search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:34
MENU CLOSE

Αίγυπτος: «Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια ζωές για να υπερασπιστούμε την επικράτεια» – Τανκς στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα

31.10.2023 19:37
tanks

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «θυσιάσει εκατομμύρια ζωές» για τη χερσόνησο του Σινά σε μια προφανή αναφορά στο προσχέδιο του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ που προβλέπει τη μεταφορά των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Λωρίδας της Γάζας στην περιοχή.

«Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει ποτέ να της επιβληθεί τίποτα», είπε ο Μουσταφά Μαντμπουλί, προσθέτοντας ότι τα περιφερειακά ζητήματα δεν θα επιλυθούν σε βάρος της χώρας.

Τα σχόλια του Μουσταφά Μαντμπουλί έγιναν σε μια ομιλία του κατά την επίσκεψή του στο al-Arish στο βόρειο Σινά.

Τον συνόδευαν εκατοντάδες κυβερνητικά στελέχη και δημόσια πρόσωπα.

Οι αναφορές για την πρόταση του Ισραήλ προκάλεσαν την καταδίκη των Παλαιστινίων και επιδείνωσαν τις εντάσεις με το Κάιρο.

Ωστόσο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποβάθμισε την είδηση ως υποθετική άσκηση.

Όμως η διαρροή βαθαίνει τους μακροχρόνιους αιγυπτιακούς φόβους ότι το Ισραήλ θέλει να κάνει τη Γάζα πρόβλημα της Αιγύπτου και αναβιώνει στους Παλαιστίνιους μνήμες από το μεγαλύτερο τραύμα τους – τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των μαχών γύρω από το Ισραήλ κατά τη δημιουργία του το 1948.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 8.300 Παλαιστίνιοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ άρχισε να πολεμά εναντίον της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το έγγραφο χρονολογείται στις 13 Οκτωβρίου, έξι ημέρες αφότου οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και πήραν 240 ομήρους σε μια επίθεση που προκάλεσε έναν καταστροφικό ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

Τανκς και τεθωρακισμένα

Η Αίγυπτος έχει τοποθετήσει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα.

Οι φωτογραφίες δείχνουν δεκάδες από τα οχήματα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Η Αίγυπτος φοβάται μια εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και μέχρι στιγμής έχει κρατήσει τα σύνορα σε μεγάλο βαθμό κλειστά, επιτρέποντας μόνο φορτηγά βοήθειας στη Γάζα.

Καταδίκη του ισραηλινού χτυπήματος στον προσφυγικό καταυλισμό

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Η Αίγυπτος καταδικάζει σθεναρά την απάνθρωπη στόχευση από το Ισραήλ σε ένα ολόκληρο τετράγωνο κατοικιών που άφησε εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε τον βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Προέτρεψε τις χώρες και τους αρμόδιους διεθνείς φορείς να καταδικάσουν τις επιθέσεις και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη για την παροχή προστασίας στους Παλαιστίνιους αμάχους.

Τα θύματα ήταν κυρίως γυναίκες και παιδιά, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν ολόκληρη την οικιστική πλατεία που είναι γνωστή ως Block 6.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: Ο στρατός επιχειρεί σε μεγάλη κλίμακα βαθιά στη Γάζα, την τελευταία μέρα πληρώσαμε βαρύ τίμημα

Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διακόπτουν ομιλία του Μπλίνκεν (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:34