταίρους στην περιοχή, ώστε τα φορτηγά να μετακινούνται το συντομότερο δυνατό. Ξεχωριστά, ζητώ από το Ισραήλ να μπορέσει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός να επισκεφτεί ομήρους. Σήμερα ανακοινώνω επίσης 100 εκατομμύρια δολάρια νέας χρηματοδότησης των ΗΠΑ για ανθρωπιστική βοήθεια τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει περισσότερους από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που πλήττονται από συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών έκτακτης ανάγκης στη Γάζα», ανέφερε.

Ο πρόεδρος έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, ότι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ: Το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο

Μια ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από τις ΗΠΑ δείχνει ότι «το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τη χθεσινή έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η αξιολόγηση βασίζεται σε αναλύσεις που έκαναν οι αμερικανικές αρχές από εναέριες εικόνες, υποκλοπές και πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας, Άντριεν Γουάτσον σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες.

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποιήθηκε «από την αντίπαλη πλευρά». Αργότερα ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι το σχόλιό του βασίζεται σε στοιχεία που του παρουσίασε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή προσφεύγει στο ΔΠΔ

Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα.

«Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε η Άμπου Χασίρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία.

Μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε την ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για το πλήγμα αυτό ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια άλλη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, η Άμπου Χασίρα δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο υπεύθυνος: «Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί πολιτικές υποδομές και συγκεκριμένα νοσοκομεία», τόνισε.

Από το πλήγμα, το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 471 άνθρωποι.

Επειδή «η Γαλλία έχει κάποια αξιοπιστία στην περιοχή αναμένουμε να αναλάβει δράση για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε η Παλαιστίνια διπλωμάτις.

Το Ισραήλ βομβάρδισε και τέμενος

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ, αφού βομβάρδισε ένα σχολείο του ΟΗΕ στην κεντρική Γάζα, μετά φέρεται να βομβάρδισε το νοσοκομείο Αλ Αχλί, ανακοίνωσε ότι διερευνώνται οι ευθύνες, στη συνέχεια άλλαξε το αφήγημα και τώρα ισχυρίζεται ότι την ευθύνη για το μακελειό την φέρουν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αιματηροί βομβαρδισμοί καθώς σύμφωνα με αναφορές στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης το Ισραήλ φαίνεται να έχει βομβαρδίσει και το τέμενος Nuseirat. Αναφορές κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς.

Ο Hassan Asleeh, δημοσιογράφος με ρεπορτάζ από τη Γάζα ανέφερε ότι τα περισσότερα θύματα της επίθεσης στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli ήταν άνδρες και παιδιά. «Οι γυναίκες και τα μωρά κοιμόντουσαν στα κτίρια του νοσοκομείου, στους επάνω ορόφους», δήλωσε στο Al Jazeera. «Έτσι, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν τα παιδιά και οι άνδρες που κοιμόντουσαν έξω από το χώρο του νοσοκομείου».

«Συνένοχες στα εγκλήματα» οι ΗΠΑ

Mια πρώτη απάντηση στις κοινές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε η Χαμάς.

Η Χαμάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι «τυφλά μεροληπτικές απέναντι στο Ισραήλ», αφού ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι φαίνεται πως το Ισραήλ δεν βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι ΗΠΑ και όλες οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «έχουν απόλυτη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι είναι «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ, την επομένη του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα, την ίδια μέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο Ισραήλ.

«Οι βόμβες που πέφτουν στον πληθυσμό της Γάζας είναι αμερικανικές (…) Ο κόσμος θεωρεί τις ΗΠΑ ως συνεργούς στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Ραϊσί απευθυνόμενος σε πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Al Ahli Baptist ήταν μια τρομερή καταστροφή και έδειξε πως οι μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν.

«Αναφορικά με το χτύπημα στο νοσοκομείο, η τραγωδία που συνέβη εκεί είναι τρομερό γεγονός», δήλωσε ο Πούτιν ύστερα από συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. «Εκατοντάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι φυσικά καταστροφή».

«Πραγματικά ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα μήνυμα ότι είναι ανάγκη να τερματιστεί αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην δυνατότητα να ξεκινήσουν κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις».

Η Ρωσία, που έχει σχέσεις με το Ιράν, τη Χαμάς, μεγάλες αραβικές δυνάμεις καθώς επίσης με τους Παλαιστινίους και με το Ισραήλ, φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και η Δύση έχουν αγνοήσει την ανάγκη για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967.

