search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 07:23
MENU CLOSE

«Ζήτημα Παιδείας»

25.10.2023 06:06
ganiatsos pasok99- new

Σχολεία απαρχαιωμένα και υποστελεχωμένα, ανεπαρκείς και ακατάλληλες υποδομές, υποχρηματοδότηση, έξαρση φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι μεγάλα και φλέγοντα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ασφυκτιούν, ενώ παράλληλα η εκπαιδευτική διαδικασία βάλλεται από τόσους άλλους εξωγενείς παράγοντες. Η ολιγωρία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι καταφανής. Παρορώντας, όλα αυτά τα ζητήματα που ταλανίζουν την παιδεία στη χώρα μας, η κυβέρνηση αρκείται σε μια άγονη πολιτική, που όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αλλά, δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, τα πολλαπλασιάζει.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρουσίασε τις «12 Προτάσεις του για την Παιδεία», στα Ιωάννινα, στη θεματική εκδήλωση “Παιδεία και ανισότητες”. Πρόκειται για τον τελευταίο σταθμό ενός τριήμερου οδοιπορικού στην Ήπειρο για τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου την Κυριακή 22 Οκτωβρίου του 2023, μίλησε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Το οδοιπορικό ξεκίνησε από την Άρτα και την Πρέβεζα, με επισκέψεις σε ΕΠΑΛ, στο ειδικό δημοτικό σχολείο Άρτας και στην Σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, συνεχίστηκε στην Ηγουμενίτσα με επαφές με φορείς και επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο, ενώ έκλεισε την Κυριακή στα Γιάννενα με την ομιλία του Προέδρου.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα προγραμματικό πλαίσιο 12 σημείων με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις του κινήματος, που αποσκοπούν σε μια ισχυρή δημόσια παιδεία. Εξάλλου, η Δημοκρατική Παράταξη ήταν ανέκαθεν υπεύθυνη για τις μεγάλες και προοδευτικές αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, προτάσσεται η αύξηση της δημόσιας δαπάνης στη παιδεία, ούτως ώστε να φτάσει σταδιακά στη μέση δαπάνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω, δίδεται έμφαση στην ενίσχυση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Προς τούτο, απαιτούμενος είναι ένας ριζικός εκσυγχρονισμός, ενώ αναγκαία καθίσταται και η εφαρμογή των 16 δεικτών ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμφίβολα, προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας θα συμβάλουν στην κάλυψη των μαθησιακών κενών, αλλά και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων. Δεν νοείται να μην υπάρχει ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή και κάθε εκπαιδευτικό, καθώς και ένας διαδραστικός πίνακας με υπολογιστή σε κάθε τάξη. Αναγκαία κρίνεται και η στήριξη του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και η πιστοποίηση ξένης γλώσσας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ως την Γ’ Γυμνασίου. Φυσικά, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και των δομών της. Το σχολείο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης συνιστά απόλυτη προτεραιότητα.

Επιπροσθέτως, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Δια βίου μάθηση, με σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής. Τούτο, δε, θα επιτευχθεί με την κατοχύρωση επαγγελμάτων και τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σήμερα, η ραγδαία αύξηση των περιστατικών βίας στα σχολεία καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη για ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, θωρακισμένο με υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προτείνει, επίσης, την καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σαφώς, απαιτούμενη είναι και η οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών, που το διαμορφώνουν. Τέλος, χρειαζόμαστε εξωστρεφή Πανεπιστήμια, με σύνδεση με την παραγωγή και την τοπική ανάπτυξη, με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Μάλιστα, μετά το τριήμερο οδοιπορικό για την Παιδεία στην Ήπειρο, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  επιχειρεί να ανοίξει ξανά τους διαύλους διαβούλευσης. Προς τούτο, απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να σχολιάσουν και να συνδιαμορφώσουν το ως άνω προγραμματικό πλαίσιο των 12 σημείων για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

Σε μια εποχή που όλα δείχνουν να παραλύουν, η ισχυρή δημόσια παιδεία είναι ο πιο ουσιαστικός μοχλός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Γι’αυτό, θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για μια στιβαρή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για την ενισχυμένη ειδική αγωγή, για σχολεία χωρίς βία και πανεπιστήμια φάρους έρευνας και καινοτομίας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Ο Παναγιώτης Γκανιάτσος είναι  Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω, LLM Ποινικού Δικαίου, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Αν. Τομεάρχης Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Διαβάστε επίσης:

Πότε παραγράφονται οι πολιτικές απόψεις;

Άλλος σκοτώνει άλλος πληρώνει…

«Γιατί» και «πως» θα διεξαχθεί η χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 07:22