search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 09:38
MENU CLOSE

Το δίλημμα της Έφης, οι κυανόκρανοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι κίτρινες κάρτες Μητσοτάκη σε υπουργούς και το ευρωψηφοδέλτιο του Νίκου

26.10.2023 06:01
syriza-12-new

Καλημέρα σας

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει με αυτό που λένε για τους υπό κρίση γάμους: «Το διαζύγιο έχει επέλθει και μένει να δούμε ποιος θα… κρατήσει το σπίτι». Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για μαζική έξοδο των διαφωνούντων.

Την πίεση την ασκούν κυρίως στελέχη της Ομπρέλας με επικεφαλής τον Τσακαλώτο.

Οι περισσότεροι δεν είναι βουλευτές και πιστεύουν ότι όσο νωρίτερα φύγουν τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να φτιάξουν κάτι βιώσιμο. Σε ό,τι αφορά την Αχτσιόγλου το δίλημμα είναι πιο ισχυρό.

Φεύγει και ηγείται μιας μικρής ομάδας βουλευτών με άδηλο μέλλον, ή μένει και περιμένει να δει τι ταμείο θα κάνει ο Κασσελάκης στις ευρωεκλογές;
Δεν την πήραν και τα χρόνια!

Οι βουλευτές και κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη από την άλλη είναι περισσότερο επιφυλακτικοί, αλλά αντιμετωπίζουν και αυτοί ένα ισχυρό δίλημμα: Να κάνουν ένα αβέβαιο βήμα εξόδου, ή να παραμείνουν με τον κίνδυνο να απαξιωθούν από την ηγετική ομάδα;
 
Τώρα, αν υποθέσουμε ότι θα γίνει η διάσπαση, ανοίγουν άλλα θέματα:
 
● Το νέο σχήμα θα είναι βιώσιμο; Άλλο να φύγεις από ένα κόμμα του 35% και άλλο να φύγεις από ένα κόμμα που πήρε 18% στις εκλογές και από τότε πέφτει συνεχώς.
 
● Το νέο σχήμα θα έχει αρχηγό ή θα είναι μια συλλογικότητα χωρίς καθαρούς ρόλους;
 
● Αν έχει αρχηγό, ποιος είναι διατεθειμένος να παίξει αυτόν τον ρόλο; Θα είναι αρχηγός κοινής αποδοχής;

Κυανόκρανοι

Μαθαίνω ότι με αφορμή και την επιστροφή σήμερα του Κασσελάκη στην Ελλάδα, εκδηλώνεται μία κίνηση «εκτόνωσης» ή «αναδίπλωσης» στο θέμα των διαγραφών.

Για την ακρίβεια, κάποια στελέχη, «κυανόκρανους» τους λένε στην Κουμουνδούρου, παροτρύνουν τον πρόεδρο (κυρίως με sms και email, λόγω της απόστασης) να μην επιμείνει στις διαγραφές των «4», αλλά να κάνει μία χειρονομία «γενναιοψυχίας», όπως λένε, ώστε να δείξει πόσο «υπεράνω» είναι από τους διαφωνούντες και να τους τη χαρίσει.

Σε απλά ελληνικά, να καταπιεί ό,τι δεν καταπίνεται, να ανεχτεί ό,τι δεν γίνεται ανεκτό και να αυτοεξεφτιλιστεί ο Κασσελάκης για να μην στεναχωρηθεί ο Βίτσας, που έχει έτοιμο καινούργιο κόμμα ή ο Φίλης, ο Σκουρλέτης και ο Τζουμάκας που έχουν σύρει τα εξ αμάξης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κορυφαίος του χορού των κυανοκράνων, αλλά με δημόσια ανάρτηση και όχι με sms βέβαια, είναι ο Γιάννης ο Δραγασάκης, που θα ήθελε να πάει για καμιά δεκαετία ο Κασσελάκης να κολλάει αφίσες και να κουβαλάει καφέδες στους ινστρούχτορες της Κουμουνδούρου και μετά να έχει αξιώσεις για αξιώματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «στεναχώρια» Μητσοτάκη και οι κίτρινες κάρτες του υπουργού

Με αυτά και με άλλα που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπω να έχει και μεγάλη στεναχώρια ο πρωθυπουργός. Παρόλα αυτά, τους είπε στον πρωινό καφέ, «να ασχοληθούμε με τα προβλήματα και αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ να βράζει στο ζουμί του».

Στα «δικά του» τώρα, να σας πω ότι άφησε πίσω του την διάθεση να κάνει 3-4 αλλαγές στην κυβέρνηση κολλητά με τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορεί να προκύψει καμιά αλλαγή από μια καραμπόλα ή από κανένα φάουλ υπουργού, κυρίως δε, από κάποιον που έχει ήδη δύο κίτρινες κάρτες. Αλλά και αυτό δεν το βλέπω σύντομα.

Ψάχνει διεύρυνση ο Ανδρουλάκης

Από το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ, μου λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ψάχνει για το ευρωψηφοδέλτιο πρόσωπα που να σηματοδοτούν τη διεύρυνση του Κινήματος.

Βλέπετε, μπορεί να μην το λέει ακόμα τόσο ανοιχτά όσο θα περίμενε κανείς, αλλά ο στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι παρά η δεύτερη θέση. Και με κάπως ισχυρό ποσοστό. Οτιδήποτε άλλο – η τρίτη θέση για παράδειγμα, ή ακόμα και η δεύτερη αλλά με ισχνό ποσοστό στα επίπεδα του 13% – θα συνιστά αποτυχία.

Βέβαια, διεύρυνση δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Πρέπει να σηματοδοτείται από ισχυρά πρόσωπα.

Μου λένε ότι η Γεωργία Γεννιά, η οποία πήγε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ (έγινε βουλευτής εκεί) και τώρα επέστρεψε στο Κίνημα είναι μία ιδέα.

Η άλλη ιδέα, που όμως δεν είναι διεύρυνση, είναι η Δανάη Τσακάλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Περιμένω με αγωνία τις επιλογές του προέδρου Νίκου.

Διαβάστε επίσης:

Οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για να φύγουν με την Ομπρέλα, η επικοινωνία Κασσελάκη με Έφη και οι συσκέψεις Παππά και 6+6

Κύμα διαγραφών από Κασσελάκη, πώς τη… γλίτωσε ο Τσακαλώτος, γιατί μπλέκουν τον Τσίπρα – Ποιοι γαλάζιοι βουλευτές βγαίνουν αντάρτικο

Η ανέλιξη Κασσελάκη, Δούκα «εφιάλτης» για το παλιό πολιτικό προσωπικό – Η σφήνα Παπανδρέου, ο Φαραντούρης, η Βουτυράκου κι ο Αυγενάκης 



 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12