search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:44
MENU CLOSE

Σφαγή στη Γάζα: Βομβάρδισαν νοσοκομείο και σχολείο, αναφορές για 1.000 νεκρούς – Kανείς δεν παίρνει την ευθύνη – Επεισοδιακές διαδηλώσεις και διεθνείς αντιδράσεις

17.10.2023 20:42
gaza-4-12-NEW

Η αγωνία κορυφώνεται στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να χτυπά το νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Γάζας και να σκοτώνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους, την ώρα που ο Νετανιάχου αποκαλεί «ναζί» την Χαμάς. Η οργή ξεχειλίζει στα παλαιστινιακά εδάφη κατά την 11η ημέρα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον πολιορκούμενο θύλακα.

Η αναζωπύρωση της βίας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο οδήγησε σε ανησυχίες για μια διευρυνόμενη περιφερειακή σύγκρουση, την οποία οι διπλωμάτες προσπαθούν να αποτρέψουν. Η Γάζα βρίσκεται ήδη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ το Ιράν απειλεί ευθέως με εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο. O Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει την Τετάρτη στο Ισραήλ, ωστόσο, αφού ο Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε τη συμμετοχή του στην τετραμερή μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, στη συνέχεια η Ιορδανία ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής.

O Μπάιντεν με αυτό το ταξίδι, θέλει να αναδείξει την σημασία που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εν εξελίξει σύγκρουση. Να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ αλλά και προειδοποιητικό μήνυμα στο Ιράν να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο.

Χτύπησαν νοσοκομείο στη Γάζα, αναφορές ακόμα και για 1.000 νεκρούς

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο της Γάζας βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς νοσηλεύονταν τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές Αρχές ο αριθμός των νεκρών από τη βόμβα μπορεί να φτάσει τους 1.000.

Οι πρώτες αναφορές αρχικά έκαναν λόγο για τουλάχιστον 200 – 300 νεκρούς, ενώ το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Όπως επιβεβαιώνει το Al Jazeera, το Reuters και ο Guardian, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού σκοτώθηκαν 500 άνθρωποι, ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από το 2008, λέει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα. «Η σφαγή στο νοσοκομείο al-Ahli δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Ενώ γίναμε μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που συνέβη απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Στο βίντεο φαίνεται να πέφτει ένας πύραυλος -ακούγεται και το ανατριχιαστικό σφύριγμα- και όλη η περιοχή να τυλίγεται στις φλόγες.

Πολλοί από τους τραυματίες φαίνεται να είναι γυναίκες και παιδιά, αναφέρει το Al Jazeera, αφού όπως επισημαίνει δεν υπήρχε νωρίτερα καμία προειδοποίηση. Το νοσοκομείο στέγαζε οικογένειες εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών της Γάζας από το Ισραήλ.

«Ένα νέο έγκλημα πολέμου διαπράχθηκε στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa λόγω του βομβαρδισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στέγασε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους βίαια από τα σπίτια τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών», αναφέρει στην ανακοίνωση της η παλαιστινικιακή κυβέρνηση. 

Ο Παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τις συνέπειες της επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας.

Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Δυτικής Όχθης Ναμπλούς, Τουλκαρέμ και Τζενίν για να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, όταν παλαιστίνιοι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν πλήθος εξαγριωμένων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ξέσπασαν απόψε και σε άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ κάλεσε σε διαδηλώσεις μπροστά από τις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο μετά την ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι “η σφαγή στο νοσοκομείο είναι ένα νέο σημείο καμπής”.

Στην Ιορδανία, δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν σήμερα το βράδυ να εισέλθουν εντός των χώρων της ισραηλινής πρεσβείας στο Αμάν για να εκφράσουν την οργή τους μετά την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι σε νοσοκομείο στην παλαιστινιακή πόλη της Γάζας.

Οι διαδηλωτές παρέκαμψαν το οδόφραγμα των δυνάμεων ασφαλείας και προχώρησαν προς τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Μαχμούτ Αμπάς, ακυρώνεται η τετραμερής

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα. Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε τη συμμετοχή του σε συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμπάς επρόκειτο να συμμετάσχει μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου θα συζητούσαν με τον Μπάιντεν για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Λίγο αργότερα, η Ιορδανία ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής.

