search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:14
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα : H βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

25.10.2023 14:09
rania-jordan

Δριμύ κατηγορώ κατά των δυτικών ηγετών για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην παλαιστινιακή κρίση και για αποτυχία να καταδικάσουν τους θανάτους αμάχων εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, εξαπέλυσε η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.

Μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπουρ, η βασίλισσα Ράνια είπε: «Οι άνθρωποι σε όλη την Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της Ιορδανίας, είμαστε σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτή την καταστροφή. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπουμε τον κόσμο να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Όταν έγινε η 7η Οκτωβρίου η διεθνής κοινότητα αμέσως στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και καταδίκασε την επίθεση… αλλά αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας», είπε στο CNN η βασίλισσα της Ιορδανίας.

«Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία που υπάρχει τόσος πόνος και ο κόσμος ούτε καν ζητά εκεχειρία. Η σιωπή είναι εκκωφαντική και για πολλούς στην περιοχή μας καθιστά συνένοχη την Δύση», πρόσθεσε. «Μας λένε ότι είναι λάθος να σκοτώνεις μια οικογένεια σημαδεύοντάς την, αλλά είναι εντάξει να τους βομβαρδίζεις και να τους σκοτώνεις; Είναι προφανές ότι υπάρχουν διπλά στάνταρντς εδώ» επισήμανε.

«Ως μητέρα, βλέπουμε Παλαιστίνιες μητέρες που είναι υποχρεωμένες να γράψουν τα ονόματα των παιδιών τους στα χέρια τους, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πεθάνουν από κάποιο βομβαρδισμό. Θέλω να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιες μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους το ίδιο με τις άλλες μητέρες σε όλο τον κόσμο», τόνισε η βασίλισσα της Ιορδανίας.

Οι Άραβες ηγέτες έχουν εκφράσει εκνευρισμό για την απροθυμία των ΗΠΑ να προσπαθήσουν να πείσουν το Ισραήλ να χαλαρώσει τον ασφυκτικό κλοιό στην Γάζα. Η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Παλαιστινιακή Αρχή ακύρωσαν την συμμετοχή τους σε σχεδιαζόμενη σύνοδο στην Ιορδανία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Μπάιντεν στην περιοχή.

Μάλιστα ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο CNN ότι «δεν συζητούμε τώρα για εκεχειρία». «Στην πραγματικότητα δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα για εκεχειρία. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εξακολουθούν να δουλεύουν για να εντοπίσουν την ηγεσία της Χαμάς, θα εξακολουθήσουμε να τους υποστηρίζουμε και να τους δίνουν βοήθεια σε θέματα ασφάλειας», είπε ο Τζον Κίρμπι.

Μάλιστα οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών, επειδή στο σχέδιο που υπεβλήθη για ψηφοφορία δεν υπήρχε αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Την ίδια στάση κράτησε και η Βρετανία.

Ερωτηθείσα από την Κριστιάν Αμανπούρ ποια είναι η θέση του βασιλιά της Ιορδανίας, η βασίλισσα Ράνια είπε ότι οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα έχουν δύο επιλογές. «Ουσιαστικά τους δίνεται η επιλογή μεταξύ απέλασης ή εξόντωσης, μεταξύ εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας. Και κανένας δεν θα έπρεπε να έχει τέτοιου είδους επιλογές. Ο λαός της Παλαιστίνης δεν θα πρέπει να εξαναγκαστεί και πάλι σε μετεγκατάσταση», είπε η βασίλισσα της Ιορδανίας.

Η βασίλισσα Ράνια επισήμανε επίσης ότι η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή δεν άρχισε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, προσθέτοντας: «τα περισσότερα δίκτυα αποκρύπτουν την ιστορία υπό τον τίτλο ΄ Το Ισραήλ σε πόλεμο ‘ . Αλλά για πολλούς Παλαιστίνιους από την άλλη πλευρά του τείχους, από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος, ο πόλεμος δεν σταμάτησε ποτέ».

«Είναι μια ιστορία που κρατάει 75 χρόνια, μια ιστορία θανάτου και προσφυγιάς για τον παλαιστινιακό λαό. Μια ιστορία κατοχής, υπό ένα καθεστώς απαρτχάιντ, που καταλαμβάνει γη, κατεδαφίζει σπίτια, κατάσχει εδάφη, εισβάλλει στρατιωτικά και κάνει νυχτερινές επιδρομές», τόνισε η βασίλισσα της Ιορδανίας.

Διαβάστε επίσης:

Οχρίδα: Tο κρυμμένο διαμάντι στη Βόρεια Μακεδονία

Ερντογάν: «Η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση – Δεν εγκρίναμε τις φρικαλεότητες που διαπράττει το Ισραήλ»

Πόλεμος στη Γάζα: Δραματική προειδοποίηση του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική καταστροφή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:13