search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 06:28
MENU CLOSE

Σφίγγει ο κλοιός για τη Γάζα: Τι θα ζητήσει ο Μπάιντεν στη Συνάντηση Κορυφής στην Ιορδανία – Εμπλοκή ΗΠΑ αν Ιράν και Χεζμπολάχ επιτεθούν

17.10.2023 18:35
gaza-biden–12-NEW

Διπλωματικός πυρετός βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Νετανιάχου να διστάζει προς το παρόν να δώσει το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Γάζα.  Η αναζωπύρωση της βίας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο οδήγησε σε ανησυχίες για μια διευρυνόμενη περιφερειακή σύγκρουση, την οποία οι διπλωμάτες προσπαθούν να αποτρέψουν. Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη (18/10) μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων. Συνεδριάζει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά την απόρριψη του ρωσικού σχεδίου, ενώ τηλεδιάσκεψη έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12.500 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα σε νεότερο απολογισμό το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αυτό το διάστημα 61 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίστηκαν στην Δυτική Όχθη.

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες από τον πόλεμο της Γάζας στην περιοχή, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπους παύσης «του εν εξελίξει πολέμου στη Γάζα και σε τρόπους εύρεσης ενός πολιτικού ορίζοντα που θα επιτρέψει επίσης την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας θα έχει ξεχωριστή τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε σήμερα να μην γίνεται προσπάθεια προώθησης Παλαιστινίων προσφύγων στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Ο Τζο Μπάιντεν που αναμένεται την Τετάρτη να επισκεφθεί το Ισραήλ θα παραμείνει στη χώρα για περίπου πέντε ώρες, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι Channel 12. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Αμάν, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας και θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής. Στόχος της διάσκεψης, είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο CNN, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν «πιστεύει ότι αυτή είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθεί το Ισραήλ και την Ιορδανία», την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Ο Μπάιντεν θα «μιλήσει με άλλους ηγέτες της περιοχής για την ανθρωπιστική βοήθεια που θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα πάει στη Γάζα, για τα μελλοντικά σχέδια και τις προθέσεις του Ισραήλ, για το πώς αυτός θα εξελιχθεί  και οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους περιφερειακούς εταίρους για τους ομήρους ώστε να τους πάρουμε πίσω και να δούμε αν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στις οικογένειές τους όπου ανήκουν», είπε ο Κίρμπι μιλώντας στο CNN. 

«Δεν θέλουμε να δούμε αυτή τη σύγκρουση να κλιμακώνεται και να διευρύνεται· δεν υπάρχουν σχέδια ή προθέσεις να βάλουμε αμερικανούς στρατιώτες σε θέση μάχης στο Ισραήλ – όλα όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής», είπε.

Ο Μπάιντεν θα κρατήσει επίσης ψηλά στην ατζέντα το θέμα των αμερικανών ομήρων«σχεδόν σε κάθε συνομιλία που θα έχει: με Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, καθώς και με τον Πρόεδρο (Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι) της Αιγύπτου, τον Πρόεδρο (Μαχμούντ) Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής και σίγουρα το βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας», είπε ο Κίρμπι.

Πότε θα εμπλακούν οι ΗΠΑ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ προέβλεψε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «εμπλακούν» εάν ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακωθεί, με τη συμμετοχή του Ιράν και της λιβανέζικης, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο πλευρό της Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Τζάσι Χανέγκμπι σημείωσε τη στήριξη που έχει εκφράσει στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την αποστολή αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την προειδοποίησή του προς τη Χεζμπολάχ και την Τεχεράνη να μην εμπλακούν στον πόλεμο.

«Καθιστά ξεκάθαρο στους εχθρούς μας ότι αν διανοηθούν να συμμετάσχουν στην επίθεση εναντίον των πολιτών του Ισραήλ, θα υπάρξει αμερικανική εμπλοκή εδώ», είπε ο Χανέγκμπι.

