search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:34
MENU CLOSE

Ένας παραλίγο καβγάς με τον Δένδια, το τέλος του Σχοινά από Κομισιόν, η Συρεγγέλα γραμματέας και ο κίνδυνος για Κασσελάκη

10.11.2023 06:02
KASSELAKES_SXOINAS
Eurokinissi

Δεν σας κρύβω ότι καμιά φορά παίρνω ιδέες από άσχετα πράγματα κι αρχίζω να ψάχνω διάφορα.
Για παράδειγμα έβλεπα τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες και σκέφτηκα να ρωτήσω τι γίνεται με τον Έλληνα κοινοτικό επίτροπο.

Μου είπαν λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι ευχαριστημένος από την παρουσία του Σχοινά στην Κομισιόν. Και πως πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για αλλαγή προσώπου όταν έρθει, σύντομα σχετικά, η ώρα.

Μάλιστα μου ανέφεραν ότι ο άνθρωπος που θα προταθεί για τη θέση δεν θα είναι από το περιβάλλον που υπάρχει σήμερα στο Μαξίμου, ούτε κάποιο στέλεχος από την κυβέρνηση. Σίγουρα όμως κάποιος που θεωρείται του κύκλου του πρωθυπουργού.

Περισσότερα λίαν συντόμως.

Στο τσακ αποφεύχθηκε… Κούγκι Άδωνι – Δένδια

Καθώς είμαστε στα κυβερνητικά, έχω να σας αποκαλύψω ότι η χθεσινή ημέρα ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολη για το γαλάζιο στρατόπεδο.

Έγινε τεράστια φασαρία για τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για τις επιτροπές (προανακριτική και εξεταστική), που έχουν προτείνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στα Τέμπη.
Ο Άδωνις ζήτησε συγνώμη, αφού πρώτα ξέσπασε έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Αλλά αυτή η φασαρία, απέτρεψε την εκδήλωση μίας άλλης, που ήταν έτοιμη να ξεσπάσει χθες το πρωί.
Ο Άδωνις ήταν εξοργισμένος από δημοσίευμα που εμφάνιζε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να έχει αποτρέψει τον αφελληνισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και την εκχώρησή της σε… αλλοδαπά συμφέροντα, που υποτίθεται ότι είχε δρομολογήσει εκείνος από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, την προηγούμενη τετραετία.

Η εικόνα ή ακόμα και τα υπονοούμενα του δημοσιεύματος, έτσι όπως τα είδε τουλάχιστον ο νυν υπουργός Εργασίας, τον εξόργισαν σε βαθμό, που ετοιμαζόταν για φουλ επίθεση – και στο μέσο ενημέρωσης και στον Δένδια έμαθα.

Τελικά, το ξέσπασμα της κρίσης με τα Τέμπη, «σπρώχνει» την κόντρα για την ΕΑΒ, στο μέλλον. Να δούμε όμως για πόσο καιρό θα επικρατήσει αυτή η ηρεμία…

Η Συρεγγέλα διάδοχος του Μαρινάκη

Κινητικότητα υπάρχει και στα κομματικά της ΝΔ, καθώς έχει ληφθεί η απόφαση για την αλλαγή στη θέση του γραμματέα, καθώς ο Παύλος Μαρινάκης αφοσιώνεται στα κυβερνητικά καθήκοντα, στα οποία ανταποκρίνεται και πολύ καλά.

Ο Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καταλήξει στη Μαρία Συρεγγέλα για τη θέση της γραμματέως.
Πέρα από το ότι χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του, κρίθηκε ότι έχει άριστη γνώση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος από τη… μέση και κάτω – από… ταγματάρχες, λοχαγούς, ας πούμε και χαμηλότερα. Άλλωστε από… συνταγματάρχες και πάνω τους γνωρίζει το κομματικό απαράτ και δεν προσθέτει κάτι να αναλάβει κάποιος που μιλάει μόνο με τα υψηλά δώματα. Κάπως έτσι αποκλείστηκαν στελέχη όπως η Ζωή Ράπτη, ο Μακάριος Λαζαρίδης και άλλοι, που ακούστηκαν.
Οι ανακοινώσεις οσονούπω…

Η δύσκολη άσκηση για τον Κασσελάκη

Επανέρχομαι στον Κασσελάκη, ο οποίος έχει μπροστά του ένα κρίσιμο – και δύσκολο σαββατοκύριακο.
Κάποιοι προσπαθούν να τον πείσουν ότι δεν πρέπει να πάει σε μετωπική σύγκρουση με τους αμφισβητίες στην κεντρική επιτροπή.

