search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:39
MENU CLOSE

Οι δημοσκοπήσεις λένε στον Κασσελάκη άλλαξέ τα όλα τώρα αλλά στα σοβαρά

27.10.2023 08:57
kasselakis_new

Παρά τις πληροφορίες και την συζήτηση που είχε προκύψει τις προηγούμενες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις που θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας θα καταλάμβανε την τρίτη θέση αυτό μέχρι στιγμής στις δύο δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί, δηλαδή της GPO και της Metron Analysis, δεν έχει συμβεί.

Όμως τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι οριακά καθώς στην δημοσκόπηση της GPO προηγείται με μόλις μία μονάδα διαφορά από το ΠΑΣΟΚ 12,9% έναντι 11,9% ενώ σε εκείνη της Metron Analysis στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στο 12% από 13,7% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση, με το ΠΑΣΟΚ στο 10,6% από 10,2%. Δηλαδή η διαφορά τους είναι 1,4%. Στην εκτίμηση ψήφου βρίσκεται στο 15,2% με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί στο 13,4% , η διαφορά δηλαδή να είναι στο 1,8%.

Είναι προφανές από την ανάγνωση των αριθμών πως αν το κλίμα εσωστρέφειας, ο εμφύλιος και οι άγριες επιθέσεις από τα στελέχη της Ομπρέλας και όχι μόνο προς τον πρόεδρο του κόμματος συνεχιστούν, στο επόμενο κύμα  δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει στην τρίτη θέση ενώ θα αρχίσει να απειλείται και από το ΚΚΕ που για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό.  Για του λόγου το αληθές στην Metron Analysis βρίσκεται στο 10,2%

Από τα στοιχεία της Metron Analysis καταδεικνύεται επίσης ότι οι σφοδρές επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι εσωκομματικοί αντίπαλοι στον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να τον πλήξουν και να τον αποδυναμώσουν έχουν κάνει τη δουλειά τους αφού στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην έκτη θέση με μόνο 14% θετικές γνώμες κάτω από τον Κυριάκο Βελόπουλο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το ποσοστό είναι προφανές ότι θα πρέπει να προβληματίσει και τον ίδιον και τον τρόπο που χειρίστηκε το προηγούμενο διάστημα την έκθεση του στα ΜΜΕ.

Απογοητεύτηκα είναι τα πράγματα και στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός αφού στην Metron Analysis ο κ. Κασσελακης συγκεντρώνει το 7% όταν ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 40% ενώ στην GPO βρίσκεται στην τρίτη θέση με 12,1% , τον Νίκο Ανδρουλάκη στην δεύτερη με 13,8% και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώτο με 48%.

Στην GPO ο κ. Κασσελάκης καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με 24,3% θετικές γνώμες πολύ κάτω από τον κ. Ανδρουλάκη που βρίσκεται στο 41,5%

Από τη στιγμή που όπως δήλωσε χθες το βράδυ στο συνέδριο του Economist φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει άμεσα να αναδομήσει  το αρχικό του προφίλ και κυρίως να εξαλείψει όλες εκείνες τις εστίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ που το υπονομεύουν και το αμφισβητούν.

Θετικό για εκείνον στην δημοσκόπηση της GPO είναι το 77,7% που κερδίζει στη απάντηση των ψηφοφόρων που ψήφισαν και θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση μετά την ανάληψη της ηγεσίας του. Ακόμη το 76,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αρνητική για την ενότητα του κόμματος τη στάση που έχουν κρατήσει τα στελέχη που βρίσκονται υπό διαγραφή. Αυτά τα δύο ποσοστά θα πρέπει να είναι πυξίδα για τις κινήσεις του κ. Κασσελάκη το επόμενο διάστημα και κυρίως για το αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην απόφασή του να ζητήσει την διαγραφή όσων του έχουνε επιτεθεί με πρωτόγνωρο τρόπο μετά τις  εσωκομματικές εκλογές ή να κάνει πίσω αποδεχόμενος επά της ουσίας τις δηλώσεις περί Τραμπ, ανικανότητας και διαπλοκής.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάει άλλωστε ότι και ο νυν συντονιστής των τομεαρχών του κόμματος Παύλος Πολάκης για να γλιτώσει την διαγραφή από τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε  επιστολή συγνώμης περνώντας πίσω όλα εκείνα που τον είχαν οδηγήσει στην πόρτα της επιτροπής δεοντολογίας.