«Το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο (…) Μια αμερικανική δύναμη βρίσκεται εδώ και είναι έτοιμη», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σε ετοιμότητα 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Σε κατάσταση επιφυλακής έθεσαν οι ΗΠΑ τα στρατεύματά τους ενόψει της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, ενώ μια δύναμη περίπου 2.000 στρατιωτών της 26ης Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) κατευθύνεται στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ισραήλ και της Γάζας σε μια επίδειξη ισχύος από την Ουάσιγκτον, ώστε να αποτραπεί κλιμάκωση του πολέμου.

Περίπου 2.000 στρατιώτες είναι έτοιμοι για να αναπτυχθούν στη ευρύτερη περιοχής της εμπόλεμης ζώνης, για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, με πρώτη την εφημερίδα «Wall Street Journal», ενώ ακολουθούν το «NBC News» και το CNN, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Οι ΗΠΑ στέλνουν δύναμη δύο χιλιάδων πεζοναυτών ανοικτά του Ισραήλ και της Γάζας, αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση. Οι στρατιώτες πιθανότατα να αναλάβουν καθήκοντα στον υλικοτεχνικό ή ιατρικό τομέα», γράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, δίχως να κατονομάζεται.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν προορίζονταν για πολεμικές αποστολές. Αναμένεται να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας και σταθμεύουν τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο εξωτερικό συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το αμερικανικό δίκτυο «NBC News», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αναπτυχθούν απαραίτητα στο Ισραήλ ή τη Γάζα, αλλά σε γειτονικές χώρες για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Tελ Αβίβ στον αγώνα κατά της Χαμάς.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικλ ΜακΚόλ, δήλωσε στο CNN ότι, όπως ενημερώθηκε από τον Λευκό Οίκο, η ανάπτυξη αυτή των στρατιωτών έχει αποτρεπτικό ρόλο και όχι να λάβει μέρος στις εχθροπραξίες.

Πάντως, πρόσφατα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να στείλει χερσαία στρατεύματα στο Ισραήλ.

Εκτός ελέγχου το Ισραήλ

Εκτός ελέγχου ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο στα μέλη της Χαμάς, προειδοποιώντας ότι έχουν δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να πεθάνουν.

«Τα αεροπλάνα μας θα φτάσουν παντού… κάθε πύραυλος έχει μια διεύθυνση. Θα φτάσουμε σε κάθε ένα από τα μέλη της Χαμάς», είπε ο Γκάλαντ μιλώντας στους πιλότους και τους τεχνικούς του στόλου F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στην αεροπορική βάση Nevatim.

«Τα μέλη της Χαμάς έχουν δύο επιλογές: Είτε να πεθάνουν στις θέσεις τους είτε να παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Θα εξαλείψουμε την οργάνωση της Χαμάς και θα διαλύσουμε όλες τις δυνατότητές της», διαμήνυσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει και βομβαρδίσει τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών στο νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.778 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 9.700 στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νεκρών ήταν παιδιά, δήλωσε ο Μεντχάτ Αμπάς, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Τα πλήγματα δεν έχουν σταματήσει τους μαχητές της Χαμάς να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ισραήλ με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα. Άλλοι 1.200 άνθρωποι σε όλη τη Γάζα πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Δήλωση-μυστήριο

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της εκστρατείας του κατά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά τα σχέδια ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες για επικείμενη χερσαία επίθεση, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού την Τρίτη.

“Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό”, είπε ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht σε τακτική ενημέρωσή του προς δημοσιογράφους.