Τη Δευτέρα, ο Πούτιν μίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε εκείνες τις συνομιλίες, ο Πούτιν δήλωσε ότι σχημάτισε την εντύπωση ότι κανένας από τους μεγάλους παίκτες δεν επιθυμεί κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Έχω την εντύπωση ότι κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί αυτό, να εξελιχθεί η σύγκρουση και να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση», δήλωσε ο Πούτιν.

«Κατά την άποψή μου, οι βασικοί παίκτες –κάποιοι εξ ορισμού δεν θέλουν, κάποιοι φοβούνται κάτι– αλλά έχω την εντύπωση ότι πρακτικά δεν υπάρχουν παίκτες έτοιμοι να προχωρήσουν την σύγκρουση και να την οδηγήσουν σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας».

Οργή στον αραβικό κόσμο 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, τα οποία δημιούργησαν δεσμούς με το Ισραήλ στις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, καταδίκασαν την «ισραηλινή» επίθεση. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν έντονα την ισραηλινή επίθεση… που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ νωρίς την Τετάρτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν «εξέφρασε την καταδίκη του Βασιλείου για τον ισραηλινό βομβαρδισμόύ». Το Μαρόκο, μια άλλη χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ το 2020, το κατηγόρησε επίσης για την επίθεση, όπως και η Αίγυπτος. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο «τον ισραηλινό βομβαρδισμό» του νοσοκομείου Ahli Arab, που οδήγησε «στον θάνατο εκατοντάδων αθώων θυμάτων». Χαρακτήρισε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» μια «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τερματίσει τις συνομιλίες για πιθανούς δεσμούς με το Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, χαρακτήρισε την έκρηξη «ειδεχθή έγκλημα που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

Η Ιορδανία είπε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό», ενώ το Κατάρ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, καταδίκασε τη «βίαιη σφαγή».

Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης, κατηγορώντας επίσης το Ισραήλ, το χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οργανωμένη κρατική τρομοκρατία».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες να «σταματήσουν αμέσως αυτή την τραγωδία». «Ποιο διαβολικό μυαλό βομβαρδίζει σκόπιμα ένα νοσοκομείο και τους ανυπεράσπιστους τροφίμους του;» έγραψε στο X, παλαιότερα στο Twitter.

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, επισημαίνοντας πως πλέον πλήττονται νοσοκομεία, σχολεία και αστικά κέντρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας, από το οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες «άοπλοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι».

H σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατήγγειλε αυτό που δηλώνει ότι ήταν θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, και ανακοίνωσε ότι η Τετάρτη θα είναι “μια μέρα πρωτοφανούς οργής” εναντίον του Ισραήλ και της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα αργά το βράδυ χθες Τρίτη.

“Η επίθεση αποκαλύπτει το πραγματικό εγκληματικό πρόσωπο αυτής της οντότητας και του χορηγού της (…) των Ηνωμένων Πολιτειών, που φέρουν την άμεση και πλήρη ευθύνη για τη σφαγή αυτή”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Αίγυπτος κατήγγειλε “με τον πιο έντονο τρόπο” την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο της Γάζας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσουν τέτοιες παραβιάσεις

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, πρότεινε στο Ισραήλ να μεταφέρει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην έρημο Νεγκέβ, αντί να ζητά από την Αίγυπτο να τους φιλοξενήσει.

«Υπάρχει η έρημος Νεγκέβ στο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι μπορούν να μεταφερθούν στην έρημο Νεγκέβ μέχρι να κάνουν οι Ισραηλινοί ό,τι θέλουν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας και στην συνέχεια να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, στη συνέντευξη που έδωσε έχοντας δίπλα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Αν οι Παλαιστίνιοι μεταφερθούν στην Αίγυπτο, η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε το Ισραήλ μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η Αίγυπτος θα επωμιστεί τις συνέπειες και το Σινά θα μετατραπεί σε ζώνη επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ και τότε η Αίγυπτος θα στιγματιστεί ως βάση τρομοκρατών», πρόσθεσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Η αποδόμηση των ισχυρισμών του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός αμέσως μετά την επίθεση στο νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να έχει εκκενωθεί το νοσοκομείο. Όταν κυκλοφόρησε η είδηση της σφαγής στο νοσοκομείο και είδαν το φως της δημοσιότητας οι φρικιαστικές εικόνες των διαμελισμένων θυμάτων, άρχισε να ισχυρίζεται ότι την ευθύνη για το μακελειό την φέρουν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι.

