search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 04:36
MENU CLOSE

Το Ισραήλ βγάζει τα «σιδερένια ξίφη» του από την φαρέτρα: Σε τρεις φάσεις η εισβολή στη Γάζα – Ανταλλαγή ομήρων για κατάπαυση του πυρός ζητά η Χαμάς

20.10.2023 15:51
israil stratos 987- new

Την πεποίθησή του ότι πως «η πλειονότητα των ομήρων» που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου «είναι ζωντανοί» εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, ενώ ετοιμάζεται η επιχείρηση «λουτρό αίματος», η χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, και ενώ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να απαντήσει σε όσα αναφέρει δημοσίευμα του BBC ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να συμφωνήσει με απελευθέρωση αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Νέο καθεστώς ασφαλείας στη Γάζα μετά τον πόλεμο

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας ότι αφού το Ισραήλ εξαλείψει τη Χαμάς, θα παραιτηθεί από την ευθύνη για τη Γάζα και θα δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ασφαλείας.

«Η 7η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία καταστροφής της Χαμάς», είπε ο Γκάλαντ. Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος θα χωριστεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες είναι «μια στρατιωτική εκστρατεία με πυρά και αργότερα με τακτικό ελιγμό, σκοπός της οποίας θα είναι η δολοφονία στρατιωτών και η καταστροφή των υποδομών» για την καταστροφή της Χαμάς. «Μετά από αυτό», είπε ο Γκάλαντ, «οι μάχες θα συνεχιστούν με χαμηλότερη ένταση».

Το τελικό στάδιο της εκστρατείας θα περιλαμβάνει «τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, την άρση της ευθύνης του Ισραήλ για τη ζωή στη Λωρίδα και τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας την Πέμπτη  σε πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα, είπε ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», όπως  ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.

«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Είμαστε πρωτίστως και κυρίως επικεντρωμένοι στο να… νικήσουμε τη Χαμάς», είπε ο ίδιος καθώς επισκέφθηκε το Νότο του Ισραήλ την Πέμπτη και συναντήθηκε με στρατιώτες που υπηρετούν στα σύνορα της Γάζας και πρόσθεσε: «Οδηγώ στρατιώτες σε μάχες για 45 χρόνια. Είμαι υπεύθυνος για την ασφάλεια. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες – ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, είμαι υπεύθυνος για τη νίκη του Ισραήλ».

«Νεκρή ζώνη» στη Γάζα σχεδιάζει το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ Αβί Ντιχτέρ δήλωσε πως το Ισραήλ θα επιβάλει μια νεκρή ζώνη εντός της Λωρίδας της Γάζας, μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Όπως σημειώνουν οι FT, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, η κυβέρνησή του είναι επιφυλακτική σχετικά με τα σχέδιά της για τον θύλακα -τον οποίο το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν υποβάλει σε έναν παραλυτικό αποκλεισμό από τότε που η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία το 2007-, μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Σε σχόλια που φάνηκε να αναφέρονται στη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης στην παράκτια λωρίδα, ο Ελί Κοέν, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι «στο τέλος αυτού του πολέμου, όχι μόνο η Χαμάς δεν θα βρίσκεται πλέον στη Γάζα, αλλά και το έδαφος της Γάζας θα μειωθεί».

Ερωτηθείς σχετικά με αυτά τα σχόλια και την πιθανότητα δημιουργίας μιας νεκρής ζώνης εντός της Γάζας, ο Ντιχτέρ -ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας)- δήλωσε την Πέμπτη ότι η τρέχουσα κατάσταση, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής της συνοριακής ασφάλειας του Ισραήλ βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα εντός του ισραηλινού εδάφους, δεν είναι πλέον βιώσιμη.

«Δεν είναι ότι το ξεκινήσατε από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, ως νεκρή ζώνη. Το ξεκινήσατε από την ισραηλινή πλευρά -50 με 100 μέτρα μέσα…. Καταλαβαίνουμε ότι ήταν λάθος, πρέπει να διορθωθεί», δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο Σντερότ.

«Στη Λωρίδα της Γάζας, σε όλο το μήκος της, θα έχουμε ένα περιθώριο. Και δεν θα μπορέσουν να μπουν μέσα. Θα είναι μια ζώνη πυρός. Και όποιος κι αν είσαι, δεν θα μπορείς ποτέ να πλησιάσεις τα ισραηλινά σύνορα».

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την εισβολη στη Γάζα – «Πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία

Αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα παρατηρεί το CNN, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς εισέρχεται στη 14η ημέρα του.

Όπως σημείωνε ο ρεπόρτερ του CNN, επικαλούμενος δηλώσεις που του έκαναν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι Ισραηλινοί πολιτικοί έδωσαν στον στρατό του Ισραήλ το «πράσινο φως» για να εισέλθει στη Γάζα και τώρα εναπόκειται στον στρατό να αποφασίσει πότε θα εισέλθει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ στο CNN, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Τζόναθαν Κονρίκους, ερωτηθείς για το πόσο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση, είπε πως «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Οι εφεδρείες είναι έτοιμες, εξοπλισμένες και σε ετοιμότητα». Αλλά δεν θα «διαφήμιζε» πότε θα αρχίσουν οι δραστηριότητες. «Η χερσαία δραστηριότητα είναι μία από τις επιλογές, ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

«Ζωντανοί η πλειονότητα των ομήρων»

«Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον «αγνοούμενοι» από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. «Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά» στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.

«Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από σφαίρες, κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν στα τραύματά τους από ακρωτηριασμούς κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης των μαχητων του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που πραγματοποιήθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στο Ισραήλ να ανακτήσει τον έλεγχο των ζωνών που είχαν δεχθεί την επίθεση.

Τουλάχιστον 4.137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος σήμερα, 14η ημέρα του πολέμου.

Επιπλέον, 13.162 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που έδωσε η κυβέρνηση της Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών των θανάτων, η Χαμάς αναφέρει ότι περιλαμβάνονται 16 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, η οποία βομβαρδίστηκε από ισραηλινές επιδρομές χθες.

Προηγουμένως, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό της Χαμάς, 46 μέλη ιατρικού προσωπικού του θύλακα έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς και 85 έχουν τραυματιστεί.

Μακρόν: Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν οι όμηροι «σώοι και αβλαβείς»

Το Παρίσι θα κάνει τα πάντα “για να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στη Γαλλία” οι Γάλλοι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις οικογένειές τους με τις οποίες συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Ο αρχηγός του κράτους τις διαβεβαίωσε για την πλήρη κινητοποίησή του, όπως και γι’αυτήν όλων των υπηρεσιών του κράτους για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τις οικογένειες των Γάλλων ομήρων.

«Θα γίνουν τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκ νέου στις οικογένειες την υποστήριξή του και αυτή όλων των Γάλλων απέναντι σε αυτήν την τρομερή δοκιμασία (που αντιμετωπίζουν) και την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί αδιάκοπα κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας”, σημείωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν μίλησε σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης από το προεδρικό μέγαρο με τις οικογένειες των Γάλλων ομήρων που απήχθησαν και κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς, περιβαλλόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, η οποία είχε συναντήσει την Κυριακή στο Τελ Αβίβ τις οικογένειες των Γάλλων ομήρων, τον γενικό γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Αλεξίς Κολέρ και τον διπλωματικό του σύμβουλο Εμανουέλ Μπον.

Την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι “εντατικές συνομιλίες” διεξάγονταν, προσθέτοντας ότι “αυτές προχωρούν, τις παρακολουθούμε αυτές τις συνομιλίες ώρα την ώρα”. Επίσης είχε υπογραμμίσει ότι το Παρίσι είχε “επαφές, προφανώς, με τις ισραηλινές αρχές”, αλλά και με “φιλικές μεσολαβήτριες δυνάμεις με τη Χαμάς για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων μας κι όλων των ομήρων”.

Επίσης είχε βεβαιώσει την οικογένεια της Μία Σεμ, νεαρής Γαλλοϊσραηλινής ομήρου, βίντεο της οποίας έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Χαμάς, και όλους τους συγγενείς ανθρώπων που αγνοούνται μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, για την υποστήριξή του και την “αφοσίωσή” του.

Η μητέρα της Σεμ ικέτευσε την Τρίτη “τους ηγέτες του κόσμου” για την απελευθέρωση της κόρης της.

Ο απολογισμός των Γάλλων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 28 και των αγνοουμένων σε 7, μεταξύ των οποίων ορισμένοι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

BBC: Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς συζητά το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ορισμένων ομήρων, με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε κάτι τέτοιο.

Εκτιμάται ότι στη Γάζα παραμένουν περίπου 200 όμηροι, ορισμένοι από τους οποίους κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες, εκτός της Χαμάς.

Σύμφωνα με το BBC, η ύπαρξη των ομήρων είναι ένας πολύπλοκος παράγοντας για το στόχο του Ισραήλ για χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Δραματική η κατάσταση στη Γάζα, ξεμένουν από κάυσιμα τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, καθώς η πολυαναμενόμενη παράδοση βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με το πώς να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες δεν θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε την Τετάρτη μια συμφωνία με το Ισραήλ για την είσοδο νερού, τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η βοήθεια ενδέχεται να μην εισέλθει στη Γάζα την Παρασκευή, όπως αναμενόταν, επειδή δεν είχε ακόμη συμφωνηθεί μια διαδικασία για την επαλήθευση των προμηθειών.

Το Ισραήλ ζήτησε από τον ΟΗΕ να επιθεωρήσει τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη μεταφορά βοήθειας από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα στα νότια σύνορα του θύλακα.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ήθελαν να διασφαλίσουν μια σταθερή ροή βοήθειας, αντί για μια εφάπαξ παράδοση 20 φορτηγών, πρόσθεσε ο λαός.

Πριν από τον πόλεμο, περίπου 450 φορτηγά έμπαιναν στη λωρίδα από την Αίγυπτο σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ. Άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι υπήρχαν περίπου 100 φορτηγά από υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλους χορηγούς έτοιμα να περάσουν στη Γάζα.

Επιπλέον, επτά νοσοκομεία και 21 κέντρα υγείας δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, «λόγω έλλειψης καυσίμων» στις γεννήτριες, λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε την Παρασκευή ότι «ενθαρρυνόταν από [εσωτερικές] αναφορές ότι οι διαφορετικές πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες και ότι η πρώτη παράδοση πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη μέρα περίπου».

«Βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με όλες τις σχετικές πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι μια επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και με τις κατάλληλες συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ ζήτησε επίσης από την Αίγυπτο να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων ασθενών και τραυματιών, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες.

Διαβάστε επίσης:

BBC: Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Γάζα – Άγιος Πορφύριος: Στους 18 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας (photos/videos)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί η Ιερουσαλήμ φοβάται την δημιουργία «τρίτου μετώπου» στη Δυτική Όχθη (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16