Στην δημοσκόπηση της GPO ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει ένα προσόν που συνήθως επιζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί δηλαδή την πολυσυλλεκτικότητα τους σε όλους τους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους. Στο ερώτημα τι θεωρείται ότι είναι ιδεολογικά ο κύριος Κασσελάκης οι απαντήσεις ξεκινούν από το «αριστερός» 6,1%, «κεντροαριστερός» με 17,4%, «κεντρώος» με 15,6%, «κεντροδεξιός» με 17% και φτάνουν έως το «δεξιός» με 14,3 ενώ  ένα 20% λέει τίποτα από τα παραπάνω θεωρώντας προφανώς τον κ. Κασσελάκη κάτι εντελώς καινούργιο στο πολιτικό σκηνικό.

Τα ευρήματα αυτά δίνουν την δυνατότητα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δομήσει, εφόσον ο ίδιος το αποφασίσει και η εσωκομματική αντιπολίτευση τον αφήσει, ένα καινούργιο κόμμα που θα έχει όπως λέει τις αναφορές του στη σύγχρονη αριστερά αλλά που θα μπορεί λόγω της πολυσυλλεκτικότητας  του αρχηγού του να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρος από άλλα κομματικά κοινά  που θα μπορούσαν στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να βρουν μία ταύτιση.

Για να γίνει αυτό όμως απαιτούνται θέσεις και προτάσεις στέρεα  δομημένες που κινούνται πέρα και πάνω από τα μέχρι τώρα κομματικά στερεότυπα του ΣΥΡΙΖΑ και μια ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση που θα χαραχθεί και θα υπηρετηθεί σταθερά έτσι ώστε να ακυρώσει και τα συνεχή  ερωτήματα που θέτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι στα τηλεοπτικά πάνελς του τύπου «τι είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα που θέλει να πάει το κόμμα ο κ. Κασσελάκης». Γιατί εν πολλοίς αυτά τα ερωτήματα τα θέτει και το εκλογικό σώμα.

Το ξεκαθάρισμα της ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι χρήσιμο και αναγκαίο αν διαβάσει κανείς και την κάρτα της Metron Analysis για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣυΡιζΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει ένα 7,8% προς το ΚΚΕ ένα 3,1% προς την Πλεύση Ελευθερίας και  1,7% προς το ΜέΡΑ25.  Συνολικά ένα 12,6% προς τα αριστερά του.

Εάν με τον άλφα ή βήτα τρόπο τα στελέχη της αριστερής ομπρέλας αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ  είτε τώρα είτε στο συνέδριο είναι προφανές ότι η απώλεια αυτού του ποσοστού θα παγιωθεί. Κατ΄ αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το αντικαταστήσει με δυνάμεις που θα πρέπει να προσελκύσει από την κεντροαριστερά και το κέντρο σταματώντας παράλληλα και τις διαρροές προς το  ΠΑΣΟΚ που στην συγκεκριμένη μέτρηση φτάνουν το 6,5%. Το παρήγορο είναι πάντως πως μέσα σε αυτό το κλίμα διάλυσης που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα η συσπείρωση των οπαδών του κόμματος φτάνει στο 64,7%.

Συμπερασματικά και με βάση τα συνολικά στοιχεία των δύο δημοσκοπήσεων ο κ. Κασσελάκης πρέπει να κάνει πολλά και αποφασιστικά σε σύντομο χρονικό διάστημα αν θέλει το κόμμα του όχι απλά να διατηρήσει με ισχνό τρόπο την δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό αλλά να αναγεννηθεί και να αναβαπτιστεί.

Ως επιχειρηματίας άλλωστε θα γνωρίζει ότι αν μια επιχείρηση φυτοζωεί και έχει συνεχώς ελλείμματα και χασούρα, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και το κλείσιμο.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Οι ηγεσίες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, η γραμμή μένει ίδια

ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει το χάσμα μετά το Εκτελεστικό, «ραντεβού» των αντιμαχόμενων στην Κεντρική Επιτροπή

ΚΚΕ: Κάλεσμα συμπόρευσης προς όσους απογοητεύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:38