search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:13
MENU CLOSE

Σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα – Ένα πρώτο σχόλιο

26.10.2023 06:08
marizeta_antonopoulou_new

Το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι επιχειρεί να αλλάξει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων επί τω χείρω (αλήθεια πόσο χειρότερα ακόμα;). Ο στόχος του το τελευταίο διάστημα φαίνεται να είναι η διάρθρωση και ο τρόπος λήψης των διαφόρων σταθερών επιδομάτων, παιδιού/γέννας και ανεργίας.

Τα επιδόματα θα αρχίσουν να παρέχονται όχι με την μορφή μετρητών ή κατάθεσης στην τράπεζα αλλά κάρτας αγορών. Η αλλαγή αυτή έχει στόχο την σταθερή μετακίνηση ενός μέρους των κρατικών παροχών προς την αγορά ειδών, πάγιο και κάθετο αίτημα των μεγάλων καταστημάτων. Ειδικά το επίδομα γέννας, το οποίο σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από την πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πλήρη σύμπλευση με τους μεγάλους κλινικάρχες, φαίνεται ότι δεν εξυπηρετεί πλέον την αρχική του στόχευση. Έτσι ένα κομμάτι του, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο, θα δίνετε ως κάρτα αγορών και όχι κάρτα πληρωμών.

Αν αυτές οι αλλαγές, φαντάζουν έως και εύχρηστες, δεν ισχύει το ίδιο με τις πληροφορίες που διοχετεύονται από το υπουργείο για το επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, πηγές άφησαν αν εννοηθεί ότι το επίδομα θα συνδυαστεί με την μορφή αναγκαστικής -οικειοθελούς- απασχόλησης. Όπως είχαμε προειδοποιήσει και από αυτό το μέσο, ήδη από τον Αύγουστο, οι κ. Γεωργιάδης-Μητσοτάκης αποφάσισαν να αντιγράψουν -με τεράστια καθυστέρηση και με αμφίβολα αποτελέσματα- το παράδειγμα της Γερμανίας προ 20ετίας. Τα συμβόλαια μηδενικών ωρών, ήταν ο προπομπός της πλήρους ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας χωρίς κανόνες και χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Η σύνδεσή τους με το επίδομα εργασίας, δεν θα πετάξει απλά μεγάλο πλήθος ανέργων εκτός κρατικής στήριξης, αλλά θα δημιουργήσει ένα στρατό ανέργων στα όρια της κοινωνίας. Η αντίληψη ότι ο εργοδότης μπορεί να καλεί όποιον θέλει, όποτε θέλει, με όσα χρήματα θέλει, για όσες ώρες θέλει, δημιουργεί έναν στρατό επισφαλών εργαζομένων. Πολύ περισσότερο όμως διογκώνει το πιο σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, την παραγωγή με ένταση εργασίας και όχι την παραγωγή υψηλής εξειδίκευσης και τεχνολογίας.

Το πρόβλημα κκ. Γεωργίαδη/Μητσοτάκη, είναι η σύνδεση των άνεργων εργαζομένων χαμηλών προσόντων με καταναγκαστικά mini jobs του 1ευρώ ή η προσέλκυση υψηλά ειδικευμένα εργατικού δυναμικού μέσω της μείωσης των ωρών εργασίας και της αύξησης του μισθού;

Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου είναι Α. Τομεάρχης Εργασίας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και Διδάσκουσα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε επίσης:

Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί θέμα προτεραιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο

Δια χειρός Αλέξη Τσίπρα ή τρεις διαγραφές κι ένα υστερόγραφο!

«Ζήτημα Παιδείας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09