Διάφορες πολιτικές παρατάξεις κάλεσαν επίσης τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν εμπορική απεργία την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τη φονική ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά της η Χαμάς χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο «φρικτή σφαγή» ως «έγκλημα γενοκτονίας». Τα περισσότερα θύματα στο νοσοκομείο είναι εκτοπισμένες οικογένειες, ασθενείς, παιδιά και γυναίκες, ανέφερε. «Αυτό αποκαλύπτει επίσης την αμερικανική και δυτική υποστήριξη σε αυτή την εγκληματική κατοχή», αναφέρει και καλεί τις αραβικές χώρες να επέμβουν.

«Η διεθνής κοινότητα και οι αραβικές και ισλαμικές χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επέμβουν άμεσα, τώρα και όχι αύριο… για να σταματήσουν την αλαζονεία της κατοχής και του φασιστικού στρατού της και να την καταστήσουν υπεύθυνη για τη γενοκτονία που διαπράττει για ενδέκατη συνεχή ημέρα στην ήδη αποκλεισμένη περιοχή» αναφέρει η Χαμάς.

Παράλληλα, με νέο μήνυμα που φέρεται να έστειλε η Χαμάς για τους ομήρους, το οποίο μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ΝΒC επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, τονίζει ότι «θα απελευθερώσουμε όλους ομήρους σε μία ώρα εάν το ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα».

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι «η σφαγή στο νοσοκομείο είναι ένα νέο σημείο καμπής» και ότι το Ισραήλ είναι πλήρως υπέυθυνο για τα εκατοντάδες αθώα θύματα.

Ο ηγέτης της Χαμάς σε τηλεοπτικό του μήνυμα ανέφερε επίσης ότι οι Αμερικανοί που παρείχαν απεριόριστη κάλυψη στο Ισραήλ φέρουν την ευθύνη για τη σφαγή του νοσοκομείου Baptist”.

«Ο εχθρός δεν σέβεται τις αξίες, τους νόμους, τα έθιμα ή τις νομοθεσίες. Ο εχθρός έχει αυταπάτες αν νομίζει ότι αυτές οι σφαγές θα καλύψουν την ηχηρή ήττα του ή θα ωθήσουν το λαό μας να παραδοθεί. Η αντίσταση συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι ο κατακτητής να εγκαταλείψει τη γη μας» ανέφερε επίσης ο Χανίγια στο μήνυμά του.

Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί είχαν απευθύνει τελεσίγραφο και στο προσωπικό του νοσοκομείου να απομακρυνθεί. 

Ο Hussam Abu Safiya, επικεφαλής της παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο  Kamal Adwan που βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, μόλις λίγη ώρα πριν δήλωνε ότι «αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τραυματισμένα παιδιά, έγκυες μητέρες, μωρά γεννιούνται εδώ. Πάνω από 200 πτώματα μεταφέρθηκαν σήμερα στο νοσοκομείο Σίφα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Πρέπει να σταματήσουν να μας στοχοποιούν».

Στην Ισλαμική Τζιχάντ τα ρίχνει το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι αρχικά ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια ωστόσο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μια… αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς. Τώρα ο IDF «χρεώνει» τον βομβαρδισμό στην Ισλαμική Τζιχάντ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, «μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε. Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αρνήθηκε ότι η οργάνωση ευθύνεται για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας.

Το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ κατηγορεί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε. Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ είναι υπεύθυνο για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα» έγραψε ο Νετανιάχου στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Έντονες αντιδράσεις στο μακελειό

Το χτύπημα σε ένα νοσοκομείο γεμάτο γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των πολιτικών του Ισραήλ που στερούνται εντελώς των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ζητώ από την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή την άνευ προηγουμένου κτηνωδία», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε μια χρονικά παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Τουρκία, ανεβάζοντας τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε σήμερα τη Δύση να παρέμβει αμέσως για «να σταματήσει την τραγωδία στη Γάζα». Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποιώντας πως οι δράστες του θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Αίγυπτος κατήγγειλε “με τον πιο έντονο τρόπο” την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο της Γάζας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσουν τέτοιες παραβιάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά την Τρίτη.

«Αποτρόπαιο και απολύτως απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο καναδός πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο να πλήττεται νοσοκομείο».