 «Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι δολοφονίες εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο στην Λωρίδα της Γάζας προκλήθηκαν από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ», όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι από την έρευνα που διενεργήθηκε με βάση τα δεδομένα από το σύστημα ραντάρ, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από την Γάζα και μία από αυτές απέτυχε και έπληξε το νοσοκομείο. Μάλιστα οι Ισραηλινοί λένε πως υπάρχουν δύο σχετικά βίντεο. Μόνο που το πρώτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα – για να αποσυρθεί λίγο αργότερα – είχε χρόνο καταγραφής της εικόνας που ήταν αφού είχε γίνει η πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Το αφήγημα αυτό έσπευσαν να υποστηρίξουν στα διεθνή ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εκπρόσωποι του στρατού και διάφορων ισραηλινών οργανώσεων.

Αλλά αυτή η εκδοχή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, για πολλούς λόγους:

  • Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει βόμβες και πυρομαχικά που να μπορούν να προκαλούν τόσο μεγάλη καταστροφή,
  • Ο ισραηλινός στρατός είχε καταστήσει σαφές από την πρώτη ανακοίνωση του εκπροσώπου του ότι είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα αν δεν εκκενωνόταν το νοσοκομείο,
  • Λίγες μέρες νωρίτερα οι Ισραηλινοί είχαν βομβαρδίσει το ίδιο νοσοκομείο- συγκεκριμένα το Σάββατο, 14/10 –  προκαλώντας υλικές ζημιές,
  • Το Ισραήλ έχει χτυπήσει κι άλλα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία Αλ-Ντούρα και το Ινδονησιακό- άρα ο ισραηλινός στρατός αδιαφορεί πλήρως για τους όρους πολεμικής εμπλοκής του διεθνούς δικαίου, που ορίζουν σαφώς ότι τα νοσοκομεία είναι προστατευόμενες περιοχές,
  • Λίγο πριν από την σφαγή στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, ισραηλινό αεροσκάφος είχε βομβαρδίσει σχολείο του ΟΗΕ – της οργάνωσης  UNRWA, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα (παιδιά και εργαζόμενους) και τραυματίζοντας δεκάδες,
  • Και επιπλέον, παρά την διεθνή κατακραυγή για την σφαγή στο Αλ Αχλί, λίγες ώρες αργότερα οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν κι άλλα νοσηλευτικά κέντρα, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο. Την πληροφορία αυτή ανέβασε το live blog του  Aljazeera, γράφοντας «ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου της Γάζας, στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα».

Επιμένουν στους ισχυρισμούς τους οι Ισραηλινοί

Το Ισραήλ επιμένει πως δεν ευθύνεται για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας που έχει σοκάρει τον πλανήτη. Σε νέο του βίντεο, το οποίο ισχυρίζεται πως τραβήχτηκε από κάμερα του Channel 12, φαίνεται η Λωρίδα της Γάζας. Σε ένα στατικό πλάνο, το Ισραήλ έχει βάλει βελάκια σε σημεία, που όπως λέει, δείχνουν το σημείο εκτόξευσης ρουκετών στη Γάζα και το νοσοκομείο παραδίπλα.  

«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε νωρίτερα ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του στρατού παρουσίασε επίσης χάρτες και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μια συνομιλία μεταξύ δύο μελών της Χαμάς στην οποία ακούγονται να λένε ότι για το πλήγμα ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

«Δεν υπήρξαν πυρά του στρατού από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα που να έπληξαν το νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαγκάρι.

«Τα συστήματα ραντάρ μας εντόπισαν πυραύλους που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα την ώρα της έκρηξης και η ανάλυση της πορείας τους δείχνει ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κοντά στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Πνίγουν στο αίμα τη Γάζα: Με βίντεο και… βελάκια πάνε να ρίξουν την ευθύνη για το νοσοκομείο στους Παλαιστίνιους – Διεθνής κατακραυγή, αυξάνονται οι νεκροί

Έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας: Γιατροί περιγράφουν τη φρίκη που έζησαν

Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας: 3.478 νεκροί από την αρχή του πολέμου – 471 θύματα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:32