search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 22:01
MENU CLOSE

«Γενοκτονία» το χτύπημα στο νοσοκομείο λέει η Χαμάς και δηλώνει πρόθυμη να απελευθερώσει ομήρους αν σταματήσει ο βομβαρδισμός στη Γάζα

17.10.2023 21:50
gaza-nosokomeio

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο της Γάζας βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στο κέντρο της Γάζας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Η Χαμάς χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο «φρικτή σφαγή» ως «έγκλημα γενοκτονίας». Τα περισσότερα θύματα στο νοσοκομείο είναι εκτοπισμένες οικογένειες, ασθενείς, παιδιά και γυναίκες, ανέφερε. «Αυτό αποκαλύπτει επίσης την αμερικανική και δυτική υποστήριξη σε αυτή την εγκληματική κατοχή», αναφέρει και καλεί τις αραβικές χώρες να επέμβουν.

«Η διεθνής κοινότητα και οι αραβικές και ισλαμικές χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επέμβουν άμεσα, τώρα και όχι αύριο… για να σταματήσουν την αλαζονεία της κατοχής και του φασιστικού στρατού της και να την καταστήσουν υπεύθυνη για τη γενοκτονία που διαπράττει για ενδέκατη συνεχή ημέρα στην ήδη αποκλεισμένη περιοχή» αναφέρει η Χαμάς.

Παράλληλα, με νέο μήνυμα που φέρεται να έστειλε η Χαμάς για τους ομήρους, το οποίο μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ΝΒC επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, τονίζει ότι «θα απελευθερώσουμε όλους ομήρους σε μία ώρα εάν το ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα».

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά. Παρότι έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους, αυτό που έγινε σήμερα ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο Μαχμούντ Μπάσαλ.

«Αυτό που συνέβη είναι γενοκτονία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή. Η σιωπή δεν είναι πλέον αποδεκτή», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Εικόνες από το νοσοκομείο, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν διαμελισμένα πτώματα ανάμεσα στα ερείπια και αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Συγκεντρώνουμε πληροφορίες και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς».

Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί είχαν απευθύνει τελεσίγραφο και στο προσωπικό του νοσοκομείου να απομακρυνθεί. 

Βομβάρδισαν και σχολείο

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένα σχολείο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι τόνισε πως μεταξύ των τραυματιών είναι υπάλληλοι της UNRWA και ότι το σχολείο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. «Είναι εξοργιστικό και δείχνει για ακόμη μια φορά κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι πλέον ασφαλές στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.000 άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο που βομβαρδίστηκε.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τις αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Στον αντίποδα, περίπου 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες απήχθησαν άμαχοι και στρατιωτικοί που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Σφίγγει ο κλοιός για τη Γάζα: Τι θα ζητήσει ο Μπάιντεν στη Συνάντηση Κορυφής στην Ιορδανία – Εμπλοκή ΗΠΑ αν Ιράν και Χεζμπολάχ επιτεθούν

Μέση Ανατολή: Στο τραπέζι της ΕΕ πιθανοί τρόποι για «κοινή δράση» – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ευρώπη: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε Βέλγιο, Σουηδία και Γαλλία μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 22:00