search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:56
MENU CLOSE

Οχρίδα: Tο κρυμμένο διαμάντι στη Βόρεια Μακεδονία

25.10.2023 13:37
Untitled design (7)

Πρόσκληση για γεύμα σε εστιατόριο δίπλα στη λίμνη. Λευκά λινά τραπεζομάντηλα, άψογη εξυπηρέτηση από το προσωπικό και προσεγμένο μενού. Έρχεται η ώρα του λογαριασμού και εκτιμάς ότι θα χρειαστεί να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα δύο άτομα που έχουν γευματίσει πήραν από τρία πιάτα και ήπιαν ένα μπουκάλι κρασί καμπερνέ-σοβινιόν. Ο λογαριασμός έρχεται και δεν πιστεύεις στα μάτια σου: 64 ευρώ!

Είναι μία από τις εκπλήξεις που κρύβει η Λίμνη Οχρίδα, που ακόμα είναι ελάχιστα γνωστή, αλλά εξελίσσεται σε τουριστικό hot spot της Βόρειας Μακεδονίας.

Το τοπίο είναι εκπληκτικό, η περιοχή κυριολεκτικά κολυμπά στην ιστορία και είναι ανερχόμενος προορισμός για τους λάτρεις του κρασιού. Η πόλη της Οχρίδας είναι γραφική, φιλική και οι κάτοικοι φιλόξενοι.

Δείχνουν στον επισκέπτη τις πύλες της πόλης, που χτίστηκαν τον 4 ο αιώνα, επισημαίνουν την τεράστια ιστορία που κρύβουν οι «εκκλησίες- νοσοκομεία» του 14 ου αιώνα, όπου έμπαιναν σε καραντίνα οι ασθενείς με πανούκλα, εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τα σπίτια του 18 ου αιώνα, που χτίστηκαν με την σοφία του λαϊκού αρχιτέκτονα και μέχρι σήμερα στέκουν αγέρωχα. Στις ατραξιόν συμπεριλαμβάνεται το ελληνιστικό αμφιθέατρο, που ανακαλύφθηκε τυχαία στη δεκαετία του 1980 και η εκκλησία της Παρθένου, του 13 ου αιώνα, που αποκαλείται και «Σιστίνα Καπέλα» της Βόρειας Μακεδονίας, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Το «μάθημα ιστορίας» συνεχίζεται όταν πάρεις ένα από τα σκάφη που κάνουν εκδρομές στην ανατολική ακτή της λίμνης: το σκάφος θα περάσει από τον προϊστορικό οικισμό και θα σταματήσει για μία επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Ναούμ, όπου οι θρύλοι συντηρούν στη μνήμη των ντόπιων τα θαύματα που έκανε ο άγιος τον 10 ο αιώνα.

Η νότια και ανατολική ακτή της λίμνης περιβάλλεται από το Εθνικό Πάρκο που εκτείνεται σε περίπου 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πολλές περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν επαρκή σήμανση. Οι τολμηροί ανεβαίνουν όμως στα υψίπεδα του Εθνικού Πάρκου, για να κάνουν κάμπινγκ στην άγρια φύση.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αμπελώνες και οινοποιία όπου δοκιμάζεις εξαιρετικά κρασιά, όπως το μουσκάτ και αρώματα λουλουδιών, το σεμιγιόν και την ντόπια ποικιλία βράντατς, που συνοδεύονται από εξαιρετικά τυριά και κρέατα.

Την επόμενη μέρα για να συνέλθεις από την οινοποσία, είναι χρήσιμος ένας περίπατος στους λόφους πάνω από την λίμνη, κοντά στο κέντρο της Οχρίδας, για να ανέβεις μέχρι το ναό του Αγίου Ιωάννη, μία εκκλησία του 13ου αιώνα στολισμένη με κυπαρίσσια, όπου μπορείς να κάνεις πικ-νικ απολαμβάνοντας τη θέα στη λίμνη.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Οχρίδα δεν βρίσκονται ακόμα στον παγκόσμιο χάρτη των τουριστικών προορισμών, αλλά οι προοπτικές είναι εξαιρετικές και πολύ σύντομα θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης για όσους ψάχνουν νέες προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση – Δεν εγκρίναμε τις φρικαλεότητες που διαπράττει το Ισραήλ»

Πόλεμος στη Γάζα: Δραματική προειδοποίηση του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική καταστροφή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνάντηση Χεζμπολάχ – Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:55