search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 19:01
MENU CLOSE

«Αδειάζουν» οι NYT το Ισραήλ για τα περί ρουκέτας της Χαμάς στο νοσοκομείο της Γάζας (videos)

25.10.2023 16:07
gaza_nosokomeio_2510_1920-1080_new
credit: AP

Οι New York Times καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και Αμερικανών αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με το μακελειό σε νοσοκομείο της Γάζας.

Συγκεκριμένα, μετά από ανάλυση υλικού από τη στιγμή της έκρηξης, ερευνητές της αμερικανικής εφημερίδας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρουκέτα ήταν του Ισραήλ και όντως εξερράγη κατά λάθος, αλλά αρκετά μακριά από το νοσοκομείο.

Ειδικότερα, το βίντεο δείχνει ένα βλήμα να διαπερνά τον ουρανό πάνω από τη Γάζα και να εκρήγνυται στον αέρα. Δευτερόλεπτα αργότερα, μια άλλη έκρηξη φαίνεται στο έδαφος. Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας συνέβη από αποτυχημένη εκτόξευση παλαιστινιακής ρουκέτας που έπεσε στο έδαφος.

Σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times, ο πύραυλος που φαίνεται στο βίντεο πιθανότατα δεν είναι αυτός που προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα εξερράγη στον ουρανό περίπου δύο μίλια μακριά, όπως διαπιστώνουν οι NYT και είναι άσχετη με όσα ακολούθησαν.

Το πόρισμα των ΝΥΤ δεν απαντά στο τι πραγματικά προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli ή ποιος είναι υπεύθυνος, όμως θέτει υπό αμφισβήτηση ένα από τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για να υποστηρίξουν ότι δεν ήταν εκείνοι υπεύθυνοι.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και Παλαιστίνιοι μαχητές αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη στο νοσοκομείο. Πολλά βίντεο που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από τους NYT δείχνουν ότι οι μαχητές εκτόξευαν δεκάδες ρουκέτες από τα νοτιοδυτικά του νοσοκομείου λίγα λεπτά πριν και η πύρινη έκρηξη στο νοσοκομείο συνάδει με μια αποτυχημένη ρουκέτα που έπεσε πολύ κοντά στο στόχο της με αχρησιμοποίητα καύσιμα.

Το υλικό δείχνει επίσης ότι γινόταν ισραηλινός βομβαρδισμός και ότι δύο εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο φαίνονται μέσα σε δύο λεπτά από το χτύπημα. Ο ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στους NYT ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν έπλητταν «σε απόσταση που έθετε σε κίνδυνο το νοσοκομείο», αλλά αρνήθηκε να πει πόσο μακριά ήταν το πλησιέστερο χτύπημα.

Οι NYT κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος στο βίντεο δεν ήταν ποτέ κοντά στο νοσοκομείο. Εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ, όχι από τη Γάζα, και φαίνεται να εξερράγη πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, τουλάχιστον δύο μίλια μακριά από το νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης:

Σαλβίνι κατά Ερντογάν: «Αηδιαστικές οι δηλώσεις του για τη Χαμάς» – Ακυρώνει την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος

Πόλεμος στη Γάζα : H βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Οχρίδα: Tο κρυμμένο διαμάντι στη Βόρεια Μακεδονία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 19:01