search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:38
MENU CLOSE

«Νεκροταφείο» η Γάζα: Πάνω από 1.000 πτώματα θαμμένα κάτω από τα ερείπια, οι νεκροί θα αυξηθούν, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

27.10.2023 15:45
gaza nekroi 876- new

Εκατόμβες θυμάτων έχουν αφήσει πίσω τους οι ανηλεείς βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα, με τις εκτιμήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων να είναι εφιαλτικές.

 Και ενώ επίσημα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 7.000 ήδη με το 70% εξ αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι έχει λάβει εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 1.000 μη ταυτοποιημένα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

“Επίσης λαμβάνουμε αυτές τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα. Δεν διευκρίνισε την πηγή των πληροφοριών αυτών.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 7.326 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.038 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό αυτόν, τον οποίο ανακοινώνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν 19.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στις 7 Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο έδαφός του.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο οποίος διανύει την 21η του ημέρα, είναι ο πιο φονικός μετά τη μονομερή απόσυρση του Ισραήλ από τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα το 2005, δύο χρόνια προτού η Χαμάς ανέλθει στην εξουσία εκεί.

ΟΗΕ: «Πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα -Αξιόπιστος ο απολογισμός νεκρών της Χαμάς» 

Η Λωρίδα της Γάζας, που από τις 7 Οκτωβρίου υφίσταται πλήρη πολιορκία και ισραηλινούς βομβαρδισμούς, χρειάζεται επειγόντως «σημαντική και συνεχή» ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο Φιλίπε Λαζαρίνι δήλωσε ότι ο οργανισμός του έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 57 εργαζομένων του στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ερωτηθείς για τους αριθμούς των νεκρών Παλαιστινίων, ο Φιλίπε Λαζαρίνι απάντησε ότι όπως στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, οι αναφορές που δίδονται από τις αρχές της Χαμάς, «θεωρούνται αξιόπιστες και κανείς ποτέ πραγματικά δεν τις έχει αμφισβητήσει».

«Την ώρα που μιλάμε, άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν, οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν», λέει στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Προσθέτει ότι τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν, ενώ οι δρόμοι έχουν αρχίσει να «ξεχειλίζουν από λύματα».

«Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τεράστιου κινδύνου για την υγεία και ο κίνδυνος ασθενειών διαφαίνεται», λέει ο Lazzarini.

Για την ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα, ο κ. Λαζαρίνι ανέφερε: «Αυτά τα λίγα φορτηγά δεν είναι τίποτα άλλο από ψίχουλα που δεν θα κάνουν τη διαφορά για τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο. Θα πρέπει να αποφύγουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι λίγα φορτηγά την ημέρα σημαίνει άρση της πολιορκίας για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια».

Ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες η UNWRA έχει «περιορίσει δραστικά» την κατανάλωση καυσίμου. «Αλλά αυτό είχε ένα κόστος. Η ομάδα μας έπρεπε να λάβει σκληρές αποφάσεις που δεν έπρεπε να κάνει κανένας εργαζόμενος στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Πριν από λίγες μέρες, προειδοποίησα ότι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανθρωπιστική μας επιχείρηση εάν δεν λάβουμε προμήθειες καυσίμων. Η προειδοποίησή μου εξακολουθεί να ισχύει».

Στην ερώτηση του BBC, για το αν η Χαμάς έχει κλέψει καύσιμα από τον ΟΗΕ, ο κ. Lazzarini απάντησε κοφτά όχι, ενώ στο ερώτημα για το αν πιστεύει πως η οργάνωση έχει αποθηκεύσει καύσιμα που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια, απάντησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει.

Ανησυχία για εγκλήματα πολέμου εκατέρωθεν

«Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου. Η συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται από το Ισραήλ στο σύνολο του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, καταγγέλλοντας επίσης τη χρήση εκρηκτικών με μεγάλη ακτίνα δράσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να μετακινηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες… και ενώ βρίσκονται υπό πλήρη πολιορκία δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με βίαιες μετακινήσεις, που συνιστούν έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε η ίδια.

«Οι τυφλές επιθέσεις που γίνονται από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης μη κατευθυνόμενων ρουκετών στο Ισραήλ, πρέπει να σταματήσουν», είπε η ίδια.

Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις «πρέπει να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους όλους τους αμάχους που έχουν συλληφθεί και συνεχίζουν να κρατούνται. Η ομηρεία συνιστά επίσης έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Σαμντσανί.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, η Σαμντασανί τόνισε ότι δεν εξαρτάται από την Ύπατη Αρμοστεία να το αποφασίσει αυτό. «Ο χαρακτηρισμός άλλων εγκλημάτων πρέπει πραγματικά να γίνει από δικαστήριο στο πλαίσιο ανεξάρτητης διαδικασίας», δήλωσε η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η μάστιγα της οπλοκατοχής σε αριθμούς – Πάνω από 35.000 θάνατοι από πυροβολισμό μόνο το 2023!

Τι δείχνει και τι αποκαλύπτει το βίντεο του ισραηλινού στρατού με την τελευταία επιχείρηση μέσα στη Γάζα (videos)

Διχασμένη η κοινή γνώμη στο Ισραήλ – Οι μισοί δεν θέλουν χερσαία εισβολή στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:34