Δεν φοβάται η Χαμάς

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ηγετικού στελέχους της, από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στην κεντρική Γάζα, περιοχή για την οποία ήταν υπεύθυνος. Επίσης, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν τρία μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Μόλις εξαλείψαμε τον Αϊμάν Νοφάλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς. Ο Νοφάλ ήταν Διοικητής της Κεντρικής Ταξιαρχίας της Χαμάς στη Γάζα και πρώην Αρχηγός Στρατιωτικών Πληροφοριών. Ο Νοφάλ διεύθυνε πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και εκτός από ένα από τα πιο κυρίαρχα πρόσωπα της τρομοκρατικής οργάνωσης, συμμετείχε στον σχεδιασμό της απαγωγής του Γκιλάντ Σαλίτ. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς», σημειώνει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Η Χαμάς διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι “δεν φοβάται” τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, του παραθαλάσσιου θύλακα υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εννοεί να εξαλείψει εντελώς.

“Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει και είμαστε έτοιμοι”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.

Η Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονται σε πόλεμο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου. Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επικράτεια έκτοτε, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές αρχές, που εκτίμησαν εξάλλου το πρωί της Δευτέρας ότι οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς είναι 199.

Ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, τόνισε ότι “οι προσπάθειες όσον αφορά τους ομήρους είναι εθνική προτεραιότητα”, καθώς οι οικογένειές τους δεν έχουν κανένα νέο.

Ο Αμπού Ουμπέιντα από την πλευρά του ανέφερε ότι ο αριθμός των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας είναι “200 ως 250”, διευκρινίζοντας ότι οι 200 βρίσκονται στα χέρια των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, και οι υπόλοιποι στα χέρια άλλων “παρατάξεων της αντίστασης”.

“Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες”, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Επανέλαβε εξάλλου ότι 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τις 10 ημέρες του πολέμου.

Πάνω από 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,3 εκατ. κατοίκων στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κλιμακώνουν τις προειδοποιήσεις οι Φρουροί της Επανάστασης και ο Λίβανος

Αντιμέτωπο με ένα νέο «ωστικό κύμα» επιθέσεων, εάν δεν σταματήσουν οι «φρικαλεότητες» του στη Γάζα θα βρεθεί το Ισραήλ ανέφερε την Τρίτη ένας αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

«Οι κλυδωνισμοί του μετώπου αντίστασης κατά των σιωνιστικών καθεστώτων (Ισραήλ) θα συνεχιστούν έως ότου αυτός ο “καρκινικός όγκος” εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη», δήλωσε ο Αλί Φανταβί παίρνοντας την σκυτάλη των απειλών από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Άλλο ένα κύμα είναι καθ’ οδόν, αν το Ισραήλ δεν τερματίσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι οι ιρανοί αξιωματούχοι μιλούν συχνά για «Αντίσταση» και αναφέρονται σε ευθυγραμμισμένες ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή ως μέρος του Άξονα της Αντίστασης. Συνήθως σημαίνει μία συμμαχία μεταξύ του Ιράν, των παλαιστινιακών μαχητών, της Συρίας, της λιβανικής Χεζμπολάχ και άλλων ομάδων μαχητών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει» «τις δυνάμεις της αντίστασης», αν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων, οι μουσουλμανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονες και κανείς δεν θα μπορεί να τις σταματήσει», προειδοποίησε ο Χαμενεΐ.

«Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα από το σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε ο ίδιος. «Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει» ότι κάποιες πλευρές, όπως το Ιράν, θα μπορέσουν «να εμποδίσουν τις δυνάμεις της αντίστασης» να αναλάβουν δράση, τόνισε.

Ο Χαμενεΐ αναφερόταν στον «άξονα της αντίστασης», όπως αποκαλούνται ατύπως οι χώρες και οι οργανώσεις που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην “ανάφλεξη” του μετώπου, προειδοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι “ρίχνει λάδι στη φωτιά”, αφού οι IDF και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά στα σύνορα του Λιβάνου, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ “δημιουργούσε ένταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάφλεξη του μετώπου με τρόπο που είναι δύσκολο να περιοριστεί”, είπε.

