search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 06:17
MENU CLOSE

Όλα έτοιμα για τη χερσαία σφαγή στη Γάζα: Στο μέτωπο και ο Νετανιάχου, «πολεμάμε σαν λιοντάρια» είπε στους στρατιώτες

19.10.2023 20:21
israel-gaza-12-NEW

«Πράσινο φως» για την εισβολή στη Γάζα έχει δοθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση στον στρατό και πλέον εναπόκειται στην στρατιωτική διοίκηση να αποφασίσει τον τρόπο και τον χρόνο κατά τον οποίο θα περάσει στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στου ισραηλινού στρατού με τα άρματα και τα τεθωρακισμένα είναι έτοιμα να ανοίξουν πυρ και να πνίξουν εκ νέου στο αίμα την Γάζα. Στα σύνορα της Γάζας βρέθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τον υπουργό Άμυνας, με στόχο να εμψυχώσει του στρατιώτες που έχουν ήδη παραταχθεί στο σημείο, τονίζοντας ότι το Ισραήλ βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια σημαντική νίκη. Έντονη κινητικότητα.

«Θα νικήσουμε με όλη μας τη δύναμη», είπε ο Νετανιάχου στην ομάδα των στρατιωτών. «Όλο το Ισραήλ στέκεται πίσω σας. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε σαν λιοντάρια και θα δώσουμε βαρύ πλήγμα στους εχθρούς μας, ώστε να πετύχουμε την τελική νίκη», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με τη φράση: «Μαζί με τους μαχητές. Όλα έτοιμα».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ είπε σε πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.

«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Είμαστε πρωτίστως και κυρίως επικεντρωμένοι στο να νικήσουμε τη Χαμάς», είπε ο ίδιος καθώς επισκέφθηκε το Νότο του Ισραήλ την Πέμπτη και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι γιατί «πλησιάζει η ώρα της εντολής» να μπουν τα στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας και να ξεκινήσει η επιχείρηση κατά της Χαμάς και αυτό θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά.

«Οδηγώ στρατιώτες σε μάχες για 45 χρόνια. Είμαι υπεύθυνος για την ασφάλεια. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες – ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, είμαι υπεύθυνος για τη νίκη.»

Σημείωσε περαιτέρω ότι το IDF προετοιμάζεται για μια μακροπρόθεσμη εμπλοκή με τους εχθρούς του Ισραήλ, λέγοντας: «Δεν μιλάμε για μια σύντομη εκστρατεία, μιλάμε για μια παρατεταμένη εκστρατεία». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «όσοι προσπάθησαν να βλάψουν το κράτος θα πληρώσουν τίμημα με σκληρό τρόπο».

Στη συνέχεια έθιξε την απειλή της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. “Η Χεζμπολάχ προσπαθεί να αμφισβητήσει το κράτος του Ισραήλ και τον Ισραηλινό Στρατό και έχει αναπτύξει δυνάμεις σε ισχυρούς αμυντικούς σχηματισμούς. Η δύναμη ολόκληρου του Ισραήλ είναι στη διάθεσή μας. Είμαστε σε εγρήγορση και αν η Χεζμπολάχ θέλει να ξεκινήσει πόλεμο, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τις φωτογραφίες της πόλης της Γάζας»

«Το είπαμε την πρώτη μέρα το πρωί του Σαββάτου, δεν υπάρχει συγχώρεση. Μόνο η καταστροφή της Χαμάς και ό,τι σχετίζεται με τρομοκράτες και όποιον τους έστειλε. Θα χρειαστεί μια εβδομάδα, δύο εβδομάδες και ένας μήνας για την εξάλειψή τους. Σας ικετεύω κάθε τρομοκράτη που βλέπετε πυροβολήστε τον και σκοτώστε τον. Αυτή είναι η συμφωνία. Σας εμπιστευόμαστε και βασιζόμαστε σε εσάς. Όσοι βλέπουν τη Γάζα από μακριά θα τη δουν από μέσα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, το Reuters αναφέρει ότι 8 αξιωματούχοι χωρών της περιφέρειας της Μέσης Ανατολής και της Δύσης δηλώνουν ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ «θα είναι απαράμιλλη στην αγριότητά της και σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα στο παρελθόν».

