search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:27
MENU CLOSE

Μπλίνκεν: Στην Άγκυρα, σε επιχείρηση κατευνασμού του Ερντογάν, μετά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

01.11.2023 20:21
blinken 6543- new

Στην τουρκική πρωτεύουσα αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, καθώς όπως έγινε γνωστό την Τρίτη την Παρασκευή ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ταξίδι του Μπλίνκεν θα περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί ξανά το Ισραήλ στις 12 Οκτωβρίου και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου είχε διαρκέσει σχεδόν οκτώ ώρες.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνει τη ρητορική του κατά της Δύσης και του Ισραήλ για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση του πυρός, στρεφόμενος κατά της Δύσης συνολικά, αλλά και των ΗΠΑ, οπότε η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα πιθανόν να εντάσσεται σε επιχείρηση κατευνασμού από πλευρά των ΗΠΑ ώστε ο Τούρκος πρόεδρος να κατεβάσει τους τόνους.

Κινητά νοσοκομεία στήνει η Τουρκία στη Ράφα

Την ίδια ώρα η Τουρκία αναμένει το πράσινο φως από τις αιγυπτιακές αρχές για να λειτουργήσει τα κινητά νοσοκομεία της στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να νοσηλευτούν εκεί Παλαιστίνιοι τραυματίες, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

«Έχουμε κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες για την εγκατάσταση είκοσι νοσοκομείων εκστρατείας στο αεροδρόμιο της Ελ Αρίς, σε έναν τομέα κοντά στη Ράφα» έγραψε ο Φαχρετίν Κοτζά σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Διατηρούμε στενές επαφές με τα υπουργεία Υγείας της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης για αυτόν τον σκοπό. Αναμένουμε να μας εγγυηθούν την ασφάλειά μας και να δοθούν οι άδειες», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, παραδοσιακός σύμμαχος των Παλαιστινίων, ανέβασε τους τόνους πρόσφατα εναντίον του Ισραήλ και καταδίκασε τους βομβαρδισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Έχει ήδη στείλει στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς της Αιγύπτου πολλά αεροσκάφη με τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, γεννήτριες και θερμοκοιτίδες που προορίζονται για τους κατοίκους της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Ο «κατακλυσμός» είναι μόνο η αρχή, προειδοποιεί η Χαμάς, «είμαστε τα θύματα της κατοχής» – Νέο βίντεο του IDF από ανάκριση φερόμενου μέλους της

Θεσσαλονίκη: «Δεν ήξερα τι έκανα» είπε στην απολογία του ο 70χρονος που σκότωσε με σκεπάρνι τον γιο του

«Ο Χίτλερ είναι σχολιαρόπαιδο μπροστά στον Νετανιάχου» έγραψε Γάλλος Ολυμπιονίκης δρομέας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:26