Αναζωπύρωση της βίας, κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Η αναζωπύρωση της βίας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο οδήγησε σε ανησυχίες για μια διευρυνόμενη περιφερειακή σύγκρουση, την οποία οι διπλωμάτες προσπαθούν να αποτρέψουν. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τηλεδιάσκεψη έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει και βομβαρδίσει τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών στο νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει σχεδόν 3.000 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 12.500 στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νεκρών ήταν παιδιά, δήλωσε ο Μεντχάτ Αμπάς, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Τα πλήγματα δεν έχουν σταματήσει τους μαχητές της Χαμάς να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ισραήλ με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα. Άλλοι 1.200 άνθρωποι σε όλη τη Γάζα πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Οι αεροπορικές επιδρομές, η μείωση των προμηθειών και η εντολή του Ισραήλ για μαζική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της μικρής περιοχής και αυξανόμενη απόγνωση. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και το 60% βρίσκεται τώρα στην περιοχή μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων (8 μιλίων) νότια της ζώνης εκκένωσης, δήλωσε ο ΟΗΕ.

Μιλώντας στην ισραηλινή Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ: “Μη μας δοκιμάζετε στο βορρά. Μην κάνετε το λάθος του παρελθόντος. Σήμερα, το τίμημα που θα πληρώσετε θα είναι πολύ βαρύτερο“.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέπτεται σήμερα εκτάκτως το Ισραήλ. Είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την κρίση που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση και εισβολή της Χαμάς.

Σε εγρήγορση και η Αθήνα που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες, έχει σειρά επαφών με ηγέτες – συνομίλησε χθες και με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της επίσκεψης στο Ισραήλ.

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ σήμερα για τη Γάζα μετά από επεισόδιο με την Φον Ντερ Λάιεν

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η τύχη των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης του πολέμου, είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που ξεκινάει στις 6.30μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Το έκτακτο αυτό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Μέση Ανατολή συγκάλεσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 14 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να χαραχθεί η «κοινή δράση» της ΕΕ.

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, σε μια δήλωση «που καθορίζει την κοινή θέση της ΕΕ», οι ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο» απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις, όπως αυτές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από Ισραηλινά πυρά και προετοιμάζεται μια χερσαία επίθεση.

Αυτή η κοινή δήλωση των 27 χωρών της ΕΕ ήρθε δύο ημέρες μετά την επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ (13 Οκτωβρίου), που προκάλεσε έντονη κριτική και αντιδράσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και από ευρωβουλευτές. Η Φον ντερ Λάιεν κατηγορήθηκε ότι πρώτον υπερέβη των εξουσιών της, διότι την εξωτερική πολιτική της ΕΕ τη χαράσσει το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) και δεύτερον διότι σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, παραλείποντας να αναφερθεί στην ανάγκη «σεβασμού του διεθνούς δικαίου» – κάτι το οποίο είχε υπογραμμίσει νωρίτερα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζ. Μπορέλ.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι 27 χώρες της ΕΕ, επιβεβαιώνουν τη σημασία παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους αμάχους στη Γάζα, σε συντονισμό με τους εταίρους τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η βοήθεια αυτή δεν θα φτάσει σε χέρια τρομοκρατών. Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας σε πάνω από 75 εκατ. ευρώ, καθώς και το άνοιγμα αερογέφυρας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με πτήσεις προς την Αίγυπτο – με την ελπίδα ότι όταν ανοίξει κάποιο πέρασμα θα φτάσουν στη Γάζα μέσω του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΕ.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Οι τραγικές σκηνές στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της πολιαρκίας και της έλλειψης βασικών αναγκών σε συνδυασμό με την καταστροφή που προκλήθηκε από τους βομβαρδισμούς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολη-πρόσκλησης προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Ο ανθρώπινος πόνος δεν μπορεί να είναι διαπραγματευτικό χαρτί», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος, Γιανες Λέναρτσιτς τόνισε ότι «το συνοριακό πέρασμα της Ράφα πρέπει να ανοίξει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Το θέμα των 155 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων ηγετών σήμερα. Στην κοινή δήλωσή τους οι «27» καλούν τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις όλους τους ομήρους. Χθες βράδυ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμίρη του Κατάρ σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για απελευθέρωση των ομήρων. Η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση», εδώ και πάνω από μία δεκαετία και συνεπώς δε συνομιλεί μαζί της, γι’ αυτό και γίνονται διπλωματικές προσπάθειες μέσω χωρών όπως το Κατάρ, εξηγούσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Καθώς αυξάνεται η ένταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, ένα ακόμα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, είναι οι προσπάθειες για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης του πολέμου. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός. Στην κοινή δήλωσή τους οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν: «Υπογραμμίζουμε την ανάγκη ευρείας συνεργασίας με τις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές καθώς και με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους που θα μπορούσαν να παίξουν θετικό ρόλο στην αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης», ενώ παράλληλα εκφράζουν τη δέσμευσή τους για μια «διαρκή ειρήνη που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών, διπλασιάζοντας τις προσπάθειες στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Τέλος, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια και τη μετανάστευση. «Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια των κοινωνιών μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό» τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του , επισημαίνοντας παράλληλα το «μεγάλο κίνδυνο» νέων μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη.

