search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 08:43
MENU CLOSE

Κρίσιμη και η ψυχοεκπαίδευση των ασθενών με καρκίνο του μαστού

25.10.2023 11:07
Untitled design (2)

Κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ανασφάλεια, άγχος, φόβος. Αυτά τα συναισθήματα που βασανίζουν την ασθενή με καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα όταν έχει βιώσει και την τραυματική εμπειρία της μαστεκτομής.

Έρευνες έχουν δείξει πως το 50% των γυναικών που χρειάστηκε να υποβληθούν σε πλήρη μαστεκτομή παρουσίασαν κατάθλιψη και διαταραχές που αφορούσαν στην εικόνα του σώματος. Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα και είναι καλό να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο του σώμα της ασθενούς που υποφέρει αλλά βασανίζεται και η ψυχή της. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο η ασθενής να έχει ψυχολογική υποστήριξη που θα την βοηθήσει να «θεραπευθεί» και ψυχικά όπως και την οικογένειά της που υποφέρει μαζί της.

«Η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία -ενώ είναι βασικά μέρη της θεραπείας- μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών είτε αμέσως μετά τη θεραπεία είτε μήνες ή χρόνια αργότερα» επισημαίνει η κ. Άννα Χατζηδημητρίου , ΒΑ, MSc Ψυχολόγος Υγείας, Ειδικευμένη στην Ψυχο-ογκολογία και στον Χρόνιο Πόνο, St Thomas & Guy's Hospital, UK, Διευθύντρια Τμήματος Ψυχολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Ιδρύτρια Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής της Υγείας «Live Well – Be Well» και προσθέτει πως «οι συνεχείς μεταβολές στην υγεία της ασθενούς και οι σωματικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη είναι αδύνατο να μην επηρεάσουν και τον ψυχισμό της».

Πως μπορεί να βοηθήσει όμως η ψυχοεκπαιδευση την ασθενή με καρκίνο του μάστου;

«Η Ψυχοεκπαίδευση είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να γνωρίσει η ασθενής και η οικογένεια της σφαιρικά τη νόσο και τις συνέπειες που θα φέρει στη ζωή τους. Θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν ψύχραιμα με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία της ψυχικής υγείας το πλάνο διαχείρισής τους απέναντι στον καρκίνο του μαστού» εξηγεί η κ. Άννα Χατζηδημητρίου.

Το ψυχοεκπαιδευτικό μοντέλο παρέμβασης εστιάζει σε 3 βασικούς πυλώνες

Α). Στην ενημέρωση:

 Οι ασθενείς και η οικογένεια τους θα εφοδιαστούν με τις στοιχειώδεις πληροφορίες σχετικά́ με την ασθένεια του καρκίνου προκειμένου να απλοποιηθεί η πολύπλοκη επιστημονική πληροφορία που λαμβάνουν πολύ συχνά από το ιατρικό προσωπικό.

 Δημιουργία ενσυναίσθησης σχετικά με τη νόσο και τα απαραίτητα μέτρα θεραπείας.

 Οπτικοποίηση βασικών πληροφοριών για να τις κατανοήσουν καλύτερα.

 Οργάνωση δομημένου προγράμματος, εξατομικευμένο στην αξιολόγηση του ασθενούς.

 Αμφίδρομη μεταφορά και συνδιαλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη νόσο.

Β) Στην εκπαίδευση συγκεκριμένων δεξιοτήτων για τη νόσο:

 Εστίαση περισσότερο στις δυνάμεις και λιγότερα στα ελλείμματα της ασθενούς.

 Βελτίωση της ικανότητας της πάσχουσας να διαχειριστεί καταστάσεις, κρίσεις και τις ψυχολογικές της μεταπτώσεις. Με αυτό το τρόπο ενισχύεται το προσωπικό αίσθημα αυτονομίας της ασθενούς.

 Αναπροσαρμογή της ζωής της ασθενούς και δημιουργία μιας νέας ζωής φιλικά διακείμενης με τη νόσο. Να συμπεριλάβει στη ζωή της τη σωστή διατροφή, την άσκηση (στο βαθμό που του επιτρέπουν οι αντοχές της κάθε φορά), το διαλογισμό και τη θετική ψυχολογία.

 Μετατροπή των ασθενών σε “ειδικούς” για την ασθένειά τους μέσα από τη βιωματική μάθηση.

 Διευκόλυνση του κλίματος επικοινωνίας με την οικογένεια και το υποστηρικτικό δίκτυο του ασθενούς. Το υποστηρικτικό δίκτυο μαθαίνει να δρα συνθεραπευτικά με τη θεραπεία του ασθενούς.

 Ενίσχυση και βελτίωση φροντιστικών δεξιοτήτων της οικογένειας.

Γ). Στην υποστήριξη των ασθενών και της οικογένειας τους:

 Αναπτύσσει μαχητικό πνεύμα και αισιοδοξία απέναντι στη θεραπεία της νόσου.

 Ενισχύει το προσωπικό αίσθημα της αυτάρκειάς της.

 Καλλιεργεί την ικανότητα προσαρμογής της στις νέες καταστάσεις.

 Μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα της σχετικά με την ασθένεια και να τα επικοινωνεί με τον σωστό τρόπο.

«Με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της επιστήμης της ψυχολογίας δίνονται σήμερα σε κάθε γυναίκα δύο ισχυρά όπλα απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Σήμερα μπορεί να είναι ιάσιμη ασθένεια κατά ένα σημαντικό ποσοστό εάν ανιχνευθεί έγκαιρα, και για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να μη φοβούνται την έγκαιρη διάγνωση καθώς η πρόληψη σώζει ζωές» καταλήγει η κ. Χατζηδημητρίου.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του μαστού: Αισιοδοξία για την ανοσοθεραπεία – Τι έδειξαν οι νέες μελέτες

Βλέπεις συχνά ταινίες; Πώς επηρεάζεται η ψυχική σου υγεία

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Προσοχή στα «παντοτινά χημικά» – Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 08:42