search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:39
MENU CLOSE

Ισοπεδώθηκε προσφυγικός καταυλισμός στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Δεκάδες νεκροί

31.10.2023 17:16
Jabaliya

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο βομβαρδισμός, του οποίου ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι κατά πολύ βαρύτερος σύμφωνα με το υπουργείο, κατέστρεψε “τουλάχιστον 20 κτίρια” μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε άμεσα απάντηση. Ωστόσο στη συνέχεια επιβεβαίωσε πως ήταν δικό τους χτύπημα.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, επιβεβαίωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε το χτύπημα και είπε ότι είχε στόχο έναν ανώτερο διοικητή της Χαμάς.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των IDF και της Σιν Μπετ (της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ), ο Ιμπραχίμ Μπιάρι βρήκε τον θάνατο κατά την επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπογραμμίζεται ότι «πολλοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν μαζί με τον Μπιάρι, ενώ ο βομβαρδισμός προκάλεσε την κατάρρευση υπόγειου καταφυγίου που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για τις επιθέσεις τους.

Από την πλευρά της η Χαμάς απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ λέγοντας πως η ανακοίνωση «περί παρουσίας διοικητή της οργάνωση στην Τζαμπαλίγια είναι αβάσιμο ψέμα» ενώ παράλληλα λέει πως αυτό που έγινε εκεί είναι «μια σφαγή».

«Αυτό που βλέπετε είναι μια σκηνή που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί: τραυματισμένοι, εκατοντάδες απανθρακωμένα σώματα», είπε ο Δρ Μοχάμεντ αλ Ραν από το ινδονησιακό νοσοκομείο, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γάζα, το οποίο έλαβε πολλά από τα θύματα. «Οι ασθενείς και οι τραυματίες βρίσκονται στα πατώματα, στα κρεβάτια, στους διαδρόμους και στο χώρο υποδοχής».

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να τους δεχόμαστε. Οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς είναι από εκρηκτικά, τραύματα στο κεφάλι και ακρωτηριασμοί».

Παράλληλα, ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Γάζα δήλωσε σήμερα στο δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Η Τζαμπαλίγια είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Το πυκνοκατοικημένο στρατόπεδο στα βόρεια του πολιορκημένου θύλακα καλύπτει μια έκταση μόλις 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν περίπου 116.000 εγγεγραμμένοι πρόσφυγες στον καταυλισμό.

Ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει επανειλημμένα το στρατόπεδο από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ άλλων στις 9, 12, 19 και 22 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Ο καταυλισμός στεγάζει τρία σχολεία υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ, τα οποία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο καταυλισμός υποφέρει από συνωστισμό και έλλειψη ζωτικού χώρου.

«Τα καταφύγια είναι χτισμένα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και υπάρχει γενική έλλειψη χώρου αναψυχής και κοινωνικού χαρακτήρα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοικοι χρειάστηκε να προσθέσουν επιπλέον ορόφους στα καταφύγιά τους για να φιλοξενήσουν τις οικογένειές τους. Συχνά, αυτά στερούνται κατάλληλου σχεδιασμού. Πολλοί ζουν σε υποτυπώδεις συνθήκες», λέει.

Διαβάστε επίσης:

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διακόπτουν ομιλία του Μπλίνκεν (Videos)

Συναγερμός στο Παρίσι: Αστυνομικά πυρά κατά γυναίκας που φορούσε αμπάγια – «Υποστήριζε την τρομοκρατία»

Συναισθηματικός εκβιασμός από το Ισραήλ στον ΟΗΕ: Φόρεσαν τα κίτρινα αστέρια των Ναζί στο πέτο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:39