Πορβληματικό επεισόδιο

Έχοντας δίπλα της τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, ωστόσο δεν πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναμένει από το εβραϊκό κράτος να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκή διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν κατανοώ τι δουλειά έχει η πρόεδρος της Κομισιόν με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, για την οποία δεν είναι αρμόδια», κατήγγειλε η Γαλλίδα ευρωβουλεύτρια Ναταλί Λουαζό.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ υπερασπίστηκε το δικαίωμα της φον ντερ Λάιεν «να ταξιδεύει όπου θέλει». «Δεν θυμάμαι να επικρίνει κανείς την πρόεδρο επειδή πήγε στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου», τόνισε.

Η αντιπαράθεση οδήγησε στη σύγκληση της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών, σήμερα στις 17:30 (ώρα Βρυξελλών, 18:30 ώρα Ελλάδας).

Απορρίφθηκε το σχέδιο απόφασης της Ρωσίας

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τη στιγμή που αναγγέλθηκε επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και περιφερειακή ανάφλεξη –κι ενώ ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά και σε άλλους 2.750 στην παλαιστινιακή–, το ΣΑ θα συνεδριάσει ξανά εκτάκτως απόψε, αυτή τη φορά για να εκφραστεί για δεύτερο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε και διανεμήθηκε από τη Βραζιλία.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από πέντε κράτη μέλη –συμπεριλαμβανομένης, πέραν της Ρωσίας, της Κίνας–, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, στηλίτευσε το ότι δυτικά κράτη εμπόδισαν το να σταλεί «κοινό και ενιαίο μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαιτίας καθαρά εγωιστικών και πολιτικών συμφερόντων».

Η Μόσχα παραμένει «εξαιρετικά ανήσυχη για την ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου στη Γάζα και τον πολύ υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σύρραξης» σε όλη την περιφέρεια, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η ομόλογός του της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ αντέτεινε πως το Λονδίνο «δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια απόφαση που αποφεύγει να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ υπερθεμάτισε, καταγγέλλοντας πως αποφεύγοντας «να καταδικάσει τη Χαμάς», η Ρωσία «προσφέρει κάλυψη σε μια τρομοκρατική οργάνωση που διαπράττει κτηνωδίες εναντίον αθώων αμάχων», γεγονός «σκανδαλώδες», «υποκριτικό» και «αδύνατο να υποστηριχθεί».

Οι παλαιστινιακές ζωές μετράνε

Προσκληθείς να εκφραστεί, ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη Ριάντ Μανσούρ «εκλιπάρησε» τα μέλη του ΣΑ να «μη στείλουν το μήνυμα ότι οι παλαιστινιακές ζωές δεν μετράνε».

