search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:22
MENU CLOSE

New York Times: Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν πάψει να παρακολουθούν τους ασυρμάτους της Χαμάς

31.10.2023 00:07
hamas fighters

Μια αποκάλυψη που σχετίζεται με την επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ έκαναν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η μονάδα 8.200 είχε διακόψει την παρακολούθηση των φορητών ασυρμάτων των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έναν χρόνο πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κρίνοντας την επιχείρηση… «χαμένο κόπο».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, με θέμα το «φιάσκο» των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ, που οδήγησε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αναφέρεται επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να συλλέγουν πληροφορίες για τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια, έχοντας πειστεί ότι το Ισραήλ είχε καταφέρει να ελέγξει τους κινδύνους που προέρχονταν από την δράση της οργάνωσης που διοικεί από το 2007 την Λωρίδα της Γάζας.

Η επίσημη εκτίμηση των υπηρεσιών Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ ήταν από τον Μάιο 2021 ότι η Χαμάς δεν έχει λόγο να εξαπολύσει επίθεση από την Γάζα, επίθεση που θα προκαλούσε μία καταστροφική απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ, δήλωσαν στους New York Times πέντε μη κατονομαζόμενα πρόσωπα που γνώριζαν τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της ισραηλινής ηγεσίας σχετικά με την Χαμάς.

Αντ’ αυτού, οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών θεωρούσαν ότι η Χαμάς προσπαθούσε να πυροδοτήσει την βία κατά των Ισραηλινών στην Δυτική Όχθη, που διοικείται από την αντίπαλό της, την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούσαν επί μήνες να προειδοποιήσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η πολιτική αναταραχή που είχε προκαλέσει η εσωτερική του ατζέντα, και ειδικότερα το σχέδιό του για την μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας προς το συμφέρον του, είχε αποδυναμώσει την ασφάλεια του Ισραήλ και είχε ενισχύσει τους εχθρούς της χώρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχισε την εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Μία ημέρα του Ιουλίου, αρνήθηκε, μάλιστα, να συναντήσει στρατηγό ο οποίος θέλησε να τον ενημερώσει για την ύπαρξη απειλής βάσει απόρρητων πληροφοριών, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

Μάθιου Πέρι: «Φίλε μου έφυγες πολύ νωρίς», γράφει η Σάλμα Χάγιεκ – Τα νεότερα για τις συνθήκες θανάτου του

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονίζει το βίντεο με την όμηρο της Χαμάς που απελευθερώθηκε και συναντά τη γιαγιά της

Σφοδρή επίθεση Πούτιν στις ΗΠΑ: Η «αμερικανική ελίτ» πίσω από τις σφαγές αμάχων στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:20