search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:28
MENU CLOSE

Γάζα: Θέμα αλλαγής ηγεσίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη θέτει Ισραηλινός διπλωμάτης

26.10.2023 06:05
polemos-israil-new

Ο Γκέρσον Μπασκίν διετέλεσε διαπραγματευτής του Ισραήλ για θέματα ανταλλαγής ομήρων και έπαιξε ρόλο κλειδί στην απελευθέρωση του Ισραηλινού στρgeατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείτο αιχμάλωτος από την Χαμάς από το 2006 έως το 2011.

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει πρέπει να γίνει «καμπανάκι για να ξυπνήσουν» οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, προειδοποίησε ο ισραηλινός διπλωμάτης και συγγραφέας και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής ηγεσίας και στις δύο πλευρές.

Ο Γκέρσον Μπασκίν, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Διαπραγματευτής: Απελευθερώνοντας τον Γκιλάντ Σαλίτ από την Χαμάς», δεν έχει σήμερα κάποια επίσημη θέση, αλλά διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με την ισραηλινή κυβέρνηση, όσο και με την Χαμάς.

«Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν το ότι φτάσαμε σε αυτή την τόσο τρομερή κατάσταση», δήλωσε ο Γκέρσον Μπασκίν στην Κριστιάν Αμανπούρ, του CNN. «Πρέπει να είναι καμπανάκι εγρήγορσης για το Ισραήλ, ότι δεν μπορείς να κρατάς υπό κατοχή έναν λαό για 56 χρόνια και να περιμένεις ότι θα έχεις ειρήνη. Δεν μπορεί να κρατάς κλειδωμένους δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε μια ανοιχτή φυλακή και να περιμένεις ότι θα μένουν σιωπηλοί».

«Και για τους Παλαιστίνιους, πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι για εγρήγορση, γιατί αν υποστηρίζεις ριζοσπάστες φανατικούς ηγέτες και αρνείσαι να αναγνωρίζεις τη ζωή άλλων ανθρώπων που ζουν στη γη σου, να μην τους αναγνωρίζεις τα ίδια δικαιώματα με τα δικά σου, τότε θα υποφέρεις», πρόσθεσε ο Γκέρσον Μπασκίν.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού διπλωμάτη στο CNN έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι είναι μια προσωπικότητα με μεγάλο κύρος στο Ισραήλ και επιπλέον έγιναν σε μία περίοδο όπου δείχνει να έχει χαθεί η λογική.

Ωστόσο στο περιθώριο των πολεμικών συγκρούσεων, αρκετοί αναλυτές αναρωτιούνται τι θα επέλθει την επομένη της εκεχειρίας, με όποιους όρους κι αν επιτευχθεί. Όταν ηχήσουν οι σάλπιγγες της εκεχειρίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να λογοδοτήσει για το φιάσκο του ισραηλινού στρατού στις 7 Οκτωβρίου.

Αλλά και ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν έχει πλέον κανένα κύρος στον παλαιστινιακό λαό και θα χρειαστεί να διευκολύνει τη διαδικασία διαδοχής του.

Διαβάστε επίσης:

Ζωή στα χαλάσματα της Γάζας: Γιατροί ξεγεννούν σοβαρά τραυματισμένη Παλαιστίνια – Βίντεο ντοκουμέντο

«Αδειάζουν» οι NYT το Ισραήλ για τα περί ρουκέτας της Χαμάς στο νοσοκομείο της Γάζας (videos)

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία: «Πρόβα Αποκάλυψης» με ασκήσεις για μαζικό πυρηνικό χτύπημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:27