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, επισημαίνοντας πως πλέον πλήττονται νοσοκομεία, σχολεία και αστικά κέντρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας, από το οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες «άοπλοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι».

Στην Ιορδανία, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για τον τερματισμό που πολέμου.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε την επίθεση στο νοσοκομείο Al Ahli Arab Hospital στη βόρεια Γάζα.

«Ζητάμε την άμεση προστασία των αμάχων και της υγειονομικής περίθαλψης και την ανάκληση των εντολών εκκένωσης» τονίζει σε ανακοίνωσή του.

H σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατήγγειλε αυτό που δηλώνει ότι ήταν θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, και ανακοίνωσε ότι η Τετάρτη θα είναι “μια μέρα πρωτοφανούς οργής” εναντίον του Ισραήλ και της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα αργά το βράδυ χθες Τρίτη.

“Η επίθεση αποκαλύπτει το πραγματικό εγκληματικό πρόσωπο αυτής της οντότητας και του χορηγού της (…) των Ηνωμένων Πολιτειών, που φέρουν την άμεση και πλήρη ευθύνη για τη σφαγή αυτή”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα το “στυγερό έγκλημα” που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Παραβίαση του διεθνούς δικαίου» η επίθεση, λέει ο Σαρλ Μισέλ

«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ερωτηθείς αν η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Όπως είπε, η είδηση έφτασε όταν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εκφράζει την προσωπική του θέση ή την ομόφωνη θέση όλων των ευρωπαίων ηγετών.

Αρνήθηκε να απαντήσει η φον ντερ Λάιεν

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν στην κοινή θέση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι η διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού στη Λωρίδα της Γάζας (νερό, ηλεκτρικό, φάρμακα και φαγητό) συνιστά παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε, λέγοντας: «Όταν κόβεις βασικές υποδομές, πρόσβαση σε νερό, σε ηλεκτρικό και σε τρόφιμα, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, η οποία συνοψίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος. Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής: “Τονίζουμε έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις (σ.σ. όπως της Χαμάς). Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο”.

Τόσο ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισαν τη ανάγκη να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Βομβάρδισαν και σχολείο

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένα σχολείο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι τόνισε πως μεταξύ των τραυματιών είναι υπάλληλοι της UNRWA και ότι το σχολείο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. «Είναι εξοργιστικό και δείχνει για ακόμη μια φορά κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι πλέον ασφαλές στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.000 άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο που βομβαρδίστηκε.

Φωτιά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία

Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ισραηλινή πρεσβεία, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, ενώ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρία έξω από το κτίριο, μετά τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli al-Arab στη Γάζα. Σύμφωνα με πλάνα που έχουν δημοσιευθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδηλωτές έχουν βάλει φωτιά.

«Ναζί» έλεγε τη Χαμάς ο Νετανιάχου πριν βομβαρδίσει νοσοκομείο και σχολείο στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα «τον κόσμο να σταθεί ενωμένος στο πλευρό του Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς» μετά τη φονική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Με τον ίδιο τρόπο που ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί (…), ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος δίπλα στο Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ δίπλα στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Η βαρβαρότητα που είδαμε, που διαπράχθηκε από τους δολοφόνους της Χαμάς φεύγοντας από τη Γάζα, είναι το χειρότερο έγκλημα που διαπράχθηκε κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα», τόνισε ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «η ιστορία της Γερμανίας και η ευθύνη μας που προκύπτει από το Ολοκαύτωμα καθιστούν καθήκον μας να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του Ισραήλ». Ο Σολτς τόνισε επίσης ότι «η εξύμνηση και ο πανηγυρισμός της βίας είναι κάτι απάνθρωπο και απεχθές». «Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τους πολίτες της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, η ανησυχία μας εκτείνεται και σε αυτούς», πρόσθεσε, λέγοντας «θέλουμε να προστατεύσουμε τους αμάχους και να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων», δήλωσε ο Σολτς.

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνουν τις προειδοποιήσεις οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: Καρκινικός όγκος το Ισραήλ, θα σας σβήσουμε από τον χάρτη

Γαλλία: Εκκενώνεται το ανάκτορο των Βερσαλλιών μετά από απειλή για βόμβα (photos/videos)

Μεσανατολικό – Χαμενεΐ: «Κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τις δυνάμεις της αντίστασης, αν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:37