search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:49
MENU CLOSE

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς: Το μεταναστευτικό «καίει» τη Γερμανία, περισσότερα κονδύλια ζητά η Ελλάδα

14.11.2023 13:47
koines dilaseis

Με την κρίση στη Μέση Ανατολή να «βαραίνει» αισθητά την… περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , μετά το τέλος του τετ-α-τετ τους και των διευρυμένων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο της Καγκελαρίας στο Βερολίνο, λίγο-πολύ άνοιξαν τα χαρτιά τους σχετικά με το τι ζητά η μια χώρα από την άλλη.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι με τον Όλαφ Σολτς συζήτησε ελάχιστα για την (ελληνική) οικονομία, η οποία, όπως παραδέχθηκε και ο Γερμανός καγκελάριος, τα πάει πολύ καλά, εντούτοις, η οικονομία, υπό τη μορφή των επιπλέον κονδυλίων για το μεταναστευτικό, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα επιμένει ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή. Είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτη γραμμής όπως η Ελλάδας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις στα σύνορά τους με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η Γερμανία αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα».

Λίγο νωρίτερα, κατά τις εισαγωγικές του δηλώσεις ο Ό. Σολτς είχε τονίσει ότι «άλλο ένα σημαντικό σημείο της συνεργασίας μας ήταν οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών. Οι παράτυπες αφίξεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις. Συζητήσαμε για τη σημασία της μεταρρύθμισης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και τρόπους μείωσης των δευτερογενών αφίξεων», με αποτέλεσμα ο Κ. Μητσοτάκης να σημειώσει ότι «η αρωγή της Ευρώπης για το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει εντονότερη», προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε τώρα όσο ποτέ ένα δυναμικό σχέδιο αφενός για μπλοκάρισμα των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου για διαχείριση νόμιμης μετανάστευσης».

Μάλιστα, στη «συνάρτηση» μπήκε και η Τουρκία, ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, αλλά του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει εκ νέου ότι «επιδιώκουμε τη συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό. Η ΕΕ την έχει στηρίξει οικονομικά και πιστεύω ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει βήματα και σε διμερές επίπεδο», προσθέτοντας ότι «σκοπός μας είναι να μην φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην μπαίνουν σε κίνδυνο οι ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει οι διακινητές να αποφασίζουν ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη».

Παράλληλα, επανερχόμενος στο ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, τόνισε ότι «ο φράχτης στον Έβρο έχει σκοπό όχι μόνο να προστατέψει τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα», ενώ ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι πρέπει μεν να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ωστόσο τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που εμείς πρέπει να εκκινήσουμε. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποιες παραμέτρους. Επίσης υπάρχει συνεργασία και στήριξη σε επίπεδο συνόρων Ελλάδας. Θεωρούμε πως η συμφωνία είχε καλή απόκριση και θα αναβιώσουμε αυτή τη συμφωνία».

Αναφερόμενος – μετά από σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου – στη δευτερογενή μετανάστευση, ζήτημα που φαίνεται ότι απασχολεί πολύ το Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά βήματα στη χορήγηση ασύλου. Έχει αυξηθεί η φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων», ενώ υπογράμμισε ότι «όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον στην Ελλάδα θέλουμε να μείνει στην Ελλάδα και να την κάνει μόνο τόπο παραμονής του», αναφερόμενος και στην έλλειψη εργατικών χεριών σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, ενώ ο Ό. Σολτς συμπλήρωσε ότι πρέπει «να μην μιλούμε επί μακρόν αλλά να βρούμε λύσεις άμεσα για τη δευτερογενή μετανάστευση. Θα τα καταφέρουμε».

Κατά τα λοιπά, οι δύο ηγέτες, αναφερόμενοι στην κρίση στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο, να σπεύδει να υπογραμμίσει ότι το δικαίωμα αυτό πρέπει «να ασκείται με τους κανόνες του πολέμου, του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου», τονίζοντας ότι «διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό» και ότι «υποστηρίζουμε κάθε βοήθεια προς τους αμάχους με ανθρωπιστικές παύσεις», ενώ επανέλαβε ότι λύση στο μεσανατολικό δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και να καταλήγει στη λύση των δύο κρατών, θέσεις που είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Ό. Σολτς.

Στο ίδιο πλαίσιο και με φόντο την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις μετά την ανοιχτή υποστήριξη στη Χαμάς από τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και τη σκληρή κριτική στο Ισραήλ, ο Γερμανός καγκελάριος φάνηκε πιο, ας πούμε, «σκληροπυρηνικός» στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «για εμάς η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Κρατά σε ομηρία ανθρώπους και έχει πάρει με τη βία την εξουσία. Υποφέρουν εκεί ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες. Είναι μία ωμή πράξη βαρβαρότητας. Πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «παράλογες».

Στον αντίποδα της (ας την ονομάσουμε) «γραμμής Σολτς», ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεν κι αυτός ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι πράξεις της καταδικάζονται από την ελληνική κυβέρνηση», ωστόσο, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «το ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια καλά αποτελέσματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», προσθέτοντας ότι «αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην επίσκεψη Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Βίτσας: Γελοία τα περί καμαρίλας που είπε ο Κασσελάκης, έχει πολιτική σκέψη 7χρονου παιδιού (videos)

Νέα «πυρά» Σκουρλέτη κατά Κασσελάκη: Βίαιη μετατόπιση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ – Υπάρχει κενό για κάτι νέο (video)

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:48