Πώς θα γίνει η επιχείρηση στη Γάζα

Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά άρματα μάχης και τα πυροβόλα προωθούνται σε θέσεις γύρω από το βόρειο τομέα της Λωρίδας, ενώ ξεκίνησε και η μεγάλη επιχείρηση στήριξης στο πεδίο από τις ΗΠΑ. Έφτασε ένα φορτηγό αεροπλάνο που μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα που προορίζονται για χρήση από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Τα οχήματα, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, μεταφέρονται στον στρατό για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για μια συνδυασμένη επιχείρηση με τμήματα πεζικού, άρματα μάχης αλλά και από αέρος με ελικόπτερα και από τη θάλασσα και όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισραηλινού στρατού όλα τα επιχειρησιακά σενάρια που μπορεί να εκτελέσει ο στρατός θα τεθούν επί τάπητος προκειμένου να γίνει μια επιχείρηση που θα έχει μια κατάληξη, όπως λένε, να αντιμετωπίσουν δια παντός την Χαμάς.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές οι μαχητές της Χαμάς που ενεπλάκησαν στα γεγονότα του Σαββάτου (7/10) στην περιοχή που επλήγη από την επίθεση δεν θα βρουν ησυχία, όπως λένε χαρακτηριστικά θα καταλήξουν είτε στη φυλακή, είτε νεκροί.

Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες.

«Θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα υπάρχουν ενέδρες»

«Μια στρατιωτική χερσαία επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσει χρόνια και θα περιλάμβανε φρικτές μάχες», είπε ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν, μιλώντας στο podcast του POLITICO Power Play.

Μετά τις βάναυσες επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ που άφησαν 1.400 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησε ότι μια χερσαία εισβολή «θα μπορούσε να γίνει ότι στο Μογκαντίσου υπό την επήρεια στεροειδών πολύ γρήγορα».

Επικαλούμενος το περιστατικό του 1993 κατά το οποίο καταρρίφθηκαν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk στη σομαλική πρωτεύουσα, προκαλώντας αιματηρές μάχες μέσα στον αστικό ιστό καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν επιζώντες από τη συντριβή, ο Πετρέους είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα αντιμετωπίσει μια παρόμοια πραγματικότητα εντός εχθρικού εδάφους, αν επιλέξουν να εμπλακούν σε μια τέτοια επιχείρηση.

«Αν είναι [η Χαμάς] τόσο δημιουργικοί στην άμυνα όσο ήταν σε εκείνη τη φρικτή, βάρβαρη, ανείπωτη επίθεση, τότε θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρχουν ενέδρες, παγίδες και πάλι, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι πιο προκλητικό», είπε.

Σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς αυτόν τον μήνα, ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις για τη διάσωση ομήρων που έχουν μεταφερθεί στη Γάζα από το Ισραήλ, ενώ ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία βομβαρδισμού στον πυκνοκατοικημένο θύλακα που προκάλεσε απώλειες αμάχων.

Ο Πετρέους είπε ότι η προσωπική του εμπειρία από τη διοίκηση στρατών που εμπλέκονται σε βίαιες εκστρατείες θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον Ισραηλινό Στρατό σε περίπτωση που προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ πιο δύσκολο σκηνικό από αυτό το συγκεκριμένο, και ήμουν ένας που διοικούσα δυνάμεις σε μια σειρά από μεγάλες αστικές επιχειρήσεις», είπε ο Πετρέους. «Δεν καταστέλλεις τις εξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν».

Ο πρώην αρχηγός του στρατού είπε ότι το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην περιοχή μόλις θεωρήσει κερδισμένη τη μάχη κατά της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Για ποιους λόγους είναι σημαντικό το πέρασμα της Ράφα – Η μεταφορά βοήθειας, οι εκτοπισμοί και η στάση της Αιγύπτου (videos)

Στραγγαλίζουν τη Γάζα: «Το πολύ 50 οι νεκροί» στο νοσοκομείο λέει τώρα η ΕΕ μέσω «διαρροών» μετά τη «γραμμή» Μπάιντεν για πλήρη στήριξη του Νετανιάχου

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλάζει τις ισορροπίες παγκοσμίως: Ποιοι οι στόχοι Μπάιντεν, Σι και Πούτιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38