«Μην τολμήσετε να πείτε πως το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο που ρίχνει στα κεφάλια (των Παλαιστινίων), μη δικαιολογήσετε τις σφαγές (…) Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση. Είναι επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον του λαού μας, σφαγές αθώων αμάχων», πρόσθεσε ο παλαιστίνιος διπλωμάτης.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρεσβευτής, που είχε επίσης προσκληθεί, θύμισε πως ο ΟΗΕ είναι θεσμός που ιδρύθηκε το 1945 «πάνω στις στάχτες του Ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας του εβραϊκού λαού» και υποστήριξε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, που συνέκρινε με τις πράξεις «των ναζί», αποτελούσε «ακόμη μια προσπάθεια γενοκτονίας των εβραίων».

Η συνεδρίαση διήρκεσε τρεις ώρες και δεν τη διέκοψε η ανακοίνωση από το Τελ Αβίβ διά στόματος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως αύριο Τετάρτη θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης.

Τα 15 κράτη μέλη αναμένεται να εκφραστούν σήμερα για νέο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συνεδρίαση θα αρχίσει περί τις 22:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 01:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Το ρωσικό κείμενο καλούσε να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυσης του πυρός». Ακόμη, «καταδίκαζε τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες» και καλούσε να υπάρξει «ανεμπόδιστη» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία, και απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Χωρίς όμως να κατονομάζει τη Χαμάς, κάτι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Το σχέδιο απόφασης της Βραζιλίας καταδικάζει ρητά τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Κινήσεις Πούτιν

Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμιν Νετανιάχου, με θέμα τον πόλεμο στο Ισραήλ. Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε (τον Μπενιαμίν Νετανιάχου) για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και «να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η ισραηλινή πλευρά ενημερώθηκε για τα κύρια σημεία των τηλεφωνικών επαφών που έγιναν νωρίτερα σήμερα με τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Συρίας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την “καταστροφική αύξηση” του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε “περιφερειακό πόλεμο”.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε την “εντονότατη ανησυχία του απέναντι στην κλιμάκωση των ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών, που συνοδεύεται από την καταστροφική αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας”, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τους ηγέτες του Ιράν, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι ηγέτες εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη “άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας ώστε να παρασχεθεί επειγόντως βοήθεια σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης”, πρόσθεσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.

Οι ομόλογοι του Πούτιν “υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την επείγουσα προμήθεια φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ζωτικής σημασίας αγαθών”.

“Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν και ως προς την πιθανότητα η σύγκρουση να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο”, πρόσθεσε επίσης το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να “συντονίσει τις προσπάθειες με όλους τους εποικοδομητικούς εταίρους ώστε να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό οι εχθροπραξίες και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση”, και μέσω του σχεδίου απόφασης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία, που στοχεύει στην επίτευξη “άμεσης, ισορροπημένης και μη πολιτικοποιημένης ανθρωπιστικής εκεχειρίας”.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε άλλη μια φορά ότι η βιώσιμη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης προϋποθέτει την “ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους”.

Ο Πούτιν συνομίλησε με τους προέδρους της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προτού επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συνεχιζόμενη κρίση βρίσκεται “στο επίκεντρο της προσοχής του προέδρου” Πούτιν, διαβεβαίωσε ο διπλωματικός του σύμβουλος Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Ρωσία διατηρεί κατά παράδοση καλές σχέσεις τόσο με τις ισραηλινές όσο και με τις παλαιστινιακές αρχές, καθώς και με αρκετούς περιφερειακούς παράγοντες όπως η Συρία, η Αίγυπτος και το Ιράν. Είναι επίσης μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή — μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ — που συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνουν τις προειδοποιήσεις οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: Καρκινικός όγκος το Ισραήλ, θα σας σβήσουμε από τον χάρτη

Γαλλία: Εκκενώνεται το ανάκτορο των Βερσαλλιών μετά από απειλή για βόμβα (photos/videos)

Μεσανατολικό – Χαμενεΐ: «Κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τις δυνάμεις της αντίστασης, αν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44