Του λένε δύο πράγματα: Πρώτον ότι η Ομπρέλα υπό τον Τσακαλώτο (και ίσως ακόμα δύο βουλευτές, την Πέρκα και ίσως τον Τζανακόπουλο) θα αποχωρήσει. Άρα δεν υπάρχει θέμα σε αυτό το μέτωπο, ας επιλέξει να περιμένει.

Και δεύτερον, ότι σε μία ψηφοφορία για διαγραφές μπορεί να υπάρξουν πάρα πολλά «λευκά» και αποχές, που να δείξουν τραυματισμένη την προεδρική πλευρά και τον ίδιο με απώλειες.
Και άρα να αρκεστεί σε μία πολιτική αποδοκιμασία των διαφωνούντων.

Του λένε και κάτι άλλα περίεργα. Ότι ο Κοτσακάς της επιτροπής δεοντολογίας «παίζει παιχνίδι» και δεν έστειλε το χαρτί της παραπομπής για τους «4» υπό διαγραφή και άρα η κεντρική επιτροπή δεν έχει στην ημερήσια διάταξη τέτοιο θέμα και τέτοια, για να γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Κατ’ αρχάς κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει η Ομπρέλα και δεν γίνεται να ετεροκαθορίζεται ο πρόεδρος από τις κινήσεις άλλων.

Τα περί Κοτσακά είναι αστεία, υπό την έννοια ότι η κεντρική επιτροπή μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει για οποιοδήποτε θέμα. Ακόμα κι αν αυτή η απόφαση έχει απλή γνωμοδοτική αξία προς την επιτροπή δεοντολογίας. Δεν είναι θέμα ούτε χαρτιού, ούτε διαδικασίας. Το πιο σοβαρό όμως είναι το ότι του κάνουν ασκήσεις φοβίας. Να φοβηθεί δηλαδή μήπως κάποιοι ψηφίσουν λευκό ή φύγουν από την ψηφοφορία.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτοί που δεν θέλουν να πάρουν καθαρή θέση στο ζήτημα των διαγραφών, του επισείουν τον (δήθεν) κίνδυνο ότι θα υπάρξουν λευκά από άλλους – και πώς θα το αντέξει μετά που ο τάδε σύντροφος δεν ψήφισε, ε;.

Κι έτσι κοιτάζουν να τον «εκπαιδεύσουν» σε μία λογική «μη συγκρούσεων», αλλά διευθετήσεων, ανάμεσα σε ομάδες και ομαδούλες, σε πρόσωπα και παραγονταραίους. Όπως ακριβώς έκαναν με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και λόγω των συναισθηματικών δεσμών που είχε με τους περισσότερους, επέλεξε τελικά να μην πικράνει κανέναν – και τελικά ήπιε μόνος του το πικρό ποτήρι της ήττα και της αποχώρησης.

Αλλά ο Κασσελάκης ζήτησε τη διαγραφή των στελεχών που τον έβριζαν σκαιά, εξήγγειλαν νέο κόμμα από τηλεοράσεως, τον είπαν φυτευτό και πήγαν στη δικαιοσύνη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Και πρέπει να κερδίσει μία σαφέστατη απόφαση ότι δεν ανήκουν πλέον ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον εκπροσωπούν, δεν πρόκειται να είναι σε κανένα όργανο και σε κανένα ψηφοδέλτιο. Το πώς θα τα διατυπώσουν όλα αυτά και αν είναι σε συσκευασία «πολιτικής αποδοκιμασίας» ή κουτί που βάζουν τα τρίγωνα Πανοράματος είναι αδιάφορο.

Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές.

Αφήστε, που κόμμα το οποίο δεν έχει κουλτούρα διαγραφών, δεν είναι σοβαρό. Καιρός να την αποκτήσει…

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Οι λεπτομέρειες της αποχώρησης στη σύσκεψη της Ομπρέλας – Στην Κεντρική Επιτροπή η έξοδος

Δένδιας στη Σαουδική Αραβία: Παράταση της παρουσίας των ελληνικών Patriot

Εν αναμονή «διαζυγίου» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα κάνουν ζημιά αν φύγουν, έχασαν κάτι που θεωρούσαν ιδιοκτησία τους» λέει ο Κουρουμπλής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09